Powrót do Polski

• Autor wątku Autor wątku marion25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marion25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam problem, a mianowicie: w grudniu 2006 urodziłam syna w Polsce(mam obywatelstwo polskie) w styczniu 2007 wzięłam ślub z ojcem dziecka, który ma obywatelstwo polskie i niemieckie(mąż wyjechał do Niemiec w wieku 8 lat). Ślub braliśmy w Polscei mąż legitymował się wtedy polski dowodem, czyli wyszłam za Polaka . A w sierpniu 2008 wyjechaliśmy do Niemiec i tu jesteśmy zameldowani na pobyt stały(w Polsce też),mąż posługuje się tutaj niemieckim dowodem, a ja i dziecko polskim, ze względu na to, że między mną a moim mężem się nie układa chce razem z dzieckiem wrócić do Polski. W związku z tym mam pytanie:czy mąż może mi stwarzać jakieś problemy przy takim wyjeździe?czy potrzebna jest mi jego zgoda na wyjazd z dzieckiem? Z góry dziękuje za odpowiedź

klopotow nie powinno byc, choc roznie teraz z tym bywa ;)
za ich brakiem przemawia fakt ze wszyscy maja obywatelstwo polskie a maz zawierajac zwiazek malzenski poslugiwal sie dokumentem polskim,
co do jego zgody to nie jestem pewny ale powinna wystaczyc informacja o miejscu pobytu na terenie polski

Niezależnie od obywatelstwa dziecka, jeżeli pani wyjedzie z nim z Niemiec bez zgody męża i mają państwo oboje władzę rodzicielską, to będzie to uprowadzenie.

A jeśli ojciec dziecka został o tym poinformowany i wyraził zgode przy świadkach (rodzice i teściowie) co prawda tylko ustną to może ona być wzięta pod uwagę gdyby nagle zmienił zdanie?

Cóż, rodzice i teściowie nie są zbyt wiarygodnymi świadkami. Proszę spróbować uzyskać coś na piśmie.

Niezależnie od obywatelstwa dziecka, jeżeli pani wyjedzie z nim z Niemiec bez zgody męża i mają państwo oboje władzę rodzicielską, to będzie to uprowadzenie.
Jeżeli dziecko ma tylko obywatelstwo Polskie matka nie ma obowiązku przebywania z nim na terenie Niemiec.
Matka dziecka po przyjeździe do Polski zakłada sprawę sądową i rozwodową w Polsce.

Ehhh, Marian, a Konwencja haska o cywilnoprawnych aspektach uprowadzenia? A Art. 21 EGBGB? Gdzie tam jest mowa o obywatelstwie?

Skoro ojcu przysługują prawa rodzicielskie, to wyjazd za granicę bez jego zgody jest uprowadzeniem dziecka niezależnie od jego obywatelstwa.

http://forumprawne.org/wlochy/257-dziecko-z-wlochem.html
Jeżeli jest tylko 1 obywatelstwo wtedy jest troche trudniej.
Małżeństwo Niemiecko Polskie dziecko obywatelstwo Niemieckie
matka jadąc do Polski wtedy problem ok.
Ale dziecko obywatelstwo tylko Polskie i matka obywatelstwo tylko Polskie
nie można jej zabronić do powrotu do swojego kraju i tu wystąpić na drogę sądową.
to jej gwarantuje Polskie prawo. Zadzwoń do ambasady Polskiej tam otrzymasz potwierdzenie tej możliwości i sprawa sądowa w Polsce

Marian: nie myl obowiązywania prawa ze skutecznością jego stosowania.

Marion rzeczywiście nic nie trzyma w Niemczech, ale dziecko trzyma fakt, iż władza rodzicielska przysługuje także ojcu i nie można go jej pozbawiać przez zabranie dziecka niezależnie od jego obywatelstwa.

Skutki takiego działania są opisane tu:
Jest wyrok ws. uprowadzenia syna - Wiadomości - Polska Lokalna w Interia.pl - Wiadomości lokalne : Warszawa, Kraków, Poznań
Matka, która uprowadziła syna z Niemiec, oddała dziecko ojcu - Wiadomości24

nauzi a ja mam takie pytanie ;)
polskie dziecko, urodzone w polsce, ma rodzicow dwojga narodowosci, wyjezdzajac z polski do kraju jednego z rodzicow, jest uprowadzone czy nie ?

Te decyzje Jugentamtu i sadu dotyczą w większości dzieci z 1 obywatelstwem Niemieckim.
A ta wypowiedz dotyczy dziecka które ma tylko Polskie obywatelstwo.

Marian: kwestia, jakie obywatelstwo ma dziecko jest bez znaczenia (męczy mnie już powtarzanie tego). Podaj normę prawną, która mówi inaczej.

Nurek: jeżeli oboje mają władzę rodzicielską, i wyjazd następuje bez zgody drugiego, to tak.

no wlasnie.. zgody ;) czyli jeden rodzic wydajac zgode na pismie o wyjezdzie z drugim rodzicem pozbawia sie mozliwosci wszczecia ewentualnego postepowania w sprawie porwania ;)

Cytat odpowiedzi osoby zajmującej się podobnymi sprawami

1)Czy kobieta posiadająca polskie obywatelstwo i dziecko mające polskie obywatelstwo ojciec Niemiec-Polak może zabronić wyjazdu do Polski

Tak, moze zabronic - i panstwo niemieckie zrobi wszystko, zeby nie tylko jej zabronic, ale juz z góry moze ukarac ta kobiete.

2) I czy polka nie może po powrocie do Polski założyć sprawę sądową w Polsce o alimenty i sprawę rozwodopwą
tak, ale sad polski odrzuci wniosek,
wszystko zalezy od czasu pobytu (dziecka i jej) w Niemczech i od tego gdzie i jak dlugo byla zameldowana ,
Im krócej mieszkala w Niemczech tym lepiej dla Polki -. mozna ewentualnie "przekonac" sad, ze byla w Niemczech tylko z wizyta. A najlepiej woóle nie wspominac o pobycie w Niemczech.
Panstwo polskie zrobi wszystko zeby pozbyc sie spawy , to znaczy zeby oddac to Niemcom.
Sedzia w Polsce zadzwoni to Ministerstwa Sprawiedliwosci, a tam (pan Kuziak lub pani Biernacka) da instrukcje, zeby oddal sprawe do sadu niemieckiego

Najlepiej jest, kiedy rodzice NIE wlacza sadów i postaraja sie o zgode.
Tak jest najlepiej i dla dziecka i dla nich obydwojga

Powrót