Powiadomienie telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku ewa377
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa377

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam mam pytanie dot. informowania o zadłużeniu przez firmę windykacyjną. Do mojej znajomej zadzwoniła firma wind oznajmując, że znajoma jest dłużna firmie play ponad 2 tyś za telefony ( których nigdy nie brała) Jak się do tego ustosunkować? Firma twierdzi, że pisemne zawiadomienia wysyłała na adres korespondencyjny, pod którym znajoma nigdy nie przebywała nawet 1 sekundy. Prawnik znajomej powiedział, że nie może się ustosunkować do telefonu i że potrzeba pismo, którego firma wind do znajomej przysłać nie chce tłumacząc się, że nie ma takich uprawnień gdyż w umowie ( której znajoma nie zawierała) z play jest podane, żeby kontaktowć się tylko pod adresem korespondencyjnym. Więc znajoma zadzwoniła na inf play, gdzie rozmowa była nagrywana i powiedziała, że zgodnie z instrukcjami firmy wind chce zmienić adres korespondencji na adres faktyczny zameldowania. Play zmieniło, ale firma wind nadal twierdzi, że pisma takiego na adres faktyczny nie wyśle. Co dalej robić?

Chyba pozostaje czekać aż f.w. wniesie pozew o zapłatę do e-sądu w Lublinie, a następnie po otrzymaniu pozwu z e-sądu wnieść sprzeciw.

Ale czy tego nie powinno się zgłosić do prokuratury? Bo przecież podszywanie się pod kogoś jest przestępstwem. Moja znajoma napisała pismo do play, że prosi o przesłanie duplikatów umów celem przedłożenia ich prokuraturze, ale firma play odpisała tylko, że podpis rzeczywiście różni sie od podpisu na umowie, ale żeby wysłać duplikaty potrzebane są wszelkie dane znajomej które ona musi wysłać play. Tylko dzwoniłysmy do playa na infolinię, gdzie pan konsultant wyznał iż jest wielce zdziwiony ale brakuje dokumentów i że nawet umowy nie jest w stanie zobaczyć. I tu pytanie drugie czy play po otrzymaniu pełnych danych znajomej celem weryfikacji przy okazji nie uzupełni sobie swoich braków w danych?

A ciekawostka jest to iż firma windykacyjna twierdzi że nie może wysłać pisma o zadłużeniu, ponieważ dane do kontaktowania są inne, ale na telefon mojej znajomej, który podany nie był ma prawo dzwonić :what:

Można by powiedzieć,że doszło do oszustwa w play, może wysłać do play albo zacytowac w rozmowie telefonicznej :
Art. 287. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych,podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Może wtedy prześlą duplikaty umowy.

O fajnie, dziękuję bardzo za pomoc, przekażę ten art znaomej:)

Powrót