pozew o rozwód

• Autor wątku Autor wątku GOOHA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOOHA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W pozwie pisze się:
"rozwiązanie przez rozwód małżeństwa powoda/ki ................... z pozwanym/ą .................., które to małżeństwo zostało zawarte w dniu ................... w Urzędzie Stanu Cywilnego w ................."
My braliśmy ślub konkordatowy i określenie "małżeństwo zawarte w USC..." nie jest do końca precyzyjnym określeniem naszej sytuacji.
1) jak to prawidłowo określić w pozwie?

Składam pozew z orzeczeniem winy męża (układa sobie życie z inną kobietą).
2) Jest jakaś możliwość odzyskania przeze mnie od męża 600zł., które muszę wpłacić przy składaniu pozwu?
3) Czy mąż może się "wymigać" od zwrotu mi powyższej kwoty i wszystkich kosztów całego rozwodu, którymi chcę Go obciążyć? (dodam, że mąż dobrze zarabia i wymiganie się, że nie ma z czego zapłacić nie wchodzi w grę!)
Chciałabym ponieść minimalne koszty związane z rozwodem (niech płaci mój zakochany po uszy mąż !!!), a wszelkiego rodzaju zwolnienia z kosztów raczej też nie biorę pod uwagę.

1)Nic nie szkodzi, że związek został zawarty tylko przed duchownym. Do duchownego również musieliście Państwo dostarczyć odpowiednie zaświadczenie wydane przez kierownika urzędu stanu cywilnego o braku przeszkód do zawarcia związku. Duchowny był zobligowany w ciągu 5 dni od dnia zawarcia małżeństwa do przekazania odpowiedniego zaświadczenia (podpisanego przez duchownego, Państwa i świadków) o zawarciu małżeństwa do właściwego ze względu na siedzibę Pani miejscowości urzędu.
2) Powiem szczerze, że ciężko będzie Pani w tym wypadku udowodnić winę męża. Sąd będzie starał się ustalić kiedy faktycznie ustało pożycie małżeńskie . Rozwód w tym wypadku może być niwelacją różnicy między stanem faktycznym, a prawnym. A samo stwierdzenie winy może być niezgodne z zasadami współżycia społecznego.

skoro Gooha pisze ze mąż układa sobie życie z inną kobietą ,to dlaczego ma mie trudności z orzeknięciem winy po stronie męża. mozna zrobi zdjęcia mężowi w towarzystwie wciąż tej samej kobiety w różnych sytuacjach ,porach, miejscach, można powoła świadków..

Powrót