Powort do PL po 8 latach, z dwojka dzieci

• Autor wątku Autor wątku annamk26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annamk26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry!
Jestem nowa i jesli pomylilam miejsce watku przepraszam, prosze o przeklejenie.

Zaraz po 18 urodzinach wyjechałam do szkoły w De, tampoznałam eksmeza,wyszłam za maz, urodziłam dwoje dzieci.( 5 i 2 latka obecnie).Od slubu byłam zatrudniona u meza w firmie na poł etatu jako sekretarka ,obecnie jestem na wychowawczym. Maz jest niemcem. ( urodzony w PL, ale zrzekł sie kiedys obywatelstwa polsiego i ma tylko i wyłacznie niemieckie).
Poniewaz slub bralismy w PL, udało mi sie tutaj załozyc sprawe rozwodowa. Rozwiedlismy sie w listopadzie. Dzieci miały obywatelstwo tylko niemieckie.

Obecnie przebywam w Polsce. Ale zameldowana jestem w De w mieszkaniu gdzie mieszka eks maz. On chyba nawet nie zgłosił,ze jestesmy po rozwodzie,z braku czasu.
Ja powoli pozałatwiałam najwazniejsz sprawy w PL , obywatelstwo dla dzieci, nip dla siebie bo nie miałam itd.

Ale w De wszystko jest jeszcze "otwarte".
Ciagle jestem zatrudniona u eks ( tzn na wychowawczym,ktory przysługuje mi do 24 listopada)
ciagle jestem tam zameldowana
narazie nie zgłaszałam w familienkasse ( chodzi o kindergeld ktory dostaje) ,ze sie wyprowadzam do PL.
Rozmawiałam z Pania,powiedziała, zeby dwa miesiace przed przeprowadzka zadzwonic jeszcze raz i wtedy zaczniemy procedure bo beda musiała chyba od nowa zskładac wnioski o kindergeld.... nie mam pojecia co mogło to oznaczac.

Moje pytania do Panstwa...
Czy istnieje mozliwosc,ze nie przyznaja mi kindergeld kiedy bede w PL?
Czy na wypłacanie kindergeld na dzieci, ma jakis wpływ to ze wyjde drugi raz za maz?

Jak powinnam sie zwolnic? Czy eks sam mnie zwalnia, czy ja siebie sama, czy za porozumieniem stron?
W UP w polsce poinformowano mnie,ze jesli w DE przyznadza mi zasiłek to w PL wypłacaja go w takiej kwocie jaki nalezałby mi sie w DE.
Jakich dokumentow powinnam chciec od pracodowcy, zeby kiedy dołaczyc je do emerytury w Pl itd.

Dziekuje bardzo, jesli cos nie jasno napisałam przepraszam:)
pzdr

Zapomniałam napisac, ze eks jest selbstenig. Tzn prowadzi działalnosc. Pzdr

dzieci mialy tylko niemieckie
a to po tobie nie mialy polskiego dopiero im nadano?
dziwne..
na temat Kindergeld poczytaj tematy nizej
tam matki z PL skladaja wnioski o Kindergeld
od maja 2010 sie pozmienialo ,,kiedys nie bylo to mozliwe

Ostatnia edycja:
Dzieci urodziły sie w De na Bawari ( pisze bo to chyba zelyz od Landu czy mozna miec dwa obywatelstwa czy nie), dostały automatycznie obywatelstwo ojca.

To działa tak,ze dzieci maja "niby" obywatelstwo polskie, tylo ze w praktyce oznaczy to bardziej "maja prawo do obywatelstwa polskiego".

Zeby dzieci miały polskie trzeba zgłosic ich narodzenie rowniez w polskim USC, a zeby to zrobic potrzebna jest zgoda ojca...
ponadto meldunek tymczasowy na 3 miesiace

mi sie udało, eks maz podpisał wszystkie dokumenty w USC.Oczywiscie do tego akt slubu. Wtedy wydaja akt urodzenia po polsku ( z tego co pamietam cos koło 400 zł kosztowało to cało zamieszanie). Z aktem, zaswiadczeniem o zameldowaniu tymczasowym trzeba osobiscie jechac do wrocławia / tzn ja bo jestem z dolnego slaska) po tzw " poswiadczenie obywatelstwa" na tore czeka sie oko 2-3 tygodni chyba. I dopiero gdy dostałam takie zaswiadczenia adwokat mogł napisac w pozwie ze dzieci maja obywatelstwo " niemieckie jak i polskie" i w dowod musiałam dołaczyc własnie w/w "poswiadczenie obywatelstwa polskiego"...
a pesel zostanie im nadany jak zamelduje ja na okres ponad 6 miesiecy.

ja nikogo zgody nie potrzebowalam zeby umiejscowic akt w PL ,,wszystko droga pocztowa do PL szlo
absolutnie nie potrzeba meldunku do tego,,
mnie to" nie zamieszanie" kosztowalo cos kolo 50 zl..bez wyjazdu do Polski i bez zameldowania!
Dziecko nabywa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jeden posiada obywatelstwo polskie. Bez znaczenia jest czy dziecko urodziło się na terytorium Polski, czy za granicą. Bez znaczenia jest również, który z rodziców (ojciec czy matka) posiada obywatelstwo polskie. Akt polski potrzebny jest do wyrobienia paszportu (ale nie do tymczasowego na rok)do tego wystarcza niemiecki

Dziecko zawsze nabywa obywatelstwo polskie, jeśli oboje rodzice posiadają obywatelstwo polskie.

Informacja dotycząca umiejscowienia zagranicznego aktu urodzenia w polskich księgach aktów stanu cywilnego
jeżeli wnioskodawca nie ma w Polsce miejsca zamieszkania, właściwość miejscową w sprawach rejestracji stanu cywilnego ustala się na podstawie ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce (w przypadku dzieci - właściwym jest urząd stanu cywilnego miejsca zamieszkania lub ostatniego miejsca zamieszkania wnioskujących rodziców);
http://www.wellington.polemb.net/index.php?document=126

PESEL przez Konsulat można załatwić tez bez wyjazdu do Pl
na specjalny wniosek,, który gdzieś jeszcze nawet mam w domu

Ostatnia edycja:
Ja musiałam wszystko tak jak opisałam powyzej.
Byłam sama w USC i kazano mi przyjsc z mezem (jeszcze wtedy był to maz), a załatwiałam wszystko jakos kwiecien/maj 2010r.

nie podpowiem tobie ale moge zasugerować pytanie czemu wróciłas do polsi z dziećmi.
nie miałaś szans na zostanie w niemczech ? czy rząd nie pomógłby Tobie i dzieciom własie tam gdzie one się urodziły? w polsce możesz mieć szczęście albo kłody pod nogami.
Ja spakowałbym sie i wróciła do tego samego miasta gdzie on zyje. Starała się o wszelkie prawa, dofinansowania i pomoc. wypłacany kindergeld jak i szukała pracy tak by przemęczyć sie do 1 maja 2011 gdzies na kontrakcie. skoro widniejesz u niego to trzeba to wyklarować najpierw w niemieckim urzędzie. to dotyczy i podatków i dochodów bypolski fiskus nie zadawał ci dodatkowej pracy.
Przechodzisz koszmar jaki na miałam 2002/3. identyczny wiek dzieci i całem glupie procedury w polsce.
Jestes młoda bądżź silna! nie marnuj szansy dzieciom. Co do kindergeld w polsce. hm albo bedzie wypłacany albo zaświadczą tobie polski . Tylko ten pollski zasiłek rodzinny nie starcza na mleko. W przypadku jeśli bedziesz sama i nie przekroczysz dochodu rodzinnego około 500 zło na osobę w rodzinie. czyli jesli was jest troje to możesz zarabiać do 1500 brutto.
A co ze sprawą majątkową?co z rozwodem? :what:
pozdrawiam

ach jeszcze jedno. To raczej w niemczech powinnas uzyskac wiecej info ewentualnie przez niemiecki konsulat jak z wyrejestrowaniem z firmy ex męza. Gdy wyjdziesz za mąż na terenie polski i bedziesz miała polski zasiłek to sytacji ulegnie zmianie, mozesz nic nie miec. polska nie ma takich samych zasad jak niemcy czy anglia do wypłacania rodzinnego- kindergeld. w innych krajach jest to przyznawane automatycznie w polsce tylko biedne matki jak my walczymy o pare groszy. A co z alimentami? ja walcze 8 lat by coś rząd polski wytrzepał z tatka i ciągle nie mogli go znależć albo jak już to im uciekł z danego adresu zamieszkania albo sie zwolnił.....albo za mało zarabia - jak pisze do sądu. po wynajęciu prywatnych dedektywów okazuje sie ze tatko robi 5 tysięcy euro na miesiąc i olewa mnie z dzieć mi i kłamie przed POLSKIM SADEM który wierzy niemieckim urzednikom, ha
co do procedury załatwiania dokumentów , aktó urodzin polskiego obywatelsta to samo przechodziłam co ty i jeśli inne mamy nie robiły tego to miały szczęście - albo mieszkają w niemczech.

Wiadomo że z rodzina najlepiej ale szukaj logicznego rozwiązania - planuj przyszłosć tak by Tobie i dzieciom było dobrze.
Bo ja musiałam z włąsnej kieszeni płacic aparaty do zębów, łapówki za operacje dziecka w szpitalu, ksiązki, lekarstwa astmatyka w niemczech angllii , holandii, i innych pokrywa
panstwo, ubezpieczenia i socjal. Polska to nie kraj dla samotnej matki z dziećmi. Dla tego ja nie jestem w PL. Trzymaj się

Powrót