Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku wielku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wielku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry
Chciałbym się dowiedzieć jak mam napisać pismo do sądu z tym, że zgadzam się na uchylenie obowiązku alimentacyjnego?
W skrócie nie chce się stawiać do sądu ani płacić koszt rozprawy dlatego chcę po prostu zgodzić się z tym pozwem i nie mieć już nic wspólnego z ojcem.

Do Sdau (tutaj nazwa sadu i adres)
strony: dane Pana i ojca
odpowiedz na pozew
Data
Sygnatura akt

Wnosze o uchylenie alimentow z dniem x.
Wnosze o obciazenie kosztami postepowania powoda, wnosze o wydanie wyroku zaocznego.

Uzasadnienie: Tutaj opisac jaka szkole Pan ukonczyl i jaki posiada zowod, opisuje ile zarabia. Uzasadnia Pan dlaczego nie moze Pan uczestniczyc w rozprawie i dlaczego nie moze Pan poniesc kosztow.
Podpis

Sad zapewne i tak wezwie Pana na rozprawe - bedzie to czysta formalnosc. Potwierdzi Pan, ze dalej podtrzymuje Pan swoje wnioski z odpowiedzi. Po 5 minutach sad wyda wyrok.

Dziękuję za odpowiedź.
Tylko chciałbym się upewnić, wyrok zaoczny to po prostu przez to że się nie stawię? nie ma jakiegoś odpowiednika wyroku mówiącego o tym że zgadzam się z pozwem?

Tak wyrok zaoczny sad wydaje pod nieobecnosc stron na sali.
Jesli juz pozew zostal zlozony, to pozostaje tylko odpowiedz na pozew.
W tej odpowiedzi moze Pan tez naposac, ze wnosi Pan o zawarcie ugody. Tutaj podac na czym miala by polegac. Np. zniesienie z data podjecia pracy bez koniecznosci zwrotu nadplaconych w zamian za pokrycie kosztow.
Jednak i tutaj sad moze wezwac do stawiennictwa.

robinsonik napisał:
Tak wyrok zaoczny sad wydaje pod nieobecnosc stron na sali.
nieprawda, wyrok zaoczny może być wydany gdy strona jest na sali ale nie bierze udziału w sprawie a nie może być wydany jeżeli pozwany się nie stawił ale żądał przeprowadzenia rozprawy w swej nieobecności albo składał już w sprawie wyjaśnienia ustnie lub na piśmie.

Ponadto wnoszenie o wydanie wyroku zaocznego jest bzdurą powielaną we wzorach pism na różnych portalach, sąd zna prawo i wyda wyrok zaoczny jak będą ku temu przesłanki

To nie do konca bzdura- spotkalem sie ze stwierdzeniem sedziego, ze nie bedzie nawet rozpatrywac wydania wyroku zaocznego bo strona o niego nie wnosila. Zamiast tego sedzia zaproponowal wyznaczenie kuratora i to jest dopiero bzdura (strony byly przesluchane).

Witam ,mam nadzieję ,że dobrze trafiłam i uzyskam tutaj pomoc.
Mój partner ma zasądzone alimenty na syna-do maja tego roku syn mieszkał z matka,pod koniec maja syn wrócił do ojca i teraz staramy się żeby alimenty które mój partner miał przyznane na małoletniego syna zostały z dniem zamieszkania z ojcem zawieszone.Jak i gdzie napisać wniosek o uchylenie alimentów. Dziękuję z góry za pomoc.

Violetta078 napisał:
Witam ,mam nadzieję ,że dobrze trafiłam i uzyskam tutaj pomoc.
Mój partner ma zasądzone alimenty na syna-do maja tego roku syn mieszkał z matka,pod koniec maja syn wrócił do ojca i teraz staramy się żeby alimenty które mój partner miał przyznane na małoletniego syna zostały z dniem zamieszkania z ojcem zawieszone.Jak i gdzie napisać wniosek o uchylenie alimentów. Dziękuję z góry za pomoc.

Nie ma nikogo kto mógłby nam pomóc,poradzić ??

Witam,
Mój partner złożył w sądzie pozew o uchylenie alimentów. Jego syn ma 25 lat i jest dobrze wykształcony. Nie ma kontaktu z ojcem, nie odpowiada na przesłane listy, alimenty odbiera wzorcowo. Nie odebrał przesłanego przez sąd pozwu i nie przyszedł na rozprawę. Sąd zlecił policji sprawdzenie, czy adres podany przez powoda jest poprawny (adres był poprawny). Sytuacja ta oddala termin następnej rozprawy i tworzy konieczność płacenia kolejnych alimentów. Mam pytanie, czy złożenie do sądu wniosku o zawieszenie alimentów na czas trwania procesu, zwalnia powoda od ich płacenia i czy zabezpiecza przed egzekucją komorniczą?

trzeba było złożyć wniosek o zabezpieczenie

Agnieszka3M napisał:
trzeba było złożyć wniosek o zabezpieczenie

Na czym polega ,,zabezpieczenie" i czy można zrobić to samodzielnie bez pomocy prawnika?

Witam,
Chcę zapytać, co zrobić, gdy sąd nie rozpatruje wniosku o zawieszenie obowiązku płacenia alimentów na czas trwania postępowania o uchylenie alimentów. Wniosek został złożony do sądu 19.01.2017 r., a opłata w kwocie 100,00 zł, wpłacona 02.02.2017 r.? Dodam, że w sprawie odbyła się już jedna rozprawa.

Pozdrawiam:)

Powrót