Powołany na świadka w niewiadomej sprawie

• Autor wątku Autor wątku Wilq_lpu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wilq_lpu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Przyszedł do mniej polecony z wezwaniem do stawienia się w komisariacie policji.
Był to standardowy druk. Wzywa się Pana x do stawienia się dnia x o godzinie x w charakterze świadka (reszta skreślona) w sprawie --------- (skreślone) art---- (skreślone)
Nie mam pojęcia o co może chodzić. Czy mam prawo dowiedzieć się wcześniej w jakiej sprawie mnie wzywają?
Na marginesie spytam też, czy mogą mnie zatrzymać. (nigdy nie miałem do czynienia z policją)

proszę iść, na miejscu się Pan dowie wszystkiego.Jeśli Pan się stawi nie widzę podstaw do zatrzymania.Natomiast można doprowadzić przymusowo świadka, który nie stawia się nawezwania.

Doprowadzenie łączy się właśnie z zatrzymaniem.

Pójdę, to nie ulega wątpliwości. Chodzi mi głownie o to, czy mogę wcześniej pójść i dowiedzieć się w jakiej sprawie policja chce mnie widzieć?

art. 129 par. 1 kodeksu postępowania karnego stanowi:
W wezwaniu należy oznaczyć organ wysyłający oraz podać, w jakiej sprawie, w jakim charakterze, miejscu i czasie ma się stawić adresat i czy jego stawiennictwo jest obowiązkowe, a także uprzedzić o skutkach niestawiennictwa.

W. Grzeszczyk uważa, że wezwanie wywołuje skutki procesowe wówczas, gdy spełnia wymagania formalne określone w § 1 art. 129 (Grzeszczyk Wincenty, Kodeks postępowania karnego. Komentarz, Warszawa 2006).

Uważam, że może Pan śmiało telefonicznie dowiedzieć się co to jest za sprawa.

w jakiej sprawie czyli podać numer postępowania...:)

nie tylko sygnaturę ale również czego sprawa dotyczy - poprzez podanie kwalifikacji pod jaką zarejestrowano sprawę

A w standardowym druku, który dostałem nie ma nic. Wiem tylko, że wszyscy z mojej byłej klasy dostali takie wezwanie. Niektórzy dzwonili i dowiedzieli się, że chodzi o jakaś sprawę z liceum. Nic więcej nie wiadomo.

Tak czy inaczej za godzinę mam się stawić. Powiem, co wiem, czyli nic i tyle...

Powrót