Poważny problem z alimentami

• Autor wątku Autor wątku lilly360
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilly360

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
Mam 21 lat,walczę o odzyskanie alimentów. Sprawa wygląda następująco. Wyrokiem Sądu z 2002 roku są Mi przyznane alimenty w wysokości 320 zł miesięcznie. Jest płacone raz na parę lat jak go znajdą. Ostatnio napisałam pismo do komornika aby podał Mi jaka jest aktualna suma i wysłał pismo do Urzędu Skarbowego o roczne rozliczenie mojego Ojca. Suma to przeszło 16 500 tysiąca, a w odpowiedzi napisał, że nie może pisma wysłać do Urzędu Skarbowego, dzowniłam do Urzędu i tam powiedziano Mi,że takie wiadomości może zaczerpnąć tylko Komornik. Komornik nie wykazuje zbytniej współpracy.
Komornik wysłał pismo na Policję, w sprawie utraty prawa jazdy też już go ścigają. CO JESZCZE MOGŁABYM ZROBIĆ ŻEBY GO ODNALEZIONO??? 3 lata temu stawił się osobiście u komorika,że jestem poślubie i skończyłam naukę co było totalną bzdurą. Wiem prawdopodobnie w jakiej miejscowości mieszka i że pracuje w tej samej firmie co pracował tylko na czaro. Również wiem,że ma kobietę i prawdopodobnie 2 dzieci.
Gdzie Mogę łożyć pismo i jakie pismo? do Prokuratury,żeby go ścigała?
Do Sądu,żeby okazał się Swoim Majątkiem?
Proszę o pomoc!

A fundusz alimentacyjny? Może złóż wniosek w GOPS. Oni go scigną.

Właśnie,ale muszę mieć jakiś papier od Komornika tak? Ale to będą mi płacili bieżące. A co z tymi zaległymi? Naprawdę nie wiem co mam robić.

Iść z wyrokiem sądu o alimenty do komornika. Niech wyda zaświadczenie o niewypłacalności .

Ale czy dalej Komornik będzie prowadził tą sprawę jeśli wyda Mi takie zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji?

Tak. Q jeszcze do sądu wniosek złóż o podwyższenie alimentów na 500 zł. Bo od 2002 r Twoje wydatki wzrosły.

Właśnie Pani Radczyni prawna Mi mówiła, że też mogę o to wystąpić, a komornik przez te wszystkie lata Mi nawet nie powiedział, że moge coś takiego zrobić. Gdzie takie pismo skierować i jak Ono wygląda? jest jakiś wzór? A do Prokuratora też mogę wystąpić z jakimś pismem? Przepraszam,że się tak pytam, ale jestem zielona z tymi sprawami.

Idź do GOPS. Pobierz gotowy druk i wypełnij. Dokumenty tam powiedzą jakie dostarczyć. Nawet dziś zdążysz, pobrać druk.

Do GOPS o fundusz alimentacyjny? Ale Mi przewyższa pewnie na jednego członka rodziny. A o podwyższenie alimentów to pewnine do sądu rodzinnego? A do prokuratury wyczytałam,że moge wystapić z pismem o uchylanie się od niepłacenia alimentów, to prawda?
Wypytuje się tak, jak najszybciej chce odzyskać te pieniądze, chce isć na wymarzone studia i pomóc Mamie finansowo.

O podwyższenie do sądu. Teraz idź do opieki ,oni Ci to wyliczą ,czy przekroczony dochód 725 zł. A może akurat dostaniesz. Skąd wiesz? A wtedy opieka napisze sama do prokuratury.

Już kiedyś właśnie miałam liczone dochody i przekraczały, z 2 lata temu. Dlatego pewnie muse sama napisać do Prokuratury, tylko nie wiem co.

Złóż jeszcze raz. Może sytuacja się zmieniła. Nie wiem kogo wyliczałaś do rodziny.

Mame Ojczyma i siebie. Skończyłam szkołę, jestem obecnie na stażu,ale dalej się uczę, Moje stażowe pieniądze tez pewnie by się wliczyły do tego.

Nie, z Mamą mieszkam i jest rewelacyjną kobietą i w życiu nie podam jej o alimenty.

Właśnie dlatego podaj. Bo się z nią dogadasz. Zażadaj 100 zł mc. Wtedy mama nie będzie wliczana do dochodu rodziny i odpadnie jedna wypłata. A ty od mamy nie musisz brać.

Jednak wolałabym inną drogę. Chciałabym jakoś sama z do prokuratury coś napisać,tylko nie wiem co.

O bardzo pomocny jest te artykuł. Jest jakiś wzór pisma do tego artykułu?

Powrót