Poważne oszustwo

• Autor wątku Autor wątku m.jabrzyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.jabrzyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, co sie ostatnio dzieje ze oszusci tak bezkarnie zaczeli pogrywac ?
Zamawialem juz wiele rzeczy allegro i olx nie bylo probmelu az do dzis.

Przyszedł kurier, otworzylem przy nim paczke, okazal sie ze telefon jest popekany, bez osprzetu, a on jest swiadkiem tego zajscia.
Telefon kosztowal 1700zł, a kontakt urwal sie, wylaczyl telefon, i usunal konto.
Co można zrobić w takim przypadku ? Mam jego dane i świadka, powinni go chyba łatwo znaleźć szczegolnie, że kwota nie jest mała ?

arturoooo napisał:
Niestety ale nie mamy szklanej kuli.

a ty normalnie nie mozesz odpowiedziec na pytanie ?
tylko odpisujesz na jakies zdanie wyjete z kontekstu ?

m.jabrzyk napisał:
a ty normalnie nie mozesz odpowiedziec na pytanie ?
tylko odpisujesz na jakies zdanie wyjete z kontekstu ?

Na końcu padły dwa pytania. Odniosłem się do jednego z nich. Nie wiedziałem, że muszę na każde.

Jeśli nie wiesz co masz robić vide
m.jabrzyk napisał:
Co można zrobić w takim przypadku ?
to no coż...

Poza tym zawsze możesz przeczytać setkę postów na podobny temat. Tam już zostało wszystko wyjaśnione.

arturoooo napisał:
Na końcu padły dwa pytania. Odniosłem się do jednego z nich. Nie wiedziałem, że muszę na każde.

Jeśli nie wiesz co masz robić vide to no coż...

Poza tym zawsze możesz przeczytać setkę postów na podobny temat. Tam już zostało wszystko wyjaśnione.

Padly dwa pytania na koncu, a odpowiedziales na retoryczne hmm.

Byly tematy podobne, ale nie takie same, odpowiedzi tez nie jasne, czasami nawet zeby ktos zrobil to samo ...

zawsze jest szansa ze napisze tu osoba ktora miala taka sytuacje i opisze ze poszla na policje znalezli oszusta, ile to trwalo, i czy zwrocil pieniadze.

Co do tego czy odnajda oszista, kiedy i czy odzyskasz pieniądze najdokladbiejsza odpowiedzia jaka mozna dac jest "niewiadomo" i tyle.nie mamy szklanej kuli, skad mamy wiedziec. Jezeli oszust zorganizowany i zrobil to przemyslanie to go nie znajda, jezeli dzieciak amator to znajdą, jezeli niewyplacalny to nic nie odzyskasz itp, itd

Rozumiem , że za telefon zapłaciłeś z góry?

Nie chcę się wymądrzać ale trzeba mieć dużo odwagi i zaufania żeby nieznajomemu na zasadzie przedpłaty dać tyle kasy za wirtualne zdjęcie telefonu.
Tak samo nie rozumiem ludzi, którzy dają w rękę np 5-6 tys zaliczki na auto nieznajomemu gościowi,który ma je sprowadzić z zachodu.
A potem wpisy na forum na zasadzie " Co mam teraz zrobić"

To jest moja osobista opinia i nie każdy musi się ze mną zgadzać.

m.jabrzyk napisał:
Przyszedł kurier, otworzylem przy nim paczke, okazal sie ze telefon jest popekany, bez osprzetu, a on jest swiadkiem tego zajscia.
został na tę okoliczność spisany protokół?

Powrót