pozew o alimenty na pelnoletnie dziecko

• Autor wątku Autor wątku agajar7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agajar7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mój mąż ma nieslubna córkę w wieku 19 lat, do 18 roku życia płacił alimenty w wysokości zasadzanej co miesiąc, nigdy się nie uchyla od płacenia. Córka jego porzuciła szkołę i wyjechała wraz z matką do Niemiec gdzie pracuje mąż matki. Mój mąż został zwolniony z obowiązku alimentacyjnego w czerwcu 2014 roku sadownie. Od tamtej pory nie płacił alimentow, ale wspierał córkę finansowo wg możliwości. Teraz córka napisała mu czy mógłby znowu płacić jej alimenty, bo rozpoczęła 2 letnią szkole średnia w Niemczech. Mąż zaproponował ze będzie wysyłał jej dobrowolnie 100 euro miesięcznie, ale ona napisała ze to jest za mało i poda go o alimenty w Niemczech i będzie musiał płacić jej 40% jego zarobków. Zaznaczam, że my z mezem mamy 2 dzieci wspólnych w wieku 8 i 13 lat, mieszkamy od 6 lat w Norwegii i spłaca kredyt mieszkaniowy tutaj.
Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście córka mojego męża będzie mogła wystąpić o alimenty w Niemczech i czy ewentualnie pozew będzie rozpatrywany przez sąd niemiecki jeżeli oboje są obywatelami Polski i na jakich warunkach miałoby to się odbyć? Bo przecież mąż nie będzie jeździł na rozprawę do Niemiec?
Dziękuję za odpowiedź

Pytanie to nie dotyczy prawa polskiego, a niemieckiego i do odpowiedzi na nie może być potrzebna informacja w jakim landzie córka Pani męża obecnie przebywa. Istnieje ogólna zasada, że prawo ustanowione przez dany kraj obowiązuje wszystkich (niezależnie od ich obywatelstwa) przebywających na jego terenie, a wyjątkowo rozciąga się także na niektóre "obce" podmioty. Dodatkowo większość systemów zawiera "normy kolizyjne" (coś jak nasze polskie Prawo prywatne międzynarodowe), które rozstrzygają jakie prawo należy zastosować w wypadku, gdy co najmniej jedna strona jest "obca".
Jak to jest rozstrzygnięte za naszą zachodnią granicą nie wiem. Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby skontaktować się z prawnikiem niemieckim (i to dodatkowo z landu, w którym przebywa Pani pasierbica) co do kwestii proceduralnych i wyboru prawa.

Ona przebywa w Niemczech, ma 19 lat i dopiero rozpoczyna szkole zawodowa dwuletnią, ma skończona tylko podstawowe w Polsce. Mam nadzieje, ze to tez będzie brane pod uwagę w trakcie ustalania ewentualnych alimentów. Dziękuję za odpowiedz

Powrót