pozew o nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam
Mam dłużnika, który nie spłaca mi należności. Komornik umorzył postępowanie z powodu nie możliwości odzyskania długu. Niedawno jednak syn dłużnika podpisał ze mną umowę o przystąpieniu do długu. Jednak i on ociąga się ze spłatą. Wobec takiej sytuacji chciałbym napisać pozew do sądu o wydanie nakazu zapłaty dla przystępującego do długu. Jak to napisać ? Czy muszę napisać jaka jest wysokość długu, czy tylko wystarczy podać dane nakazu sądowego wydanego na jego ojca, gdzie jest wysokość długu opisana ?

Musisz podać jaka jest pozostała (niespłacona) część zobowiązania. A reszta jak w zwykłym pozwie.

Czy w pozwie do e-sądu mogę jednocześnie wnioskować o wydanie nakazu zapłaty wraz z klauzulą wykonalności, czy mogę wystąpić najpierw o nakaz zapłaty, a dopiero po jego wydaniu o klauzulę wykonalości?

I ostatnie pytanie

Czy podając kwotę zadłużenia mogę ją podać łącznie z odsetkami ?

e-Sąd nadaje klauzulę wykonalności z automatu. Nie musisz o to wnioskować.

Roszczenie#1: Kwotę zadłużenia podajesz samą i wskazujesz do kiedy była wymagalna.

Roszczenie#2: Możesz też dodać drugie roszczenie - skapitalizowane odsetki na dzień wniesienia pozwu.

I jako trzecie roszczenie wskazujesz, że żądasz odsetek ustawowych od roszczeń #1 i #2 od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty.

Czy do kwoty głownej zadłużenia należy doliczyć koszty postępowania sądowego o wydanie nakazu zapłaty i koszty komornicze, które wierzyciel poniósł?

Jest napisane, ze oprócz kwoty głównej zadłuzenia z odsetkami również koszty wszelkich innych działań prawnych mających na celu odzyskanie długu

Czy w pozwie o nakaz zapłaty dla przystępującego do długu należy dokładnie przedstawić kiedy i w jakich kwotach dłużnik częściowo spłacał zadłużenie ? ( dokładne i szczegółowe wyliczenie ). Czy wystarczy podać jedną główną kwotę zadłużenie plus skumulowane odsetki?

Jeżeli to e-sąd, to wystarczy podać sumy końcowe.

Jak sprawa trafi do rejonowego to warto to rozpisać szczegółowo (bo inaczej dłużnik może się bronić, że nie udowodniłeś roszczenia bo on ma taki a taki kwit wpłaty a Ty o nim nic nie wspominasz).

EagleInterceptor napisał:
Jeżeli to e-sąd, to wystarczy podać sumy końcowe.

I liczyć się z tym, że esąd nakazu nie wyda.

Podstawową zasadą w formułowaniu pozwu jest właściwe formułowanie uzasadnienia.

Sprawa w sądzie nie jest sprawą z umowy xy, ale o należności z tej umowy.

Nie można więc - zachowując wolę poprawności formułowania pozwu - napisać pozwanemu zostało do spłaty 600 zł w tym 100 zł odsetek. Powinno się pisać pozwany zaciągnął zobowiązanie w kwocie 700 zł na okres 12 miesięcy. Oprocentowane 16%. Pozwany wywiązał się częściowo ze zobowiązania i wpłacił kwotę 400 zł. Z tej kwoty wierzyciel zarachował należności na A. kapitał w kwocie 300 zł i odsetki w kwocie 100 zł lub B. jak uważasz. W związku z czym pozwanemu pozostała do spłaty kwota 400 zł. Powód dochodzi od tej kwoty odsetek określonych w umowie jako maksymalne.

To jest minimum poprawności, bo na rozprawę to trzeba już spisać wszelkie wpłaty, rozliczenia i okresy naliczania odsetek.

Wiele fw tego nie robi i coraz częściej kończy się to niewydaniem nakazu i nawet oddaleniem powództwa lub zwrotem pozwu.

rafal_26 napisał:
Wiele fw tego nie robi i coraz częściej kończy się to niewydaniem nakazu i nawet oddaleniem powództwa lub zwrotem pozwu.
Moim zdaniem winno zawsze kończyć się oddaleniem powództwa, gdyż powód nie udowodnił faktu przyslugiwania mu roszczenia w żądanych kwotach. Chyba że powód zdąży cofnąć pozew.
Brak wyliczeń roszczenia to nie są przesłanki do zwrotu pozwu, a jedynie niedbałość i brak staranności w udowodnieniu swojego żądania.

Marianie a skąd to Twoje zdanie się wywodzi?

Bo pierwszy lepszy komentarz do kpc ma inne zdanie...

rafal_26 napisał:
Pozwany wywiązał się częściowo ze zobowiązania i wpłacił kwotę 400 zł. Z tej kwoty wierzyciel zarachował należności na A. kapitał w kwocie 300 zł i odsetki w kwocie 100 zł

Oczywiście. To miałem na myśli mówiąc sumy końcowe w sensie, że nie trzeba pisać ile kiedy wpłacił dokładnie (gdy tych wpłat było kilka).

Co do FW - to te przegrywają również po przekazaniu do sądu właściwego gdy się "zagapią" i nie dostarczą na czas szczegółowych rozliczeń a pozwany zdąży zaprotestować.

Powrót