powstający sklep na przeciwko

• Autor wątku Autor wątku mor234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mor234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam mam pytanie na przeciwko mojego domu ma powstać sklep budowlany co mi się nie podoba że względu na hałas i ciągły ruch samochodowy
co mogę zrobić , gdzie mogę zgłosić sprzeciw

Czy dla terenu jest określony Miejscowy plan zagospodarowania terenu, jeżeli tak, to jakie jest przeznaczenie tych gruntów?

jest to raczej działka z możliwością zabudowy
ponieważ z lewej i prawej stoją domy
Chodzi o to że będzie cały czas ruch i hałas gdy będzie sklep

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Czy jest okreslony plan zagospodarowania przestrzennego. Jezeli tak, to jak sklasyfikowana jest ta działka.

nie wiem gdzie można się tych rzeczy dowiedzieć?
muszę zadzwonić chyba do starostwa

Znajdziesz na stronie swojej Gminy/Miasta.

mam plan zagospodarowania są tam bialo-czerwone paski na tym miejscu

Kreskowanie czerwono-szare? Jeżeli tak, to jeżeli wszystko jest zgodnie ze standardami, to tak oznacza się tereny o przeznaczeniu: "Obiekty handlowe o pow. ponad 2000 m2". Kiedy plan zagospodarowania został ustalony i od kiedy tam mieszkasz? Wszystko wskazuje na to, że twoje zdziwienie tym, że powstaje tam sklep jest mocno nieuzasadnione. Jeżeli chcesz mieć pewność, to poszukaj w legendzie mapy co to oznacza.

Rysunek MPZP jest załącznikiem do uchwały. W uchwale powinny być dokładnie opisane zasady zagospodarowania tego gruntu.
Jeżeli uważasz, że plan narusza twój interes to możesz go zaskarżyć do SA po uprzednim (bezskutecznym) wezwaniu gminy do usunięcia naruszenia prawa.
Do powyższych działań wypadałoby mieć jednak solidną podstawę - podstawa, że będzie ruch samochodowy przy sklepie, wydaje się raczej słaba.

Powrót