powrót do kraju bez dokumentów

• Autor wątku Autor wątku mokosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa wygląda w ten sposób, że od mniej więcej tygodnia jestem w Belgii. przyleciałem tu samolotem, wszystko było pięknie dopóki nie został mi ukradziony dowód osobisty. Paszport mam do odebrania w Polsce, mogę go sprowadzić na teren Belgii za 200euro a mnie na to nie stać. Zgłosiłem już na policji oraz w ambasadzie że straciłem dowód osobisty i nie mam innego dokumentu poza legitymacją od każdego z tych organów dostałem zaświadczenie o zagubieniu dowodu, jedno w języku niderlandzkim a drugie w polskim. powinienem teraz siedzieć tutaj i wyrabiać paszport tyle, że nie mam na to czasu ani pieniędzy. Znalazłem firmę przewozową dzięki której mogę pojechać do polski(o lotnisku już nie ma mowy) teraz pytanie: jakie konsekwencje prawne mnie czekają przy ewentualnej kontroli na granicy. zatrzymają mnie i deportują do polski? ile będzie mnie to kosztować jeżeli taka sytuacja by się wydarzyła?

W przypadku braku paszportu lub dowodu osobistego turyści są doprowadzani na posterunek policji w celu ustalenia tożsamości. Zdarzają się także przypadki zawracania do kraju. Za brak dowodu osobistego lub paszportu grozi, w zależności od kraju, od 300 do 1,5 tys. zł grzywny. Prawo jazdy, legitymacja szkolna czy studencka nie są dokumentami stwierdzającymi tożsamość i obywatelstwo.

Jesteś obywatelem Polski i masz prawo tu wrócić nawet bez jakiegokolwiek dokumentu. Jaka deportacja? Przecież jesteś na terytorium Unii Europejskiej. Jakiej kontroli się spodziewasz? Przypadkowego policjanta na ulicy? No to masz zaświadczenia o utracie dokumentów.

"USTAWA
z dnia 13 lipca 2006 r.
o dokumentach paszportowych

Art. 35.
Utrata ważności dokumentu paszportowego nie pozbawia jego posiadacza prawa
wjazdu na podstawie tego dokumentu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."

Przy granicy polskiej nie ma żadnej kary natomiast przy granicy belg.-niem. będzie grzywna. Ale spokojnie... takie kontrole zdarzają się bardzo rzadko.

Ostatnia edycja:
Powrót