Pozew o wygaśnięcie alimentów/ kłamstwa powoda

• Autor wątku Autor wątku juliakor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juliakor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, dziś otrzymałam pozew o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego wobec mnie. We wrześniu 2019 pożegnałam się z Uniwersytetem.
Mam 24 lata, pracuję i faktycznie od października radzę sobie na tyle, że te alimenty nie są mi potrzebne. Ojciec standardowo powołał się na abstrakcyjne argumenty o próbach mediacji (niestety, nie dochodziło do takich). Ustanowił pełnomocnictwo adwokata, który to stworzył wniosek na mocy którego sąd ściągnął zarobki z mojej obecnej pracy (nie mam nic do ukrycia).

Natomiast, w chwili kiedy przestał płacić mi alimenty (wrzesień) złożyłam sprawę do komornika. On ściągnął należną sumę + sumę należną za 3 miesiące sporo wstecz kiedy nie wysłał mi pieniędzy.

W pozwie napisane jest: "wnoszę o ustalenie że mój obowiązek alimentacyjny (...) wygasł z dniem 1 lipca 2019"

Czy to znaczy że sumę którą ściągnął komornik będę musiała mu zwrócić. Mimo że moja pensja wtedy nie wystarczała na pokrycie mojego utrzymania (mam wyciąg z pracy) i formalnie do końca września byłam jeszcze studentką?

Ostatnia edycja:
Czy to znaczy że sumę którą ściągnął komornik będę musiała mu zwrócić.
Tak, jeśli obowiązek alimentacyjny zostanie zniesiony z datą wsteczną. Dodatkowo zwrócisz wszystkie koszty niesłusznie wszczętej egzekucji.
Czy to znaczy że sumę którą ściągnął komornik będę musiała mu zwrócić.
Zatrudnienie na cały etat? Wysokość wynagrodzenia?

wiegol napisał:
zostanie zniesiony z datą wsteczną
Jest to jednak mało prawdopodobne, bo jeszcze przeciez wtedy sie nie usamodzielniłaś, nie pracowałaś. Obowiązek alimentacyjny powinien być zniesiony dopiero od października. Musisz jednak działać, odpisać na pozew, opisać swoją sytuację. Możesz skorzystać z darmowej pomocy prawnej, wiele tez podobnych wątków na tym forum.

Powrót