Powrót do Kraju bez ważnego dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku Dawid933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid933

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam !
Moja mam obecnie pracuje w Niemczech w Berlinie. Nie posiada paszportu. Obecnie ma przy sobie tylko Dowód osobisty, który jest ważny do 1 maja 2017roku. Mama ma planowany powrót do Polski dopiero na 17 czerwca. Co zrobić w takiej sytuacji ? Doszły mnie słuchy, że z Niemiec może moja mama wrócić do Polski na nieważnym Dowodzie Osobistym. Czy to jest prawda ? Co się stanie jak jednak ją w Niemczech złapią ( busem będzie wracać ) do kontroli niestety dokument będzie nie ważny ?

Co zrobić w takiej sytuacji ?

Cześć!
Nie potrafię Ci powiedzieć co grozi za nieważny dokument na granicy, natomiast wydaje mi się, że jest to dosyć ryzykowne.
Mój kolega zgubił w zeszłym roku dokumenty podczas pobytu w UK i pomogła mu wtedy ambasada polska. Mimo wszystko nowe dokumenty były wyrobione w Polsce, za pośrednictwem Jego rodziny i przesłane za granicę. Być może w tym przypadku postępowanie wygląda podobnie i gdy Twojej Mamie skończy się ważność dowodu, będziesz mógł wysłać Jej nowy, wyrobiony w PL.

Wnioski o DO sklada sie osobiscie i osobiscie odbiera.

W praktyce to akurat na tej granicy żadnych problemów byc nie powinno, bo kontorle dokumentów są rzadkością. Zupełnie inaczej niż na granicy angielskiej.

Obywatel polski ma zawsze prawe wrocic do Polski nawet na niewaznym dokumencie tozsamosci i to bez zadnych specjalnych konsekwencji, nie moze jedynie wyjechac z Polski na niewaznym dowodzie/paszporcie

Pogodniak, czyli mogę powiedzieć mamie, że może spać spokojnie w tej kwestii ?

Konsulat Generalny RP w Londynie uprzejmie informuje, że obywatel polski może
powrócić na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na nieważnym dokumencie.
Art. 35 ustawy z dnia 13 lipca 2006 roku o dokumentach paszportowych (Dz. U.
Nr 143, poz. 1027) stanowi, że utrata ważności dokumentu paszportowego nie
pozbawia jego posiadacza prawa wjazdu na podstawie tego dokumentu na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Witam, czy orientuje sie kto czy mogę wrócić do Polski bez dokumentów? Kilka tygodni temu niestety zgubiłam dowód. Nie posiadam paszportu, mam natomiast stary nieważny dowód (odcięty róg) oraz akt urodzenia. Kontaktowałam sie z konsulatem, by wyrobić paszport ale umówienie sie na wizytę graniczy z cudem. Próbuje kilka razy dziennie ale jedyne co widzę to "brak terminów do dnia 15/03" i ta data codziennie sie wydłuża.
Czy byłby możliwy przejazd do Polski np busem badz autokarem ?
Dziękuje za odpowiedzi.

Witam
Mam podobny problem co koleżanka tylko mam paszport przedawniony 8 lat, oprócz tego mam xero (zrobiłem przed wylotem) skradzionego dowodu i zgłoszenie z policji o utracie dokumentów czy też nie będę miał problemów z opuszczeniem UK autokarem?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Powrót