powrot na przerwany zasilek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku nela57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nela57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Zostalam zwolniona z pracy z art.52 bez udowodnienia mi winy.Jutro skladam papiery do Sadu Pracy.Czy moge przez takie zwolnienie powrocic na platny przerwany zasilek dla bezrobotnych.

Przy rozwiązaniu umowy o pracę z winy pracownika, zasiłek dla bezrobotnych należy się dopiero po okresie 180 dni od zarejestrowania się w urzędzie pracy.

Ale ja przerwalam zasilek dla bezrobotnych i pozostalo mi jeszcze do wykorzystania pol roku

Niestety - nic nie zostało. Został skrócony o 180 dni przez art.52 kp.

a mi sie wydaje ze jesli zawiesilas zasilek dla bezrobotnych z tytulu podjecia pracy i poszlas na nastepny dzien do pracy i tam zostalas zwolniona dyscyplinarnie to od dnia zwolnienia masz 14 dni by w wrocic na zasilek ktory zawiesilas ktory bedzie przyslugwal od razu, bo nabylas ten zasilek z innej umowy o prace. oczekiwals bvys 6 mieisacy na zsilek gdybys na nowo sie rejestrowala tzn gdybys przepracowala w tej firmie wiecej niz 365 dni i na nowo by ci przeliczali zasilek wtedy musialabys oczekiwac na zasilek 6 mieisacy i o 6 miesiecy bylby krotszy! a tak stostunek rozwiazania umowy o prace wydaje mi sie ze nie bedzi mial wplywu... ale dowiedz sie dokladnie w PUP.
pamietaj ze masz 14 dni by wrocic na dopelnienie tego zasilku!!!!

miszczu
Mezczyzna.gif
- zła interpretacja prawa.

Panie Januszu M. - jesli osoba bezrobotna sama zawiesi zasilek dla bezrobotnych z tytulu podjecia pracy i przepracuje mniej niz 365 dni po zawieszeniu tego zasilku to wraca na wczesniej wypracowany zasilek bez wzgledu na stosunek rozwiazania pracy. nie wazny jest tu wtedy art rozwiazania umowy o prace.
warunkiem oczywiwscie jest ze osba zawiesila wczesniej nabyte prawo do zasilku wypracowane z innego swiadectwa pracy z tytulu podjecia pracy i zarejestrowalas sie po ustaniu zatrudnienia w ciagu 14 dni!!!!! i przepracowala mniej niz 365 dni!!!

na 100 % Panie Januszu M. :)

Proszę podać podstawę prawną do tego stwierdzenia, lub jakieś orzeczenie sądu. Wówczas przyznam, że nie miałem racji.

USTAWA
z dnia 20 kwietnia 2004 r.
o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy1)

Art. 73.

5. Bezrobotny, który utracił status bezrobotnego na okres krótszy niż 365 dni z powodu podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, pozarolniczej działalności lub uzyskiwania przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę miesięcznie i zarejestrował się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny w okresie
14 dni od dnia ustania zatrudnienia,
zaprzestania wykonywania innej pracy zarobkowej, prowadzenia pozarolniczej działalności, pobierania zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia, zaprzestaniu wykonywania innej pracy zarobkowej, prowadzenia pozarolniczej działalności
lub osiągania przychodu przekraczającego połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę miesięcznie, posiada prawo do zasiłku na czas skrócony o okres pobierania zasiłku przed utratą statusu bezrobotnego oraz o okresy, o których mowa w ust. 4.

w tym przypadku nie bada sie z jakiego artykulu zostal rozwiazny stosunek pracy, ani nie oczekuje sie 7 dni na zasilek, na ten zasilek wraca sie z dniem rejestracji.

trzeba by znalezc wyjasnienie do ustawy - na co nie mam teraz czasu.

To mnie nie przekonuje.
w tym przypadku nie bada sie z jakiego artykulu zostal rozwiazny stosunek pracy,
Gdzie tak pisze? To jest tylko Pana interpretacja.

to nie jest moja interpretacja
tak jest od zawsze, nie moge znalezc wyjasnienia do ustawy.
znalazlem na stronie gov. stare wyjasnienie:
moze wystarczy ;)
Ustawa o zatrudnieniu i przeciwdzialaniu bezrobociu z dnia 14 grudnia 1994 r.
(Dz.U.01.6.56 ze zm. )
Art. 25 ust.12
Powrót na uzupelnienie zasilku dla bezrobotnych
Zgodnie z art. 25 ust.11 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdzialaniu bezrobociu (Dz. U. z
2001 r. Nr 6, poz. 56 z pózn. zm.) powrót na uzupelnienie zasilku dla bezrobotnych
wymaga spelnienia od bezrobotnego warunku dotyczacego rejestracji w powiatowym
urzedzie pracy w ciagu 7dni od zakonczenia pracy oraz nie przekroczenia 365 dni utraty
statusu osoby bezrobotnej.
Natomiast nie zachowanie 7-dniowego terminu moze spowodowac zastosowanie art. 25
ust. 12 ustawy. Przepis ten nie okresla przyczyn utraty zasilku ani nie ogranicza
terminem 7-dniowym ponownej rejestracji (dla uzyskania uprawnien do pozostalej czesci
zasilku). Równiez w tej sytuacji bezrobotny nie moze stracic statusu bezrobotnego na
dluzej niz 365 dni oraz musi wykazac sie okresem pracy wskazanym w art. 23 ustawy. W
tym przypadku kontynuacja prawa do zasilku wywodzi sie z tego samego okresu
zatrudnienia, który stanowil podstawe “pierwszego” zasilku. A zatem w chwili ponownej
rejestracji po krótkotrwalej utracie statusu osoby bezrobotnej – bezrobotny powróci na
uzupelnienie zasilku na okres pomniejszony.
Grazyna Pilarska-Sorokin 6.12.2002

ps. tu jest 7 dni na zarejestrwoanie sie - teraz jest 14!!!!!

i ps.2.
dzwonilem do PUP - potwierdzili co pisze.
podali tylko art. 73.

musi byc mowa o ponownej rejestracji. bo osoba bezrobotna ktora byla zarejestrowana z prawem do zasilku i zglosila podjecie pracy musiala sie w ciagu 7 dni wyrejestrowac z urzedu pracy z tytulu podjecia pracy. i jesli wyrejsrowala sie z tytulu podjecia pracy i przepracowala krocej niz 365 dni to po zakonczonej pracy ma 14 dni na ponowna rejstracje. wowczas do rejestracji przedstawia tylko ostatnie swiadectwo pracy by urzad pracy wiedzial ze stosunek pracy ustal i z jakim dniem. w ciagu tych 14 dni po dokonaniu rejstracji osoba bezrobotna wraca na wczesniej przyznany zasilek :) ktorynabyla z poprzednich swiadectw pracy

ale

jesli ta osoba zarejestruje sie po 14 dniach od ustania stosunku pracy to wowczas przynosi wszystkie swiadectwa pracy ma przeliczany staz czy w ciagu ostatnich 18 miesiecy przepracowala 365dn, ile lat pracy i jak byly rozwiazany stosunek pracy w ciagu 6 mieisecy i wtedy w przypadku tej pani oczekiwalaby 6 miesiecy i o 6 miesiecy bylby krotszy ten zasilek.

prosze mi w koncu uwierzyc ;)

w interneci nie znajde nigdzie wyjasnienia do tego artykulu :(

To może jakieś wytyczne Ministerstwa Pracy? Choć "prawa powielaczowego" nie uznaję :).

1998.06.25 wyrok NSA II SA 659/98
W świetle art. 13 ust. 3 pkt 1 ustawy z 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu
kierownik RUP pozbawia statusu bezrobotnego osobę, która m.in. podjęła zatrudnienie. Sytuacja
takiej osoby jest określona w art. 25 ust. 11 tej ustawy – w razie utraty statusu bezrobotnego
na okres krótszy niż 365 dni i zarejestrowania się w RUP w ciągu 7 dni od ustania
zatrudnienia od-zyskuje ona prawo do zasiłku na czas skrócony o okres pobierania zasiłku
przed utratą statusu bezrobotnego. Taka regulacja prawna ma na celu pobudzenie aktywności
zawodowej osób, która mają szanse uzyskania zatrudnienia na czas określony (krótszy
od roku).
9) 1998.06.25 wyrok NSA II SA 259/98
Warunkiem nabycia ponownego prawa do zasiłku na podstawie art. 25 ust. 11 ustawy
o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu według brzmienia obowiązującego od dnia
1 lipca 1997 r. było przerwanie pobierania zasiłku dla bezrobotnych z uwagi na podjęcie
zatrudnienia przez bezrobotnego.
10) 1998.03.18 wyrok NSA II SA 118/98
1998.03.18 wyrok NSA II SA 118/98
Termin z art. 25 ust. 11 ustawy z 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu
(7-dniowy od dnia ustania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej) jest terminem prawa
materialnego, a nie procesowego. Dotrzymanie wskazanego terminu jest jednym z warunków
ustawowych koniecznych do uzyskania tak zwanego zasiłku uzupełniającego z art. 25
ust. 11. W tej sytuacji nie mogą się do tego terminu odnosić zasady dotyczące przywracania
terminu na warunkach i w trybie określonym w art. 58 i art. 59 Kodeksu postępowania
administracyjnego.

Nic w tym wyroku nie ma na poruszany temat. :)
W dalszym ciągu twierdzę, że należy brać pod uwagę zwolnienie pracownika z art. 52.

poddaje sie ;) nie znajde tego.... ;(
proponuje by sama "zainteresowana" napisala jaka wydano jej decyzje po zarejestrowaniu sie w urzedzie pracy ;)
ja odpuszczam ;)

pozdrawiam!!!!

28 02 2013 skończyłem pracę i od 01 03 213 poszłem na zasiłek dla bezrobotnych 22 08 2013 podjąłem pracę do 31 12 2013 lecz w świadectwie pracy mam wpisany urlop bezpłatny od 20 11 2013 do 31 12 2013 potem 15 01 2014 podjąłem pracę na miesiąc na okres próbny czy gdy zrezygnuję z dalszej pracy otrzymam ponownie zasiłek proszę o odpowiedz pozdrawiam.

Byłem na zasiłku przez niecały miesiąc, po czym przerwałem go by wyjechać do pracy za granicę. Po 18 miesiącach praca się skończyła, wróciłem do kraju i chciałbym kontynuować przerwany zasiłek. Czy mogę kontynuować zasiłek, a jeżeli tak to czy muszę posiadać druk U1 dokumentujący moje okresy zatrudnienia za granicą?

Powrót