Powództwo cywilne, czy mogę złożyć???

• Autor wątku Autor wątku kj36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kj36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

mój samochód został uszkodzony. Zgłosiłem sprawę na policji, oceniłem szkodę na ok. 1600 zł (policjant powiedział, że szkoda dotyczy tylko części). Sprawca został złapany.
Mam AC, ubezpieczyciel wypłacił mi tylko 45% wartości naprawy (takie mam ubezpieczenie). Cała naprawa wyniosła mnie 5 tys zł (części + robocizna). Muszę teraz dopłacić w serwisie ponad 2500 zł.

Moje pytanie, czy mogę wystąpić z powództwem cywilnym, (sprawa jeszcze nie wyznaczona), aby sprawca pokrył to co muszę dopłacić???

z góry dziękuję i pozdr

Proszę o podpowiedź w tej sprawie, dodam tylko, że już wysłałem oświadczenie do sądu, że będę występował w roli oskarżyciela posiłkowego.

Z akt też się dowiedziałem, że sprawców jest dwóch i obaj niszczyli moje auto.
W związku tym mam dodatkowe pytanie:

1) czy jest sens wytaczać powództwo adhezyjne, czy jako strona mogę to zgłosić na rozprawie??

2) w takim przypadków pisać 2 powództwa (oddzielne dla każdego sprawcy), czy jedno i że żądam od każdego pokrycia po połowie szkody??

3) sprawcy wystąpili o dobrowolne poddanie się karze, co z moim powództwem??

z góry dzięki i pozdr

Proponuję rozważyć złożenie wniosku o zobowiązanie oskarżonych do solidarnego naprawienia szkody (art. 46 k.k.). Moim zdaniem to sposób łatwiejszy i mniej sformalizowany.

dziękuję Kadi, ma tylko jeszcze pytanie czy to "złożenie wniosku o zobowiązanie oskarżonych" składam pisemnie czy ustnie na rozprawie??

i jak się to ma jeśli sąd przychyli się do poddania się karze oskarżonych

pozdr

Wniosek możesz złożyć albo pisemnie albo ustnie na rozprawie. Ważne by zrobić to w terminie, czyli do zakończenia pierwszego przesłuchania Ciebie jako pokrzywdzonego na rozprawie.

Sąd w razie skazania oskarżonych, będzie zobowiązany wniosek uwzględnić, tzn. będzie zobowiązany orzec o naprawieniu szkody (wskazaną przez Ciebie kwotą nie jest jednak związany) albo orzec nawiązkę na Twoją rzecz z art. 46 par. 2 k.k.

Powrót