Pozew o bezzasadne roszczenia alimentacyjne od ojca

• Autor wątku Autor wątku TynaMathers97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TynaMathers97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Na wstępie zaznaczę iż ojciec wg wyroku jest zobowiązany płacenie mi alimentów w wysokości 500zl miesiąc. W związku z tym iż od 2 lat płaci mi po 400 w grudniu złożyłam pismo do komornika o wszczęcie postępowania ,napisałam wszystko tam ,ile ojciec mi płacił co miesiąc a kiedy w ogóle nie płacił. W pozwie są różne sprzeczności ze np ja w maju podjęłam pracę i pracowałam do sierpnia gdzie w tym czasie przebywałam w szpitalu ,chodziłam zaocznie do szkoły przez co obowiązek alimentacyjny był wobec niego. Wartość przedmiotu sporu wynosi 12.500 wg niego ,gdzie liczyłam z komornikiem dług wobec mnie z ostatnich 3 lat i wyniósł on 6tys . Od października idę na studia dzienne A on chce wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego. Proszę o pomoc ,co mam zrobić i jak udowodnić że jest mi tyle winien...

Szczerze - to nic z tego nie rozumiem. Mogę napisać jedno - nauka w systemie zaocznym jest dla osób pracujących. A przynajmniej daje możliwość podjęcia zatrudnienia.

Sąd może znieść alimenty z datą wsteczną, od dnia zakończenia nauki w systemie dziennym. Jak wspomniano powyżej szkoła zaoczna jest dla osób pracujących. Sąd ocenia czy mogło dojść do usamodzielnienia, to czy podjęła Pani pracę nie ma większego znaczenia, ważne czy były takie możliwości.
Wspomina Pani o hospitalizacji, jeśli to był powód zmiany toku kształcenia to warto to wykazać w postępowaniu (warunek, że nie było przerwy pomiędzy hospitalizacji a zmiana tryby nauki). Jeśli jednak dobrze rozumiem po Pani nicku to ma Pani 21 lat zatem od 2 lat powinna Pani studiować.
Jeśli sąd uzna wygaszenie alimentów z datą wsteczną to Pani będzie musiała zwrócić ojcu nadplacone alimenty i poniesione przez niego koszty komornicze oraz sądowe.
Ps. Przedmiot sporu to suma rocznych alimentów, która powód ma obowiązek podać w pozwie. Sąd na jej podstawie określa wysokość opłaty sądowej.

Powrót