Pozew o odszkodowanie/zadośćuczynienie za złe warunki w ZK

• Autor wątku Autor wątku kaja189s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja189s

Użytkownik
Odpowiedzi
185
Witam,
Gdzie można składać pozew o odszkodowanie za złe warunki w ZK i ile można dostać? I jest tu ktoś kto w ogóle dostał? Wiem że pobyt tam sam w sobie wiąże się z pogorszeniem warunków, ale nie o to mi tu teraz chodzi.
Chodzi m.in. o umiejscowienie w celi z palącymi, gdy nie byłem takowym, o niedostateczne oświetlenie, zimno, wilgoć,niewystarczajace jedzenie, za małe metraże, niewłaściwą opiekę medyczną itd.

Gdzie: sąd miejscowo właściwy dla zakładu karnego.
Ile można dostać? Nie ma określonych widełek. Oszacowanie wysokości roszczenia bywa niestety trudne, zwłaszcza w takich sprawach. Należałoby tutaj rozważyć rozmiar negatywnych następstw i to jak długo osadzony zmuszony był przebywać w takich warunkach. Pisze Pani o między innymi niewłaściwej opiece medycznej - czy wskutek tej niewłaściwej opieki osadzony poniósł jakiś uszczerbek na zdrowiu ? Jeśli tak to w takiej sytuacji wysokość roszczenia z pewnością może być znacznie większa niż tylko w przypadku następstw w postaci negatywnych przeżyć psychicznych. Posiłkowo można przeanalizować orzecznictwo w podobnych sprawach. Ale ostateczna decyzja należy do poszkodowanego na ile wycenia swoją „krzywdę”.
Odszkodowania za niewłaściwe warunki w zakładzie karnym są zasądzane, ale to nie jest duży odsetek spraw. Trudnością w tego typu sprawaxh jest wykazanie, że roszczenia osadzonego nie wynikają z jego subiektywnej oceny a z faktycznych zaniedbań czy naruszeń obowiązujących norm prawnych regulujących kwestie organizacyjne związane z funkcjonowaniem zakładów karnych

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź.

Powrót