Pozew o zachowek

• Autor wątku Autor wątku Nimbu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nimbu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Sprawa wygląda następująco:
Pół roku temu zmarł mój dziadek od strony mamy. Pozostawił on testament sporządzony w 2010 roku, na mocy którego całość majątku zapisał na rzecz swojej drugiej żony, a moją mamę i mnie wydziedziczył z powodów, ogólnie mówiąc, nieutrzymywania kontaktów (na odczytaniu testamentu o notariusza obecna była tylko moja mama i jego treść mogła mi przekazać jedynie z pamięci).
Rodzice mojej mamy rozwiedli się w latach osiemdziesiątych (moja mama była jeszcze wówczas dzieckiem). Nie utrzymywaliśmy z dziadkiem właściwie żadnych kontaktów, ja w ogóle nie miałem okazji z nim rozmawiać.
Moja mama była jedynym dzieckiem dziadka, co oznacza, że w przypadku dziedziczenia ustawowego przypadałoby jej 1/2 spadku (druga połowę otrzymałaby żona dziadka).

W momencie sporządzenia testamentu (2010 rok) miałem niecałe 15 lat. Czytałem, że przesłanki usprawiedliwiające wydziedziczenie i mające charakter trwały powinny co najmniej istnieć w momencie sporządzania przez spadkodawcę testamentu wydziedziczającego. W tym kontekście, wydaje mi się, że trudno jest zarzucić mi niewywiązywanie się z obowiązków rodzinnych, skoro miałem wówczas 14 lat. Poza tym, mój dziadek nigdy nie próbował nawiązać ze mną jakiegokolwiek kontaktu.

W tej sytuacji planuje złożyć pozew o należny mi zachowek, w związku z tym miałbym następujące pytania:

1. Posiadam orzeczenie lekarza orzecznika ZUS o trwałej całkowitej niezdolności do pracy. Jeśli dobrze rozumiem, w tym przypadku bardziej korzystne byłoby, gdybym o zachowek ubiegał się ja, z pominięciem mojej mamy? Udział spadkowy mojej mamy (1/2) przechodziłby w całości na mnie (jestem jej jedynym synem), a ja mógłbym się ubiegać o podwyższony zachowek w wysokości 2/3 tego udziału spadkowego - dobrze myślę?

2. W jaki sposób napisać pozew o zachowek, jeśli nie znam dokładnej wartości majątku (a co za tym idzie - dokładnej wysokości zachowku, o który mógłbym się ubiegać)?
Wiem, że w jego skład na pewno wchodzi całość działki oraz współwłasność (razem z żoną) mieszkania. Nie znam dokładnej wartości tych nieruchomości, jednakże po rozeznaniu się wydaje mi się, iż połowa wartości mieszkania i wartość działki wynosi łącznie w sumie co najmniej około 450.000 zł. Poza tym nie wiem, czy dziadek nie pozostawił po sobie dodatkowego majątku, np. w formie pieniędzy na koncie bankowym.
Czy w tej sytuacji przed złożeniem pozwu o zachowek powinienem złożyć wniosek o przeprowadzenie spisu inwentarza?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeżeli

Ostatnia edycja:
Składając pozew o zachowek powołaj się na bezzasadnosc wydziedziczenia.Twój tok myślenia przedstawiony w punkcie1 jest prawidłowy.Bezzasadność wydziedziczenia w twoim wypadku wynika z faktu ,że ty jako wnuk spadkodawcy nie miałeś obowiązku opiekować się twoim dziadkiem ,ponieważ takim obowiazkiem byłaby ewentualnie obciążona twoja matka lub druga żona dziadka.Jako nieletni wnuk nie miałeś wpływu na stosunki panujace między twoją matką i dziadkiem

Nimbu napisał:
1. Posiadam orzeczenie lekarza orzecznika ZUS o trwałej całkowitej niezdolności do pracy. Jeśli dobrze rozumiem, w tym przypadku bardziej korzystne byłoby, gdybym o zachowek ubiegał się ja, z pominięciem mojej mamy? Udział spadkowy mojej mamy (1/2) przechodziłby w całości na mnie (jestem jej jedynym synem), a ja mógłbym się ubiegać o podwyższony zachowek w wysokości 2/3 tego udziału spadkowego - dobrze myślę?
Twoja mama żyła w chwili śmierci jej ojca więc to ona jest spadkobiercą ustawowym i jest uprawniona do zachowku, a nie Ty.
Gdyby Twoja mama zmarła przed jej ojcem to wtedy Ty byłbyś spadkobiercą ustawowym dziadka i byłbyś uprawniony do zachowku po nim.
Gdyby Twoja mama zmarła przed upływem okresu przedawnienia jej roszczenia o zachowek (5 lat od ogłoszenia testamentu) to wtedy Ty dziedziczysz to jej roszczenie o zachowek.

Powrót