Powrót z L4

• Autor wątku Autor wątku barthez26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
barthez26

barthez26

Użytkownik
Odpowiedzi
183
Moi Drodzy

Jestem na zwolnieniu lekarskim od października 2014 i kończy mi się 23.03.2015 ( poniedziałek ). Do granicy 180 dni pozostaje mi 11 dni. Nie chcę dalej tego ciągnąć. Jeśli ono wygaśnie w poniedziałek to czy we wtorek mogę normalnie się zarejestrować w PUP-ie ? Czy raczej bym musiał iść do ZUS-u złożyć wniosek o zaświadczenie o czasie otrzymywania świadczenia i papier od lekarza że jestem w pełni zdrowy ? Jak to wygląda w praktyce ?

Pozdrawiam

Tak. Podlegałem tej instytucji od 18 października 2014 roku. W Pośredniaku poinformowali mnie że musiałbym mieć zaświadczenie od lekarza prowadzącego że jestem zdrowy. Czy to prawda ? Przyjmuje On prywatnie ale mnie nie stać na kolejną wizytę. I jak by było gdyby znalazłbym pracę to czy też musiałbym mieć takie zaświadczenie??

Ostatnia edycja:
Na pewno do rejestracji konieczne będzie zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania zasiłku chorobowego, co się zaś tyczy zaświadczenia od lekarza... no cóż, skoro Twój PUP tego wymaga, to należałoby taki dokument przedstawić na potwierdzenie, że jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy. Choć wymóg dostarczenia takiego zaświadczenia od lekarza nie jest praktykowane powszechnie w urzędach pracy.

Zaświadczenie o okresie pobierania świadczenia ile się na nie, od momentu złożenia wniosku w placówce ZUS ? Już przez PUE zarezerwowałem wizytę i napiszę jak coś. Co do potwierdzenia to dla mnie dziwne bo jak nie pójdę do lekarza po ustaniu zwolnienia jest to jednoznaczne dla mnie że jestem zdrowy. Jak będę w PUP we Wtorek to napiszę później co i jak.Nurtuje mnie pytanie co zostało bez odpowiedzi: jak bym dostał propozycję pracy, też musiałbym iść po potwierdzenie do lekarza prowadzącego? czy raczej nie ujawniać się i siedzieć cicho? Może nie chcą mnie zarejestrować ponieważ zmniejszyło się bezrobocie a ja popsuje im statystyki :(

Ostatnia edycja:
barthez26 napisał:
Nurtuje mnie pytanie co zostało bez odpowiedzi: jak bym dostał propozycję pracy, też musiałbym iść po potwierdzenie do lekarza prowadzącego?
Bardzo możliwe. Na etapie wykonywania badań wstępnych do nowej pracy lekarz medycyny pracy może poprosić o dostarczenie opinii od lekarza specjalisty, który dotychczas Cię prowadził o stanie Twojego zdrowia, aby samemu móc stwierdzić czy możesz podjąć pracę w danych warunkach czy też nie.

Ostatnia edycja:
A jeśli bym trafił na innego urzędnika w PUP-ie i bym zataił że byłem na zwolnieniu lekarskim, czy by mi coś wtedy groziło?

Nie pomagamy w kombinowaniu. Masz obowiązek podając swoje dane wskazać stan faktyczny.

No wiem że nie pomagacie i tego czcigodny praktyku nie oczekuje. Jak doczytałem się na kilku stronach to zaświadczenie o okresie wypłat muszę załatwić. Zaskoczyła mnie tylko wypowiedź że może zaświadczenie będzie tylko potrzebne. Mój urząd to loteria ;)

barthez26 napisał:
A jeśli (...) bym zataił że byłem na zwolnieniu lekarskim, czy by mi coś wtedy groziło?
Przepraszam, ale jakiej odpowiedzi oczekiwałeś na pytanie zadane w taki sposób?
Spróbuj udać się do swojego PUP i zarejestrować bez zaświadczenia od lekarza, a wtedy się przekonasz czy jest ono niezbędne. Być może wystarczy, że złożysz oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy (niektóre PUP-y są bardzo liberalne i wystarcza im oświadczenie). Niestety, fakt że nie otrzymałeś kolejnego ZUS ZLA (zwłaszcza, że nie jesteś już w stosunku pracy) nie jest jednoznaczne z tym, że kompletnie wyzdrowiałeś i jesteś zdolny do pracy.

Jeśli to dziwnie zabrzmiało to przepraszam. Poprostu chciałbym żeby było ok, nie chcę kręcić :) Masz rację z tym co napisałaś. Następny mój post we wtorek jak wszystkiego się dowiem.

Powrót