pozew o zapłatę - czy mogę złożyć do Sądu?

• Autor wątku Autor wątku ramona100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramona100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
witajcie, chcę się upewnić czy mam podstawy do złożenia pozwu do Sądu o zapłatę, otóż dług ciąży na moim koledze, który jest moim dłużnikiem. Wysłałam mu wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru, ale on nie odebrał tego pisma i wróciła do mnie zwrotka, wobec tego nie mam powierdzenia skutecznego dostarczenia do niego ów wezwania. W skrócie chcę się dowiedzieć gdyż chodzi o sporą kwotę, czy mogę złożyć do Sądu pozew o zapłatę, pomimo braku potwierdzenia otrzymania od dłużnika mojego wezwania?

Masz Umowę cywilno-prawną? inne dowody, potwierdzony przelew?
Zapoznaj się z art 720kc

witaj, a jak nie mam umowy cywilno prawnej, a kwota wynosi ponad 500 zł? mam tylko zobowiązanie dłużnika do zapłaty...

Próbuję znaleźć na necie wzór pisma procesowego...jest z tym problem jak widzę, gdyż wszędzie żąda się odpłatności:) czy w Sądzie dostanę wzór takiego pisma? wyczytałam że samo wysłanie wezwania jest dowodem na chęć polubownego rozstrzygnięcia i wystarczy skserować pismo i kopertę z odznaczeniem dwukrotnego awiza...

Wystarczy Ci potwierdzenie nadania wezwania do zapłaty jako dowód skutecznego wezwania dłużnika do zapłaty. Możesz to pozwu załączyć zamkniętą kopertę, która wróciła. Zapewne na kopercie jest adnotacja dlaczego dłużnik nie odebrał.

Plus to "zobowiązanie" Może przejdzie przez EPU, ale nie jestem pewien.

Powrót