Pozbycie się swojej-nieswojej czesci

• Autor wątku Autor wątku kropek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam 5 rodzeństwa i matke. Mamy ponad 2ha ziemi, mieszkamy w domu który jest zabytkiem i dzielimy z innym na wsi część wspólną tzw. Wspólnota w której mamy udział. Mama i rodzeństwo są zadłużeni. Ja z bratem mając czysta kartę nie chcemy już dzielić z nimi niczego. Po ojcu nieżyjącym mieliśmy sprawę spadkowa i wiemy że każdy coś ma z domu, pola i działki wspólnej ale ile to nie wiadomo bo trzeba by zrobi podział majątku. A tego oni nie zrobią bo kasy nie mają. Czy jest opcja że w darowiźnie oddam matce swoją część? Ona zdeklarowała że weźmie moja cześć. Ja nie chcę nic oprócz pozbycia się tego problemu

Możesz swobodnie dysponować swoim majątkiem. To oznacza że również zbyć swoje udziały w nieruchomości na rzecz matki poprzez darowiznę ( u notariusza).

Ok. Ale w jakiej formie to zrobić? Umowa zbycia spadku czy mam złożyć wniosek o dział spadku zgodny? W ogóle nie rozumiem o co tu chodzi w tych dokumentach

Telefon do dowolnego notariusza i za darmo ci powie o koniecznych krokach. Najwyzej cie poprosi o podeslanie dokumentow/zdjec na maila i tyle.

Powrót