pozew o włamanie na serwer

• Autor wątku Autor wątku rob3rt0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rob3rt0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam problem z jednym panem który straszy mnie sądem, moze opowiem jak to było od początku:

Robimy z kolegą gre internetową na darmowym skrypcie o licencji GNU i jak skonczyliśmy to z tego skryptu zostało jakieś 30 % a reszta była nasza bądz przerobiona przez nas. Gdy skonczyliśmy chcieliśmy sie przenieść z darmowego serwera na płatny, ale nie mieliśmy pieniędzy ponieważ obaj jesteśmy jeszcze uczniami liceum. I tu sie zjawił ten Pan. Zaoferował nam pomoc w utrzymaniu serwera. My się zgodziliśmy bo była to dla nas jedyna szansa na zaistnienie póki co w internecie.
Po 4-5 dniach zmienił on wszystkie hasła serwera, tym samym oszukując nas i kradnąc całą naszą prace.
Na odpowiedzi nasze czemu to zrobił pisze ze jest to licencja GNU a ze były tam nasze dodatki to nic to nie zmienia i ze jest to jego serwer wiec może robić co chce.
Prawda był to jego serwer bo był zarejestrowany na jego imie i nazwisko ale przecież sam dał nam do niego dostęp.
Chyba nikomu by się nie spodobało wykradanie jego plikow.
Oskarża on mnie teraz o włamanie na jego serwer z powodu takiego iż ja w swoich plikach trzymałem plik umozliwiajacy przegladanie innych plikow na serwerze gdzie takie plik sie znajduje. No to skoro nie był skasowany to siłą rzeczy sam dał on możliwość przeglądania plików na jego serwerze (przynajmniej tak mi sie wydaje).

no i teraz chciałem się zapytać czy może on mnie oskarżyć o to ze ukradł mi pliki, a ja przez swoj plik znajdujący sie pomiędzy tymi skadzionymi wszedłem do jego serwera.
napisał mi ze jest to karalne ponieważ ja wszedłem na prywatny serwer.
Wszedłem, ale tylko dlatego ze były tam moje pliki które on mi wykradł.

prosił bym o pomoc jeśli ktoś sie orientuje w takich sprawach.

istna dziedzińniada
czy wam to udowodnił czy ma jakieś logi itd czy ma jakies dowody

Witam, teraz sytuacja się troche zmieniła.
Jak sie okazało żadnego pozwu nie było. Ponieważ z nim pogadałem i udowodniłem mu ze nic nam nie zrobi.

Tylko że chłopak sie zawzioł i dzis patrze a na jego serwerze są nasze pliki tylko pół biedy zeby to były stare ale są nowiuśkie pliki nawet jest zmienione to co dzis dawałem w swoich plikach. w niektorych plikach pisałem ze były przeprowadzane dziś zmiany wiec jesli tego nie pokasował to mogło by to służyć za dowód ze włamał się nam na serwer i wykradł pliki.

chciałem się zapytać jakie kary grożą za włamanie na serwer i czy skoro są dowody że wykradł nam pliki to my dostaniemy jakieś odszkodowanie od niego z tego tytułu ??

Bardzo dziękuję za odpowiedz.

No nie teraz ty chcesz go straszyć
przecież to jego serwer może robić co chce z plikami
czy byłą jakaś pisemna umowa między wami

ej no sorki ale to są pliki robione(modyfikowane) przezemnie, włamał mi sie na serwer i je perfidnie wykradł a chyba za to coś grozi skoro mam dowody że ja dokonywałem modyfikacji.

pytanie kogo jest serwer twój czy jego ?

serwer z ktorego wykradł pliki jest mój, a ten na który je wrzucił jest jego. pliki są w niektorych miejscach podpisane ze były modyfikowane przeze mnie.

Powrót