Powód zatrudnił profesjonalnego radcę prawnego - co zrobić, by nie ponosić kosztów?

• Autor wątku Autor wątku nowao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowao

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy jeżeli powód zatrudnił profesjonalnego radcę prawnego, to co zrobić, by - w razie ewentualnej przegranej - nie ponosić kosztów tego radcy prawnego?

Słyszałam, że mogę złożyć oświadczenie, ale jakie konkretnie, gdzie i na jakim etapie sprawy (np. razem z wniesiem odpowiedzi na pozew) powinnam je złożyć?

Czy jeżeli aktualnie jestem osobą bez pracy, ale mam na koncie bankowym oszczędności, to też takie oświadczenie mogę złożyć?

Czy na oświadczeniu muszę podawać, ile dokładnie mam tych oszczędności?

Ile maksymalnie oszczędności na koncie bankowym mogę mieć, żeby skorzystać z takiej ochrony?

Skąd wiedzieć, czy poniosę uszczerbek, czy nie, jeżeli nie wiem, jakie to będą koszty (w pozwie chyba nie ma takiej informacji, a przynajmniej ja nie znalazłam)?

PS To moja pierwsza sprawa w Sądzie.

Jaka jest kwota pozwu? Bo koszty zastępstwa procesowego zależą od wysokości w.p.s. Cięko będzie się wymigać od kwoty np. 900 zł, ale być może prościej od 10800 zł.

Kwota pozwu to niecałe 1800 złotych.

To koszty zastępstwa w przypadku przegranej wyniosą 600 zł w nakazie lub 900 zł w wyroku. Jak masz 600 zł oszczędności, to można próbować, jak masz więcej, to wniosek jest bezsensowny moim zdaniem.

Zwolnienie z kosztów sądowych nie zwalnia strony od obowiązku zwrotu kosztów procesu przeciwnikowi.

powód zatrudnił profesjonalnego radcę prawnego

Ty jako pozwana też masz prawo do pomocy prawnej z urzędu. Nie musisz być sama w czasie sprawy w sądzie.

Powrót