Pozew i nakaz zapłaty - nadany z błędem imiennym

• Autor wątku Autor wątku worms07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

worms07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
jakiś*czas temu próbował dojść na mój adres list polecony z jakiejś firmy windykacyjnej zaadresowany na moje nazwisko, ale w połączeniu z moim drugim imieniem.
Nie oba imiona i nazwisko, nie pierwsze imię i nazwisko jak powinno być, tylko drugie imię i nazwisko. Oczywiście nie mam innego członka rodziny mieszkającego pod tym adresem i posiadającego jako pierwsze - moje drugie imię.
Listu nie odebrałem.
Dziś listonosz (w końcu prawdziwy z prawdziwej poczty :)) próbował dostarczyć wyrok i nakaz z sądu w Lublinie (gdzie rozprawy odbywają się bez obecności stron) identycznie zaadresowany.
Domyślam się o jaką sprawę chodzi i jeśli to ona, na pewno będę potrzebował złożyć apelację.

Ale co zrobić w tej sytuacji? Mam obowiązek odbierać wyrok i nakaz, kiedy jest błąd w adresacie? Jeśli nie odbiorę*to błędnie zaadresowany listownie wyrok i nakaz nabiorą mocy prawnej?

Człowieku nie kombinuj tylko odbierz ten polecony z sądu, jeżeli wiesz o co chodzi - po co sobie komplikować życie i szukać na forach pomocy przez swoje jakieś widzimisię.

Teraz w EPU trzeba podać PESEL. Właśnie w celu uniknięcia takich pomyłek. Odbierz ten nakaz i zobacz o co chodzi, a przede wszystkim złóż sprzeciw. Zyskasz trochę czasu zanim sprawa trafi do SR. Naprawdę nie kombinuj.

Powrót