Pozew cywilny - pozwany ujawnia inną osobę - co się dzieje wtedy?

• Autor wątku Autor wątku xthorgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xthorgal

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry

W sklepie stacjonarnym sprzedawano filmy wyprodukowane przez moją firmę na płytach DVD. Filmy te ewidentnie wyglądają na produkcję "chałupniczą". Materiał dowodowy wskazuje również na właściciela sklepu.
Co jednak się dzieje jeżeli podczas postępowania cywilnego właściciel sklepu ujawnił by jako dowód np fakturę i wskazał by że nabył te filmy od osoby trzeciej (np. hurtownika).

Czy w takiej sytuacja sprawa jest zakończona na moją niekorzyść i muszę wnosić nowe powództwo (w końcu dowód wskazuje na brak winy pozwanego) czy też sprawa toczy się dalej i jest rozszerzona na osobę wskazaną jako tą od której sprzedawca nabył DVD z kradzionymi filmami?

Dziękuję

Bardzo dziękuję. Ten artykuł w pełni to wyjaśnia.

Chciał bym jeszcze dopytać o par 2 w części:
"...W razie wyrażenia zgody na zmianę strony pozwanej, pozwany może w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów od strony powodowej, niezależnie od późniejszego wyniku sprawy..."

Czy to oznacza że nawet w sytuacji gdy "wygrał bym" to i tak ja jako powód zostanę obciążony kosztami wobec poprzedniego pozwanego i koniec kropka? Czy też tak jak w przepisie zostanę nimi obciążony ja ale nowy pozwany będzie miał dodatkowo dodane te koszta już wobec mnie tak aby wyrównać różnicę?

Tak. Czy te koszty mogą być zasądzone na nowego pozwanego niestety nie wiem.

Powrót