Powrot do polski!!!prosze o udzielenie informacji!!!

• Autor wątku Autor wątku nonka21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nonka21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
witam...zaczne od tego ze jestem wraz z dzieckiem w niemczech od pazdziernika 2010.dziecko w tym roku skonczy 6 lat i wlasnie stad moja decyzja o powrocie do kraju czyli szkola...ale wroce jednak do tematu mam gewerbe kleinunthernemer,jak rowniez jestem zatrodniona na minijoob, meldunek,wynajete mieszkanie, umowe o ubezpieczenie zdrowotne w hanse merkury jak i drugie ubezpieczenie roczne na wypadek jakiejs szkody chyba tez w hanse merkury,kindergeld,przedszkole,telefon,prad jak rowniez konto w banku...chyba wypisalam wszystko...no wiec powrot planuje na sierpien by miec jeszcze czas by w polsce pozalatwiac formalnosci zwiazane ze szkola..wiec bardzo prosze o jakies wskazowki co musze zrobic w jakiej kolejnosci bo ja niestety nie wiem od czgo zaczac..jak rowniez nie wiem kiedy mam zaczac to wszystko robic...z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi...

Najpierw ustal sobie jakis w miare konkretny termin powrotu. Skoro szkoly w Polsce sie zaczynaja od 1 wrzesnia, to nie wiem, moze 1 sierpnia.

Wtedy informujesz wszystkich, u ktorych sie placi (ubezpieczenia), ze masz zamiar wymeldowac sie z Niemiec i wrocic na stale do Polski z koncem lipca. Oni ci wtedy odpowiedza, jakie maja terminy wypowiedzenia i jak to zrobic.

Mieszkanie musisz wypowiedziec do 3-go danego miesiaca, zeby weszlo w zycie z koncem trzeciego miesiaca, czyli do 3 maja, zeby nabralo mocy z koncem lipca, jesli przegapisz tego 3-go danego miesiaca (data wplywu wypowiedzenia u wlasciciela), to bedziesz placic o nastepny miesiac dluzej.

Jesli chodzi o telefon, to w zaleznosci od tego na jak dlugo zawarlas umowe pierwotnie, spolka telefoniczna moze sie uprzec, zebys im placila do konca obowiazywania umowy abonament podstawowy, chociaz przy wyprowadzce za granice z reguly ida na reke, ale powiadom ich juz teraz.

Konto w banku powinno z reguly pozostac aktywne przez 2-3 miesiace po powrocie, jakby byly jeszcze jakies wplywy albo rozliczenia. Musisz w banku podac nr konta w Polsce, na ktory przeleja ci resztke pieniedzy, jaka ewentualnie zostanie na koniec.

Umowe o prad to najmiejszy problem, spisujesz stan licznika i podajesz elelektrowni, i tyle.

Gewerbe tez zamykasz krotko przed wyjazdem.

I pamietaj, zeby wszystkim podac jakis adres korespondecyjny w Polsce, zeby cie nie scigali przez jakies drobne naleznosci typu 25 euro nadplaty za cos

dziekuje za odpowiedz jest mi naprawde pomocna...do polski planuje powrot na okolo polowe sierpnia..ale przynajmniej wiem juz co musze zrobic i jak zaczac..

Powrót