Powrót Do Polski Proszę o Pomoc!

• Autor wątku Autor wątku artur8721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur8721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Moja mama pobiera na mnie zasilki z Jobcenter i Familienkasse. Jobcenter oplaca mi kurs jezyka niemieckiego ,nigdzie nie pracuje ,mam tu ubezpieczenie . Chcialbym wrocic do Polski na stale. Rozmawialem o tym z mama i ona twierdzi ,ze nie moge wrocic bo bd miala problemy . Czy oreintuje sie ktos moze czy moglbym wrocic do Polski bez zadnych konfliktow ?

Proszę pójść do JC i Fk oraz do szkoły, gdzie się Pan uczy niemieckiego i zgłosić wyjazd.W Einwohnermeldeamt ( najczęściej w Rathaus) prosze sie uprzednio wymeldować. Mamie pewnie chodziło o to, że jak wyjedzie Pan i się wymelduje, to straci na Pana zasiłek z JC i Kindergeld, a to w sumie wiecej niz ona sama dostaje.

Tak tylko czy moja mama nie bedzie miała problemu z wyludzaniem pieniedzy jestem bez radny nie wiem co robic a nie chce tu byc poniewaz moja kobieta jest w Polsce chce jechac tam do niej bo tu juz nie daje rady a moja mama dowiedziala sie niby ze jak ja teraz z tego wszystkiego zrezygnuje bedzie miala problemy bedzie placic kare pieniezna i bedzie musial zwrocic wszystkie pieniadze plus do tego wstrzymaj jej pieniadze na reszte mojego rodzenstwa...

I ogolnie nie uklada mi sie tutaj w niemczech a chce jechac do Polski bo mam mozliwosc dobrej pracy i ulozyc sobie zycie tam poniewaz nie jestem gotowy na zycie tutaj

Pana mama bzdury plecie. Jeśli wszystko Pan zgłosi tam gdzie pisałam, to zadnych pieniędzy zwracac nie będzie. Poprostu ona powinna poinformować JC, ze jeden członek rodziny wyjechał z Niemiec z zamiarem stałego już pobytu w Pl i będzie miała zasiłek pomniejszony proporcjonalnie o Pana osobę. Jeśli tego nie zgłosicie i będzie Pan tu dalej figurował jako zameldowany z mamą we wspólnym gospodarstwie domowym, to wtedy będa problemy, bo będzie na Pana pobierać niesłusznie świadczenia. Dlatego przed wyjazdem proszę się wymeldować z mieszkania.KG na pozostałe dzieci też nie straci, jesli te dzieci są w De i został na nie przyznany KG.
Mama chyba jest zachłanna na pieniądze.

nika44 napisał:
Pana mama bzdury plecie. Jeśli wszystko Pan zgłosi tam gdzie pisałam, to zadnych pieniędzy zwracac nie będzie. Poprostu ona powinna poinformować JC, ze jeden członek rodziny wyjechał z Niemiec z zamiarem stałego już pobytu w Pl i będzie miała zasiłek pomniejszony proporcjonalnie o Pana osobę. Jeśli tego nie zgłosicie i będzie Pan tu dalej figurował jako zameldowany z mamą we wspólnym gospodarstwie domowym, to wtedy będa problemy, bo będzie na Pana pobierać niesłusznie świadczenia. Dlatego przed wyjazdem proszę się wymeldować z mieszkania.KG na pozostałe dzieci też nie straci, jesli te dzieci są w De i został na nie przyznany KG.
Mama chyba jest zachłanna na pieniądze.

Zachłanna nie tylko moja mama chce zbyt bardzo dobra dla mnie a tak nie powinno byc powinnienem sam podejmowac decyzje i ponosic ich konsekwencej ona moze mnie wesprzec pomoc ale bez przesady po prostu chce za dobrze i tyle...

A Jeśli mogę wiedziec czy to sa napewno 100% informacje jest 100% pewnosci ze nie bedzie problemu ? Zna sie Pani na tym ? pytam bo naprawde nie chce robic mamie problemów i tyle

Jeśli się Pan wymelduje i wszystko zgłosi tam gdzie trzeba, to problemów nie będzie żadnych. Gorzej, jeśli mama tego w JC nie zgłosi i będzie pobierać niesłusznie świadczenia na Pana.Wtedy będzie wyłudzenie świadczeń socjalnych.

A co jesli chodzi o kurs ? dopiero co go zaczałem jobcenter mi go oplaca i nie wiem czy bede musiał za niego płaci jesli chce zrezygnowac ?

JC nie płaci Panu za kurs integracyjny. Nie musi Pan za ten kurs płacić, bo otrzymuje Pan pomoc socjalną z JC. Jeśli zgłosi Pan rezygnację, to nie w JC, tylko w szkole i być może równiez trzeba to zrobić w Instytucji, która kurs organizuje i pokrywa koszty. Zdaje się, że to Bamf. Ale tego dowie sie Pan w szkole. Ma Pan 2 lata na ukończenie tego refundowanego kursu. Później jak będzie Pan chciał wrócić, to musi Pan sobie za niego zapłacić po prostu.

Powrót