Pozew ITI Czyli tv N w akcji. Pomocy.

• Autor wątku Autor wątku rysa10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rysa10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam jestem tu nowy ale mam problem. Prosze o wyrozumiałość

Jakis czas temu (1.04.2013) dostałem sadowy nakaz zapłaty za nie zapłacone faktury tv N z dni 9.4.2009,30.12 2009 ,14.09 2009,5.05 2009 (. Dzieki waszemu forum dowiedziałem sie ze sa to przedawnione płatności wiec wysłałem sprzeciw poleconym (Podstawy prawne ściągnąłem z strony). Dziś dostałem zawiadomienie ze pozywa mnie ITI (pełnomocnikiem Ewelina Misko) za wyżej wymienione faktury i sprawa odbedzie sie 14.12.2013r we Wrocław fabryczna.
Moje pytanie brzmi dlaczego sprawa nie zakończyła sie po wysłaniu sprzeciwu?:confused:
Sprzeciw nie był skuteczny i bede musiał zapłacić?? ( ok 800 zł)
Jesli przegram jakie sia koszty takiego postępowania ?

Ps. Nie dostałem nakazu stawiennictwa tylko informacje ze taka sprawa bedzie.

Rafał P

Ostatnia edycja:
rysa10 napisał:
Moje pytanie brzmi dlaczego sprawa nie zakończyła sie po wysłaniu sprzeciwu?:confused:

Sprzeciw nie był skuteczny i bede musiał zapłacić?? ( ok 800 zł)

Jesli przegram jakie sia koszty takiego postępowania ?

Ps. Nie dostałem nakazu stawiennictwa tylko informacje ze taka sprawa bedzie.
1. sprzeciw nie kończy sprawy
2. sprzeciw był skuteczny - i dlatego nakaz został uchylony a sprawa poszła do wrocławia
3. jeśli nie przerwałeś biegu przedawnienia to dlaczego masz przegrać?
4. więc idź - nieobecni racji nie mają. podniesiesz zarzut przedawnienia, ale też zarzut braku udowodnienia istnienia roszczenia (jeśli da radę, najlepiej pokaż kwity to ocenimy). różnica jest taka, że przy oddaleniu powództwa z uwagi na przedawnienie mogą cię wpisywać do BIG-ów, wysyłać listy, wpisywać na internetowe giełdy itp. w drugim przypadku - amen.

Chetnie bym sie zjawił ale nie ma mnie w kraju aktualnie siedzę na wyspach i nie przyjade do Wrocławia bo nikt mi nie da urlopu. Jutro siostra wysle mi skany dokumentów to wrzuce je tutaj.

A tak dla mojej informacji co to znaczy " wpisywać na internetowe giełdy"

Pozdrawiam

Rafał P

Ostatnia edycja:
to znaczy że jak wpiszesz swoje imię i nazwisko w google to wyskoczysz wysoko w linkach o sprzedaży długu.

daj skany to zobaczymy. możesz ustanowic sisotrę pełnomocnikiem, możesz wziać radcę. jak wygrasz to powód zwraca ci koszty (dla siostry koszty stawiennictwa też)

Czy się stawisz, czy nie to sprawę wygrasz (pozew zostanie oddalony), bo podniosłeś zarzut przedawnienia w sprzeciwie.
jerry, tym razem to nie FW, tylko bezpośredni wierzyciel (ITI), więc mają dowody. Daj chłopakowi spokojnie posiedzieć sobie w Anglii, zarzut przedawnienia musi wystarczyć.

jerry23 napisał:
a czy ja coś pisałem o fw?
Teoria o ewentualnym braku dokumentów mogłaby się sprawdzić w przypadku FW. Zwróciłem uwagę, że tu nie można na to liczyć, bo powód to "bezpośredni" wierzyciel, więc papiery ma.

Robilee napisał:
Zwróciłem uwagę, że tu nie można na to liczyć, bo powód to "bezpośredni" wierzyciel, więc papiery ma.
papiery ma, ale czy czegoś nie zaniedba? poza tym dlaczego "bezpośredni" w cudzysłowie?

jerry23 napisał:
nie lepiej byłoby pierwotny? :)
Tu nie. Tak miałem napisać, lecz się powstrzymałem, bo znów byłoby bez sensu. Jak mogę nazwać wierzyciela pierwotnym, gdy nie było żadnego następnego w tej sprawie. Same kłopoty. Dlatego Bóg stworzył cudzysłów.

wnieś odpowiedź na pozew na formularzu, podnieś zarzut przedawnienia. nic innego nie wymyślisz

Pytam tak dla pewnosci na tej stronie (link jerry 23) znalazłem formularz " Odpowiedź na pozew - formularz „OP” " czy to na pewno ten mam wypełnic i wysłac?

tak, ten. jesli masz jakiś problem, służę pomocą

jerry23 napisał:
tak, ten. jesli masz jakiś problem, służę pomocą

Dziekuje za pomoc :beer: myślę ze do piątku go wydrukuje i wypełnie jak bym czegoś nie wiedział to będę pytał. Oczywiście w grudniu dam znać jak sprawa sie skończyła

jerry widze,ze uczysz jak nie placic zobowiazan.

Jak prowadzisz jakas dzialalnosc to zglos sie do mnie,wezme od Ciebie towar i nie zaplace ;)
Mozesz byc ewentualnie moim pracownikiem - wynagrodzenia tez nie otrzymasz.

Powrót