Poważny problem !!

• Autor wątku Autor wątku majkelnajt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majkelnajt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mam wam do przedstawienia poważny problem.

Kupiłem towar w Chinach , Tajlandii i sprawa wygląda w ten sposób.

Zapłaciłem za towar 750$
Wysyłka dhl w 3 dni
Ale na fakturze było napisane na przesyłce że wartośc to 100$ a ja chce działać legalnie i zapłacić cło od 750$. Czy mogę powiedzieć celnikom lub przedstawić im faktyczny stan zapłaty i zapłacić cło od prawdziwej sumy 750$ a nie jak sprzedający napisał 100$ .

Proszę o pomoc bardzo pilne !!!

Pozdrawiam i dziękuję

majkelnajt napisał:
Czy mogę powiedzieć celnikom lub przedstawić im faktyczny stan zapłaty i zapłacić cło od prawdziwej sumy 750$ a nie jak sprzedający napisał 100$ .
Oczywiście. Celnicy będę zachwyceni. Jest tylko taka sprawa organizacyjna rzekłbym. Możliwe że DHL sam ocli przesyłkę a Ty dostaniesz tylko kwotę do zapłacenia ( tą zaniżoną ). Nie martw się jednak. Przysługuje Ci odwołanie. Ja tak kiedyś zrobiłem. Wymierzono mi za małe cło i odwołałem się, że chcę większe zapłacić.Chodziło o to, że celnik przyjął niższą taryfę ze względu na przeznaczenie komponentu elektronicznego a mi po ocleniu zmieniło się to przeznaczenie. Potem z rozbawieniem obserwowałem jak przez około rok przychodziły do mnie zawiadomienia, że moja sprawa została przesłana do rozpatrzenia z jednego urzędu do innego:)

Ostatnia edycja:
Oki ale czy nie doczepią sie domnie to nie było z mojej winy żeby wprowadzać w bład celników i wpisywać 100$.

No tak ale ja nie mam zamiaru czekac rok tylko takie przesyłki będą chodzi przynajmniej raz na tydzień. Ale przeciez moge im przedstawic ile zaplacilem za to i ze chce zaplacic cło od 750$

majkelnajt napisał:
Oki ale czy nie doczepią sie domnie to nie było z mojej winy żeby wprowadzać w bład celników i wpisywać 100$.
Jak mają się doczepić skoro to nie Ty wpisałeś taką kwotę na list przewozowy.

A co do DHL to są dwie opcje albo sam zalatwiasz clo albo DHL i za kazdym razem dzwoni i sie pyta ze jest przesyłka dla mnie o wartości w tym przypadku 100$ i jak zaplace dodatkowe 67 zl to oni zalatwiaja clo

Pytam was żeby potem nie wyszło czary mary i jakies kary bo z polskim prawem to jest różnie :) Bo to jest kupowane na firme

Ostatnia edycja:
Skoro to jest na firmę to w ogóle nie rozumiem Twoich wątpliwości. Jeśli na firmę to musisz mieć: fakturę, dowód przelewu i na tej podstawie odbędzie się oclenie.

Tak na firmę. Ale kupione od osoby prywatnej która napisała 100$ na przesyłce. Mam tylko przelew pay pal i tansakcje ebay. I to wszystko. A od rugiej osoby od firmy dostalem chyba fakture albo sam nie wiem co to jest i jest podobna sytuacja. Inna kwota wartosci przesylki niz rzeczywista

Jak będziesz to częściej kupować to cyrki z odsyłaniem między urzędami przejdziesz raczej tylko raz - potem wyślesz już do docelowego urzędu przecież.

ilead napisał:
Skoro to jest na firmę to w ogóle nie rozumiem Twoich wątpliwości. Jeśli na firmę to musisz mieć: fakturę, dowód przelewu i na tej podstawie odbędzie się oclenie.
Musi jeszcze wypełnić dokument SAD.

drzemik napisał:
Jak będziesz to częściej kupować to cyrki z odsyłaniem między urzędami przejdziesz raczej tylko raz - potem wyślesz już do docelowego urzędu przecież.
Trochę przydrzemałeś czytając ten topic:) Opisywałem historię, która zdarzyła mi się dobrych kilka lat temu. Dowcip nie polegał na tym, że wysłałem pismo do niewłaściwego urzędu, tylko na tym, że "system" nie był przygotowany na takiego delikwenta co zapłacił cło w wysokości 0% i odwołał się bo chce zapłacić 7% :)
majkelnajt napisał:
Tak na firmę. Ale kupione od osoby prywatnej która napisała 100$ na przesyłce. Mam tylko przelew pay pal i tansakcje ebay. I to wszystko. A od rugiej osoby od firmy dostalem chyba fakture albo sam nie wiem co to jest i jest podobna sytuacja. Inna kwota wartosci przesylki niz rzeczywista
Chłopie ! Nie zadbałeś o podstawowe dokumenty niezbędne w działalności gospodarczej. Nie mam pomysłu jak się z tego masz wyplątać.Ciemnośc widzę.Najpierw Cię udupią w UC a potem ( jeśli się jakoś prześlizgniesz ) w US.Domyślam się, że chyba import od azjatów robisz pierwszy raz.Będziesz miał nauczkę na przyszłość. Z moich dawnych doświadczeń z azjatami ( jak widzę dalej aktualnych )-ani grosza przelewu dokąd nie dostaniesz właściwych dokumentów.

Ostatnia edycja:
Rozumiem ale może mi ktoś wytłumaczy:

Jak mam sprzedac towar który kupił bym od osoby prywatnej z zagranicy??

Przecież wiele firm kupuje od osób prywatnych a potem je legalnie odsprzedaje.

Akurat się bardziej zorientowałem i przy nastepnych zakupach będe miał Invoice czyli fakturę, więc to chyba wystarczy dowód zakupu i przelew żeby potem to legalnie odsprzedać. A od sob prywatnych będe miał dowód zakupu w postaci zapłaty przez paypal lub wydruk aukcji w niektórych [przypadkach.

ilead napisał:
Trochę przydrzemałeś czytając ten topic:) Opisywałem historię, która zdarzyła mi się dobrych kilka lat temu. Dowcip nie polegał na tym, że wysłałem pismo do niewłaściwego urzędu, tylko na tym, że "system" nie był przygotowany na takiego delikwenta co zapłacił cło w wysokości 0% i odwołał się bo chce zapłacić 7% :)
Nie, nie, zrozumiałem dokładnie.
Założyłem tylko, że autor wątku może się spodziewać takich samych (podobnych) przejść - które i tak będą tylko za pierwszym razem, bo za drugim wyśle już odpowiedni papierek do odpowiedniego urzędu (tego ostatniego po łańcuszku odsyłania).

Dzwoniłem do informacji celnej.

Jeżeli sprzedający zaniżył fakturę lub wartość przesyłki. To zgodnie z kodeksem podajże 7 o ile dobrze pamiętam po dostarczeniu zapłaty typu paypal lub innych nie ma żadnych problemów aby zapłacić cło od realnej sumy. I nie są ponoszone są żadne sankcje karne.

Dzwoniłem do ministerstwa finansów

Zakup od osób prywatnych z innych krajów jest możliwy i sprzedaż jako Firma w polsce tylko kiedy ma się umowę kupna z sprzedającym. Wydruk aukcji lub paypal NIE WYSTACZĄ. Musi być umowa z podpisami.

Zakup od firm muszę mieć proforma invoice lub comercial invoice lub najlepiej export invioce .

"proforma invoice" to raczej nie, bo w naszym prawie coś takiego jak faktura proforma nie istnieje. Tzn. można sobie napisać ale US to wyśmieje.

Powrót