Pozew o zadośćuczynienie/odszkodowanie/rekompensatę...

• Autor wątku Autor wątku golkerim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

golkerim

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam drogich Forumowiczów. Mam kilka pytań odnośnie następującej sytuacji. Wziąłem pożyczkę-chwilówkę, odstąpiłem od umowy pożyczki (termin zachowany), spłaciłem w/w (termin zachowany), okazało się, że bałagan w firmie pożyczkowej spowodował, że zacząłem być "nękany" sms i telefonami. Zadzwoniłem więc (na mój koszt), po dość długiej chwili okazało się, że wszystko jest jak należy (księgowość coś źle zaksięgowała) ale mam przesłać jeszcze skan wpłaty i nadanie odstąpienia od umowy, co też uczyniłem. Po jakimś czasie dostałem wezwanie do zapłaty, odczekałem jakiś czas i znowu e-mailami po wielkich trudach i lekkim straszeniu pozwami i skierowaniem sprawy do UOKiK sprawa została jako tako wyjaśniona. Wczoraj dostałem wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej :) , oczywiście już tam i tam napisałem e-maile, nie mam zamiaru co trochę dzwonić na swój koszt.
Czy wypadałoby mnie, jako w pewnym stopniu złośliwemu człowiekowi wystąpić z pozwem o jakieś zadośćuczynienie za ciągłe nękanie mnie? Myślę o niewielkiej kwocie rzędu 1000zł, pożyczka opiewała na kwotę 1200zł (odsetki oczywiście liczone w tysiącach %).
Pozew składać w sądzie odpowiednim do miejsca prowadzenia działalności danej firmy pożyczkowej? W jakim wydziale złożyć pozew? Jakie będą ewentualne opłaty oprócz 5% sumy odszkodowania? Czy mogę ubiegać się o zwolnienie z opłat sądowych i obciążyć nimi pozwanego?
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi i uwagi.
z poważaniem,
Mirosław Jaszok

Powrót