pozbawienie praw rodzicielskich

• Autor wątku Autor wątku magik81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

magik81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam problem jestem ojcem 3-letniej córki i jestem po rozwodzie miałem pełne prawo o decydowaniu o dziecku jednak matka o niczym mnie nie informowała mieszkam w Krakowie a one we wsi w woj.Sląskim ostatnio dostałem wezwanie na rozprawe o pozbawienie praw do dziecka nie wiem jaka linie obrony mam przyjac widywałem sie z corka tyle ile pozwalala mi jej matka jednak od maja tego roku nie moge sie z nia zobaczyc poniewaz mi to uniemozliwia i na podstawie tego sporzadzila wniosek. Ze ja sie nie interesuje zyciem córki nie dbam o jej potrzeby materialne itp. Kocham moja córke chce uczestniczyc w jej wychowaniu i nie wiem co dalej robic serdecznie prosze o pomoc

Złóż wniosek o uregulowanie kontaktów z dzieckiem, zaproponuj terminy spotkań, jakie Ci odpowiadają. Po uregulowaniu kontaktów, matka będzie zmuszona respektować postanowienie sądu w tej sprawie.
Jeżeli interesujesz się dzieckiem i płacisz alimenty (domniemam, że tak jest) oraz nie nadużywasz władzy rodzicielskiej - sąd nie będzie miał podstaw by odebrać Ci prawa do dziecka. Może co najwyżej ograniczyć Ci prawa rodzicielskie, z uwagi na to, iż dziecko mieszka z dala od Ciebie i niektóre decyzje w sprawie córki, matce łatwiej będzie podejmować w pojedynkę, bez Twojego udziału.
Póki co, zbieraj dowody i świadków na to, że matka uniemożliwia Ci kontakt z dzieckiem.

Moj byly maz porzucil syna,ktory z nim mieszkal.Alimentow nie placil i nie placi a sedzia na sprawie o przejecie opieki (przeze mnie) sama mi powiedziala,ze to (5miesiecy) jeszcze za krotki okres czasu na odebranie mu praw do dzieci (troje).Mi kwestia odebrania mu praw wtedy do glowy nie przyszla.Proponuje zlozyc odpowiedz na wniosek matki dziecka i zlozyc go na trzy dni przed sprawa.Opisac w nim sytuacje jakie mialy miejsce i oczywiscie zbierac dowody (bez wiedzy matki dziecka) jak radzi natmark.

Zlozylem prosbe o adwokata jednak nie wiem kto ma wypelnic oswiadczenie majatkowe gmina w ktorej jestem zameldowany czy mam to zrobic sam

oświadczenie o stanie majątkowym wypełnia pan sam proszę załączyć dokumenty - zaświadczenie o zarobkach , że nie jest pan w stanie ponieść koszty obrońcy z wyboru bez uszczerbku na swojej rodzinie,

Adwokat z wyboru i zaświadczenie ,ze nie można go opłacić ...bardzo ciekawe :D

A ja z uporem maniaka bede powtarzał ...... że kochane matki nie pozbawicie ojców swoich dzieci całkowicie władzy nad nimi ....możecie ją znacznie ograniczyć...... i sędzia miał zdecydowanie racje 5 miesiecy to jest zdecydowanie za krótki czas .....2 ...3 lata ....tak wtedy można próbować i to pod warunkiem że nie stawi się na żadne posiedzenie i nie powie , że chce mieć kontakt .

kgb14 napisał:
Adwokat z wyboru i zaświadczenie ,ze nie można go opłacić ...bardzo ciekawe :D

żeby sąd udzielił obrońcy z urzędu danej osobie należy to czymś udokumentować,

kgb14 napisał:
[...]5 miesiecy to jest zdecydowanie za krótki czas .....2 ...3 lata ....tak wtedy można próbować[...].

ja złożyłam pozew o odebranie praw ojcu po 4 miesiącach i udało się, więc nie uogólniaj. Każdy przypadek jest inny.

oczywiscie ---przypuszczam , ze w twoim przypadku zachodziła jedna z dwu jedynych przesłanek pozwalających na całkowite pozbawienie praw rodzicielskich - dodam ,ze przebywanie w ZK nie jest taka przesłanką.

Zlozylem wniosek o adwokata z urzedu gdyz sedzina ktora prowadzi sprawe w moim odczuciu chciala jak najszybciej zakonczyc sprawe w niekorzystnym wyroku dla mnie co dalej robic pomimo zwloki rozprawy i oswiadzczena sadu ze moge widziec sie z corka moja byla zona nadal stara sie to ograniczac czy ma do tego prawo czy poprostu niczego sie nie boi i sama na siebie podpisuje wyrok nie wiem juz co myslec o tym wszystkim powoli trace sily prosze o pomoc bo juz nie wiem jak mam sie zachowac kocham swoja corke i chce ja wychowac na porzadna osobe ale nie moge walczyc non stop z moja byla

natmark napisał:
Może co najwyżej ograniczyć Ci prawa rodzicielskie, z uwagi na to, iż dziecko mieszka z dala od Ciebie i niektóre decyzje w sprawie córki, matce łatwiej będzie podejmować w pojedynkę, bez Twojego udziału.

wkradł sie zonk, ograniczenia władzy rodzicielskiej, niczego nie zmienia, paszport, szkoła, najważniejsze sprawy podejmowane są mimo wszystko razem.

anonimowa@ napisał:
wkradł sie zonk, ograniczenia władzy rodzicielskiej, niczego nie zmienia, paszport, szkoła, najważniejsze sprawy podejmowane są mimo wszystko razem.

Skoro ograniczenie władzy rodzicielskiej "niczego nie zmienia", po co w takim razie jest orzekane przez sąd?

Wszystko zależy od wyroku, w którym jest mowa do jakich decyzji sąd ogranicza prawa rodzicielskie.

prawo do decydowania o dziecku do czego mnie to uprawnia?
mimo postanowienia sądu matka dziecka skutecznie ogranicza kontakt z dzieckiem czy wobec toczącej się sprawy o pozbawienie praw rodzicielskich przeciwko mojej osobie mam prawo złożyć pozew w sądzie o ograniczanie kontaktów z dzieckiem?

natmark napisał:
ja złożyłam pozew o odebranie praw ojcu po 4 miesiącach i udało się, więc nie uogólniaj. Każdy przypadek jest inny.

Ja po pięciu latach matce praw odebrać nie mogę

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót