Pozbawienie dziedziczenia i zachowku.

• Autor wątku Autor wątku Agniechka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agniechka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem dla mojej sytuacji. Opiszę to w krótkich, logicznych punktach.

1. W 2006 roku kupiony przez rodziców piętrowy dom jednorodzinny, w którym mieszkam do dzisiaj.
2. W międzyczasie rodzice się rozwiedli, matka została spłacona. W domu pozostałam ja, ojciec i brat.
3. Ojciec ponownie się żeni z kobietą, która ma dorosłą córkę ( żona się wprowadza do nas do domu, córka posiada własne zakwaterowanie).
4. Brat się wyprowadza, ja rozpoczynam generalny remont piętra (ocieplenie dachu etc).
5. Ojciec jest już na emeryturze, nowa żona nie pracuje.

Szukam rozwiązania, aby dom po śmierci ojca, należał do mnie i do brata w równej części z pomniejszeniem wkładu na generalny remont (wszystkie srodki zostały pokryte przeze mnie).
"Nowa żona" ma otrzymać jedynie świadczenie emerytalne i ma nie otrzymać możliwości roszczenia sobie praw do nieruchomości.

Z tego co wyczytałam, wydaje mi się, że mam dwie opcje:
1. spisanie umowy dożywocia z ojcem - z podziałem procentowym między mnie i brata
2. umowa zrzeczenia się dziedziczenia przez żonę

Przy czym przy założeniu podpisania umowy zrzeczenia pozostaje kwestia podziału procentowego, a więc tak czy siak należałoby w jakiś sposób rozwiązać jeszcze te kwestie? Czy aby na pewno zrzeczenie się dziedziczenia nie jest zwiazane z podstawą otrzymania renty rodzinnej po zmarlym?
Być może jest jakieś lepsze rozwiązanie lub te przedstawione przeze mnie nie do końca są najlepsze w moim przypadku?

Będę wdzięczna za pomoc!

Agniechka napisał:
2. umowa zrzeczenia się dziedziczenia przez żonę
Zakładam że żona też wolałaby aby do zachowku i do dziedziczenia po niej była uprawniona tylko jej córka a nie mąż razem z córką. Żeby było więc sprawiedliwie to małżonkowie powinni zawrzeć dwie wzajemne umowy zrzeczenia się dziedziczenia po sobie czyli żona zrzeka się dziedziczenia ustawowego po mężu a mąż tak samo po żonie.
Agniechka napisał:
Czy aby na pewno zrzeczenie się dziedziczenia nie jest zwiazane z podstawą otrzymania renty rodzinnej po zmarlym?
Dziedziczenie w żaden sposób nie wpływa na przyznanie renty rodzinnej. Za to rozdzielność majątkowa ma na to wpływ. Pytanie - czy Twój tata zawarł z macochą intercyzę?
https://www.zus.pl/swiadczenia/renty/renta-rodzinna

W przypadku podpisania umowy zrzeczenia się dziedziczenia pozostaje jeszcze kwestia uzgodnienia procentowego spadku. I tu znowu pojawia się rozwidlenie tj. czy lepiej wykupić od ojca np. 10% nieruchomości, spisać to w testamencie, mimo wszystko dodatkowo zastosować umowę o dożywocie?

Nie, nie posiadają intercyzy, ani innego dokumentu, który w jakikolwiek sposób mógłby uregulować kwestie prawne.

Po zawarciu umów zrzeczenia się dziedziczenia to umowa o dożywocie nie będzie konieczna skoro Ty z bratem i tak macie być po równo obdzieleni majątkiem przez ojca więc nie ma ryzyka że jedno z Was będzie mogło pozwać drugie o uzupełnienie zachowku.
Biorąc pod uwagę że Ty chcesz teraz inwestować w nieruchomość a brat nie chce z Wami mieszkać (chyba że dopiero po śmierci ojca) to proponuję taki schemat działania:
1. Twój ojciec i Twoja macocha zawierają dwie wzajemne umowy zrzeczenia się dziedziczenia.
2. Ojciec zawiera z Tobą umowę darowizny udziału 1/2 we własności nieruchomości.
3. Zawierasz z ojcem umowę o podziale do korzystania z nieruchomości między współwłaścicielami (quo ad usum) w której określacie jakie pomieszczenia/piętra są wspólne a jakie wyłącznie Twoje / wyłącznie ojca. Umowa może być sporządzona bez udziału notariusza.
4. Ojciec sporządza testament notarialny w którym drugą część swojego udziału 1/2 we własności nieruchomości zapisuje windykacyjnie swojemu synowi.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc!
Czyli jeśli zostanie przekazana mi w darowiźnie połowa domu, i nie zostanie sporządzony testament, po śmierci ojca byłaby taka sytuacja:
- wypłata bratu zachowku z części darowizny,
- podział pomiędzy nas drugiej części domu?

Ostatnia edycja:
Agniechka napisał:
wypłata bratu zachowku z części darowizny
Jeżeli będzie tak jak opisałem w punktach od 1 do 3 ale z pominięciem punktu 4 to zarówno Ty jak i brat odziedziczycie w spadku po 1/4 udziału we własności nieruchomości.
Co do roszczenia brata o uzupełnienie jego zachowku to ono w tej sytuacji jednak nie powstanie, pomimo tego że Ty będziesz mieć w sumie 3/4 nieruchomości a brat tylko 1/4.
Roszczenie brata o uzupełnienie zachowku = ułamek zachowkowy brata * ustawowy udział brata w spadku * (czysta wartość spadku+wartość doliczanych darowizn i zapisów windykacyjnych) minus wartość przysporzeń zaliczanych na zachowek brata.

Przy założeniu że jedyny majątek ojca to nieruchomość którą w 1/2 podarował za życia Tobie, wtedy:
Roszczenie brata o uzupełnienie zachowku = 1/2*1/2*(1/2W+1/2W)-1/4W=1/4W-1/4W=0
gdzie W oznacza wartość całej nieruchomości.

Gdyby jednak Twój brat w chwili śmierci ojca był trwale niezdolny do pracy, wtedy:
Roszczenie brata o uzupełnienie zachowku = 2/3*1/2*(1/2W+1/2W)-1/4W=2/6W-1/4W=1/12W

Agniechka napisał:
podział pomiędzy nas drugiej części domu?
Przy dziedziczeniu ustawowym dział spadku pomiędzy dziećmi spadkodawcy przebiegałby z doliczeniem do spadku darowizny którą otrzymałaś od ojca.
Scheda należna bratu = udział brata w spadku * (wartość aktywów w spadku + wartość doliczanych darowizn i zapisów windykacyjnych) minus wartość darowizn i zapisów windykacyjnych otrzymanych przez brata od ojca;
Scheda należna bratu = 1/2 * (1/2W+1/2W) - 0 = 1/2W czyli cały spadek,
Scheda należna Tobie = 1/2 * (1/2W+1/2W) - 1/2W = 0 czyli nic ze spadku,
Aby temu zapobiec (jeżeli taka będzie wola ojca) to wystarczy że w umowie darowizny Twój ojciec oświadczy że darowizna zostaje dokonana ze zwolnieniem z obowiązku zaliczenia jej na należną Ci schedę spadkową po nim, wtedy:
Scheda należna bratu = 1/2 * (1/2W + 0) -0 = 1/4W,
Scheda należna Tobie = 1/2 * (1/2W + 0) -0 = 1/4W.
W takiej sytuacji, jeżeli brat nie chciałby przy dziale spadku wyzbyć się swojego udziału 1/4 w nieruchomości w zamian za spłatę od Ciebie to dział spadku byłby zupełnie niecelową/zbędną czynnością bo nic nie zmienia w nieruchomości.

A gdyby jednak ojciec sporządził testament z zapisem windykacyjnym 1/2 nieruchomości dla syna to wtedy dział spadku jest zbędny ponieważ przedmiot zapisu windykacyjnego z definicji nie wchodzi w skład spadku więc nie ma żadnych aktywów w spadku do podziału.

Ostatnia edycja:
Powrót