Powrót do pracy

• Autor wątku Autor wątku Malaga362
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malaga362

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mieszkam w Niemczech i od ok. 3 miesięcy jestem na chorobowym po operacji ramienia. Ostatnio dostałam list od kasy chorych AOK z nakazem powrotu do pracy (bez żadnej komisji, bez żadnych badań z ich strony). Oczywiście list zniosłam lekarzowi, który stwierdził że z nimi się nie dyskutuje i że nie możemy nic zrobić. Problem jest taki, że ręka nadal mnie boli i nie mam w niej pełnej sprawności. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Odwołać się? Skontaktować z adwokatem? Dodam że mam ubezpieczenie od wszelkich porad i spraw pranych. Pozdrawiam

Skontaktować się z adwokatem, tym bardziej, że jesteś ubezpieczony/a od takich porad.

Niestety, adwokaci nie zajmują się ocenami zdrowia klientów, bo do tego potrzebna jest wiedza medyczna. Trzeba poszukać lekarza, który zbada, opisze dokładnie obiektywny i subiektywny stan pacjenta, a jego Attest, wzgl. opinię lekarza należy zaprezentować w AOK. A cóż to za lekarz, który niezdolnemu do pracy pacjentowi z dolegliwościami mówi "Z nimi się nie dyskutuje.". To się nadaje na skargę do Ärztekammer (izby Lekarskiej). Attest lekarza wystarczyłby, aby w tym przypadku pacjenta przebadali także lekarze wyznaczeni przez AOK. To co tu napisałem, można usłyszeć u każdego rozsądnego adwokata, tyle tylko, że za pieniądze.

Ostatnia edycja:
Powrót