Pozew o zapłatę już zapłaconych faktur z Orange- DEBT Trading Partners

• Autor wątku Autor wątku dmendyka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dmendyka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
otrzymałem dziś*pozew z VI Wydziału Cywilnego w Lublinie w którym powodem jest spółka: DEBT Trading Partners, która to chce odzyskać należność odkupioną od PTK Centertel czyli Orange.

Należność*dotyczyła dwóch faktur z października 2014r. W uzasadnieniu jest informacja o przekazaniu informacji o cesji wierzytelności z podaną*datą*3.07.2015r. i tutaj co ważne nie otrzymałem żadnego listu poleconego w tym okresie ani z Orange jako cedenta ani od firmy DEBT.

Zaraz po uzyskaniu pierwszego wezwania do zapłaty z firmy DEBT ustaliłem jakich faktur dotyczy należność i we wrześniu 2016r. należność za zaległe faktury uregulowałem na rachunek bankowy Orange wraz z odsetkami.

W moim mniemaniu dług nie istnieje ponieważ został zapłacony właściwemu moim zdaniem wierzycielowi. Mam dwa tygodnie na przesłanie sprzeciwu do Sądu w Lublinie. Będę*wdzięczny za poradę w jaki najlepiej sposób sprzeciw ten opisać.

Z góry dziękuję*za wszelaką pomoc.

Fajnie. Ale właścicielem wierzytelności był już DEBT i to na jego rachunek należało wpłacić środki. Z pewnością na owym wezwaniu było konto podane. Złóż sprzeciw od tego a potem broń się merytorycznie w Sądzie Rejonowym. Teraz nic innego nie zrobisz.

Równie dobrze mogłem to wezwanie dostać z innej firmy windykacyjnej. Skąd miałem wiedzieć ze Debt prawowicie nabył ta wierzytelność? Tak jak pisałem ani z Orange (teoretycznie na nich spoczywał obowiązek przekazania tej informacji) ani Debt nie przesłali mi informacji o cesji wierzytelności. Jestem pewny ze żaden list polecony w tej sprawie do mnie nie przyszedł.

Pismo było jedynie wezwaniem do zapłaty. Bez jakichkolwiek informacji o cesji. Była podana jedynie kwota do dokonania przelewu.

To masz pecha. Do Orange pisz, aby Ci oddali kasę bo równie dobrze mogłeś te pieniądze przelać Pani Gienii z Zieleniaka na jej konto. Wierzytelność została sprzedana, dostałem info o cesji, wpłata na konto poprzedniego wierzyciela nic nie znaczy w świetle prawa. Teraz masz pozew o zapłatę do którego dochodzą koszty zastępstwa procesowego (ile?) i koszt procesu. Możesz albo wnieść sprzeciw, to zyskasz trochę czasu, ale rejonowy i tak na ciebie ten nakaz wystawi i obciąży większymi kosztami. Ty zyskasz czas w którym Orange (pewnie w ciągu 30 dni od odbioru pisma w którym od Orange zażądasz zwrotu pieniędzy oni sprawdzą wszystko i ci albo odpiszą i podadzą termin, w którym oddadzą, albo - co też jest częste, oddadzą część bo się okazać może, że sprzedali do DEBT Trading Partners część faktur, a część zostawili sobie i masz u nich niezwiązaną z DTP zaległość :) ) w każdym razie od wysłania pisma do Orange nastaw się na 60-90 dni do otrzymania wpłaty w całości lub części. Ja bym radził - wpłacić na konto podane w piśmie z cesji kwotę z nakazu., a do Orange pisał o zwrot kasy. Nie czekałbym bo jeszcze cię dadzą do komornika a to 400zł dojdzie ci znów do zapłaty za koszty egzekucji. Jak twierdzisz, że nie dostałeś pisma o cesji to zadzwoń do DTP i zażądaj by ci ponownie wysłali. Wyślą.

Rappero napisał:
Tale rejonowy i tak na ciebie ten nakaz wystawi i obciąży większymi kosztami
Nie szalej. Skąd wiesz że sprawy nie da się wygrać?

Przypuszczam że się da... cytuję "proszę o wyrażenie zgody na dostarczenie umowy i dokumentów wymienionych w pozwie w późniejszym terminie, ponieważ operator nam ich jeszcze nie dostarczył". Oczywiście oświadczyć że takie dowody się ma w EPU nie było trudno.

Powrót