Powrót po latach do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku AMELINDA2402
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AMELINDA2402

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Mam pytanie jezeli prawie 9 lat temu korzystałam z pomocy socjalnej w Niemczech, później poszłam do pracy, miałam przyznany zasiłek dla bezrobotnych, a następnie zjechałam i w koncu nie pobrałam ani jednego.Byłam w tedy panną i byłam tam sama. Dziś chciałabym ponownie wyjechć, ale z rodziną.
Czy przysługuje mi ponownie jakaś pomoc na start, czy przysługuje mi ponownie ta pomoc socjalna na urządzenie mieszkania itp.? Mam męża, dzieck, drugie w drodze.

Jak nie masz obywatelstwa niemieckiego to nic ci nie przysluguje

mam obywatelstwo. W paszporcie mam wpisane DEUTSCH - tylko jego wazność mi się skończyła. Ale nie wiem, co dalej robić , gdzie się udać po przyjeździe?

Jak masz paszport niemiecki, to masz obywatelswo, ze waznosc paszportu sie skonczyla, to nie jest takie wazne.

A temat byl juz wielokrotnie omawiany. Co prawda przysluguje TOBIE (z mezem moga byc klopoty) i twoim dzieciom tzw. socjal, ale niestety teraz w urzedach nikt sie nie zajmuje szukaniem mieszkan. A wiec bedziesz musiala gdzies do Niemiec przyjechac i sie zameldowac na wlasna reke, chociazby przejsciowo, zeby dostac pomoc dla bezrobotnych. Dostaniesz wtedy od nich zaswiadczenie, ze zaplaca ci za mieszkanie, ale mieszkania bedziesz musiala szukac na wlasna reke. Maz dostanie zezwolenie na prace i radzilbym, zeby na poczatek wzial byle jaka prace, bez wzledu na kwalifikacje, bo jesli wypelnisz wniosek o zasilek na niego, to mozesz trafic na urzednika, ktory go odesle do Polski, bo tak miedzy Bogiem a prawda nie ma obowiazku placenia socjalu na zagranicznych malzonkow obywateli niemieckich, ktorzy sa sami na socjalu. Jak pomieszkacie kilka lat i zdarzy sie, ze meza zwolnia z pracy, to co innego, nikt mu tego nie bedzie zarzucac, ale jak cala czworka na drugi dzien po przyjezdzie zglosi sie po socjal, to moga was potraktowac zlosliwie i to sie nie oplaca.

Powrót