Powszechnie uzywane symbole/znaki.

• Autor wątku Autor wątku LukaszK.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszK.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
To moj pierwszy post tutaj wiec witam wszystkich.
W mojej glowie pojawilo sie pytanie, mianowicie czy legalnie moge uzywac symboli typu Superman, Batman, umieszczajac je nastepnie na swoich produktach przeznaczonych do sprzedazy?
Na allegro taki proceder funkcjonuje. Czy ew. zmiana ksztaltu znaku powoduje stworzenie wlasnego? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Witam,

1. Postaci typu Batman lub Supermen są utworami graficznymi i jako takie chronione są prawnie przez ustawę o prawie autorskim oraz prawach pokrewnych. Aby móc używać tych postaci należałoby otrzymać stosowne pozwolenie (licencje) od właścicieli majątkowych praw autorskich. W określonych przypadkach można się bez takiego pozwolenia obyć - więcej w temacie przyklejonym http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

2. Postaci te mogą być również chronione (na terenie Polski) z tytułu zarejestrowanego znaku towarowego - wtedy wymagana byłaby kolejna zgoda na ich wykorzystanie.

3.
Czy ew. zmiana ksztaltu znaku powoduje stworzenie wlasnego?
Tak, na taką przerobioną postać prawa autorskie nabywa autor tej przeróbki. Na rozpowszechnianie zaś opracowania takiej postaci potrzebna jest zgoda autora postaci pierwotnej - czyli zezwolenie na wykonywanie prawa zależnego - więcej Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeśli nowa postać byłaby zaś inspirowana postacią pierwotną, wtedy żadne zgody autora postaci pierwotnej nie są wymagane - ale to zupełnie inna historia.

To tak pokrótce... oczywiście, powyższe odnosi się również do innych znanych i nieznanych postaci z bajek...:)

Dziekuje za odpowiedz.
Natomiast nasuwa sie kolejne pytanie. Co z ludzmi sprzedajacymi swoje przedmioty z takimi wlasnie nadrukami? Nie wydaje mi sie aby posiadali licencje na uzywane znaki. Nie bede wklejal tutaj konkretnych linkow, zeby nie tworzyc komus reklamy gratis.
Ale co w takim przypadku? Jakie moga byc tego konsekwencje?
Wydaje mi sie to troche dziwne, aby firmy tak poprostu ryzykowaly tworzac takie nadruki gdyby nie bylo to w jakis tajemniczy dla mnie sposob legalne?

Co z ludzmi sprzedajacymi swoje przedmioty z takimi wlasnie nadrukami? Nie wydaje mi sie aby posiadali licencje na uzywane znaki.
nigdy nie wiadomo...
Ale co w takim przypadku? Jakie moga byc tego konsekwencje?
jeśli naruszenie z tytułu ochrony prawnoautorskiej - Art.78, 79 (odpowiedzialność cywilna) lub Art.115, 116, 117 (odpowiedzialność karna); w przypadku pwp Art. 296 do 310. w zależności od sytuacji.
Wydaje mi sie to troche dziwne, aby firmy tak poprostu ryzykowaly tworzac takie nadruki gdyby nie bylo to w jakis tajemniczy dla mnie sposob legalne?
na pewno nie wszyscy są nielegalni, a poza tym, różnie to bywa... czasami właściciele praw ochronnych patrzą 'przez palce' bo bardziej dla nich liczy się np. promocja lub inne czynniki. A poza tym, proszę pamiętać o przedawnieniu - wcale nie trzeba ścigać od razu, jest na to kilka lat...

Powrót