Pozew do sądu o zwrot zadatku

• Autor wątku Autor wątku KamilK99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilK99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry, niestety po próbach załatwienia sprawy polubownie musze pierwszy raz w życiu udać się do sądu żeby odzyskać moją należność. Chciałem kupić dom i żyć sobie spokojnie :) wpłaciłem zadatek 10k, podczas umowy przyrzeczonej okazało się że właścicielka tego nie może sprzedać Art. 2b ust. 1 i 2 o kształtowaniu ustroju rolnego nieruchomość nie może być zbyta ani oddana w posiadanie innym podmiotom przez co najmniej 5 lat od dnia nabycia a ten czas jeszcze nie upłynął. W moim odczuciu winna ewidentnie po stronie właścicieli nie sprawdzili tego.

Pomimo wszystko chciałem pójść na ugodę i wysłałem im umowę za porozumieniem stron ( za pośrednictwem agencji) i zwrot tylko mojej części zadatku nie chcą na to przystać gdyż jak twierdzą że z mojej winy i agencji (która im tego nie sprawdziła) nie mogli sprzedać domu i że zadatek przepada... W takim wypadku nie chce już takiej ugody stron i chce podwójnego zadatku bo Bóg wie ile to potrwa. Zostało już wysłane wezwanie do zapłaty i kolejnym krokiem jest pozew do sądu nad którym właśnie "siedzę"

Proszę doradźcie mi jak wpisać w pozwie uproszczonym świadków i doradźcie czy dobrze to przemyślałem - chce podać i wezwać za świadków Notariusza u którego miał być wykonany akt która potwierdzi że z w/w powodu nie doszło do zawarcia umowy i drugiego świadka dziewczynę z agencji która "prowadziła sprawę" sprzedaży.

Na formularzu uproszczonym brakuje mi miejsca na dowody, czy powinienem dodać dodatkowo "PISMO ZAWIERAJĄCE WNIOSKI DOWODOWE WD" ?

Czy powinienem pytać się o zdanie notariusza lub tej agentki żeby zostali moimi świadkami? gdyż wolałbym tego uniknąć bo wiadomo mogą nie chcieć się w to mieszać a agencja może czuć się trochę współwinna bo nie sprawdzili tego?

Czy w tym momencie mogę ubiegać się do wpisania się do KW tej nieruchomości jako wierzyciel czy to się robi dopiero po wygraniu sprawy? jeśli tak to kiedy? Muszę to szybko zrobić gdyż wiem sprzedający to bankruci i mają już długi głownie mąż a dom który miałem zakupić był przepisany na jego żonę żeby mu jeszcze tego nie zajęli.

Czy dobrze rozumiem pozew wysyłam do sądu cywilnego? formularz pozew uproszczony do 20.000zł ( plus odsetki)

Jeśli byście mieli jakiekolwiek rady dla mnie w tej sprawie będę bardzo wdzięczny!

Ostatnia edycja:
KamilK99 napisał:
Notariusza u którego miał być wykonany akt która potwierdzi że z w/w powodu nie doszło do zawarcia umowy
Pamiętaj, że notariusza wiąże tajemnica zawodowa i nawet jeżeli przyjdzie do sądu, może odmówić odpowiedzi na zadawane pytania.

KamilK99 napisał:
Na formularzu uproszczonym brakuje mi miejsca na dowody, czy powinienem dodać dodatkowo "PISMO ZAWIERAJĄCE WNIOSKI DOWODOWE WD" ?
Jeżeli brakuje miejsca to tak.

KamilK99 napisał:
Czy powinienem pytać się o zdanie notariusza lub tej agentki żeby zostali moimi świadkami? gdyż wolałbym tego uniknąć bo wiadomo mogą nie chcieć się w to mieszać a agencja może czuć się trochę współwinna bo nie sprawdzili tego?
Nie musisz. Wręcz przeciwnie - lepiej nie kontaktować się ze świadkami przed rozprawą, bo druga strona może później to uznać za działanie mające na celu wywieranie wpływu na świadków i w efekcie może kwestionować ich bezstronność.

KamilK99 napisał:
Czy w tym momencie mogę ubiegać się do wpisania się do KW tej nieruchomości jako wierzyciel czy to się robi dopiero po wygraniu sprawy? jeśli tak to kiedy?
W momencie wszczęcia postępowania możesz złożyć wniosek do KW o wpisanie ostrzeżenia o toczącym się postępowaniu. Zdarza się, że sąd z urzędu dokonuje takiego wpisu (np. w sprawach spadkowych).

KamilK99 napisał:
Czy dobrze rozumiem pozew wysyłam do sądu cywilnego? formularz pozew uproszczony do 20.000zł ( plus odsetki)
Tak. Rozumiem, że występujesz bez profesjonalnego pełnomocnika. Poza ww. wnieś o zasądzenie kosztów postępowania. Jeżeli wygrasz, to sąd zobowiąże drugą stronę do zwrotu opłaty za pozew i ew. inne koszty, które mogą się pojawić w trakcie postępowania.

tomBombadil napisał:
Pamiętaj, że notariusza wiąże tajemnica zawodowa i nawet jeżeli przyjdzie do sądu, może odmówić odpowiedzi na zadawane pytania.

Jeżeli brakuje miejsca to tak.

Nie musisz. Wręcz przeciwnie - lepiej nie kontaktować się ze świadkami przed rozprawą, bo druga strona może później to uznać za działanie mające na celu wywieranie wpływu na świadków i w efekcie może kwestionować ich bezstronność.

W momencie wszczęcia postępowania możesz złożyć wniosek do KW o wpisanie ostrzeżenia o toczącym się postępowaniu. Zdarza się, że sąd z urzędu dokonuje takiego wpisu (np. w sprawach spadkowych).

Tak. Rozumiem, że występujesz bez profesjonalnego pełnomocnika. Poza ww. wnieś o zasądzenie kosztów postępowania. Jeżeli wygrasz, to sąd zobowiąże drugą stronę do zwrotu opłaty za pozew i ew. inne koszty, które mogą się pojawić w trakcie postępowania.

Bardzo dziękuję!

Powrót