Pozew o zapłatę należności

• Autor wątku Autor wątku mustafam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mustafam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
W pod koniec 2008 roku osoba A pożyczyła pieniądze osobie B. Spisano umowę pożyczki z osobą prywatną, ale prowadzącą firmę wraz ze wszystkimi danymi osobowymi. Oczywiście kwota nie została zwrócona w ustalonym terminie. Osoba A wielokrotnie kontatkowała się, z B, ale kilkukrotnie została zwiedziona w obietnicach. Ze strony A zapropnowano spotkanie mediację w obecności prawnika,udano się nawet do miejsca zamieszkania, ale nie doszło do skutku... B nie było w domu / nie otwierała drzwi. Późniejszy kontakt był bezskuteczny. Jako, że aktualnie zmieniaja się przepisy, skutecznie zmotywowało to A do ponownej próby rozlicznenia. W dniu 20 czerwca 2018 wysłano pierwsze i ostateczne wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru, z wyliczeniem odsetek. Adres B jest znany, potwierdzony - osoba nadal pod nim mieszka. Podobno nie prowadzi formalnie firmy, ale nadal handluje! Korzystając z emonitoringu poczty polskiej ustalono, że urząd poczotwy w dniu 6 lipca 2018 podjął decyzję o zwrocie przesyłki do nadawcy (minęło ustawowe 14 dni na odbiór listu).

Moje pytania/wątpliwości:

1
Czy można uznać, że B miał możliwość zapoznania się z przesłanym pismem ?
Z tego co mi wiadomo, dopiero w procedurze sądowej/urzędowej podwójną awizację (czyli jak powyżej) uznaje się jako równoznaczną z dostarczeniem ? A co w procedurze "cywilnej" dla osób fizycznych - chyba tak nie jest ?

2
Kiedy mogę złożyć do sądu pozew o zapłatę należności mając na uwadze sytuację z pkt 1? Wg nowych przepisów okres przedawnienia, dla takich spraw z 10 lat uległ skróceniu do 3 czy tam 4 lat, ale prawo chyba nie działa wstecz ? Poza tym na szczęście w nowych przepisach czas liczy się od ostatniego miesiąca roku ?

3
do którego sądu kierować sprawę? właściwego lokalizacją dla adresu B ? a może skorzystać z e-sądu w Lublinie ?

4
jaki rodzaj postępowania: zwykłe, upominawcze, uproszczone (mam wątpliwości co do progu 20000 pln) czy nakazowe ? pożyczono poniżej 20000 pln, ale z odsetkami wychodzi już ponad 20000 pln

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. Jeśli mój wątek jest w nie odpowiednim dziale, proszę o przeniesienie.

Nie napisałaś o najważniejszym - data wymagalności?
Wezwanie do zapłaty jest zbyteczne. Data zwrotu wynika z zawartej umowy. Aby cokolwiek powiedzieć o przedawnieniu, trzeba znać datę wymagalności.

Amadis dziękuje !

W umowie zapisano, że kwota na warunkach ustalonych miedzy stronami zostanie zwrócona do 5 marca 2009. Termin ten był wielokrotnie odwlekany i przekładany, na nieszczęście ustnie. Przypomniało mi się, że 2000 pln zwrócono, ale na pewno długo po terminie. To chyba nie ma znaczenia dla sprawy ?

Więc w Twoim przypadku okres przedawnienia wynosi lat 10 od dnia wymagalności. Natomiast odsetki ustawowe starsze niż 3 lata przedawniły się. Aby nie narażać się na zarzut przedawnienia, ogranicz powództwo tylko do tych 3 lat (piszę o odsetkach). Pozew o zapłatę (razy 2) złożyłbym do SR właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika. Dołączam dowody i czekam na wydanie nakazy zapłaty. Możesz zatrudnić w sprawie realną pomoc prawną (adwokat, radca). Sąd i tak zasądzi zwrot kosztów.
Przypomniało mi się, że 2000 pln zwrócono, ale na pewno długo po terminie. To chyba nie ma znaczenia dla sprawy ?
No jak nie ma znaczenia? Musisz o tą kwotę ograniczyć należność główną albo zaliczasz na odsetki jeśli takie w dniu zapłaty powstały a dłużnik nie określił tytułu wpłaty.
Jeśli zapominasz o takich rzeczach, lepiej skorzystaj z pomocy prawnej w realu.

Jeszcze raz dziękuje !

1
co jeśli w wezwaniu do zapłaty podliczono odsetki za cały okres 10 lat ? wg jakiegoś kalkulatora z sieci wyszło:
06.03.2009-22.12.2014 2118 13% 12069.7zł
23.12.2014-31.12.2015 374 8% 1311.56zł
01.01.2016-20.06.2018 902 7% 2767.78zł
nie uwzględniono zapomnianej kwoty 2000 pln ?

2
Czyli w pozwie powinno określić się odsetki jedynie za okres 2009.03.05-2012.03.05 ? Oczywiście odejmując od nich lub kwoty głównej zapomniane 2000 pln.

3
"Pozew o zapłatę (razy 2)"
chodzi o złożenie do SR dwóch egemplarzy pozwów: 1 szt dla SR i 1 szt dla dłużnika ?

4
Co do możliwości odzyskania pożyczonej kwoty mam spore wątpliwości. B posiadała/być może posiada inne zadłużenia wobec różnych osób i zapewne zabezpieczył się jak mógł. Dlatego wolę nie ponosić jeszcze dodatkowych kosztów, ale jeśli to kwoty na poziomie 200-400 pln to raczej skorzystam, gdyż każdy błąd, a znalazłaś już dwa może zaważyć na powodzeniu sprawy lub całkowicie go zniewczyć.

5
Kiedy można złożyć pozew uwzględniając powyższą sytuację ? Wezwanie do zapłaty jest zawsze dla sądu dodatkową informacją o próbie ugodowej, nie wspominając o mediacji, którą zignorowała B.

I tak nie zrozumiałaś. W pozwie wnoś o zasądzenie odsetek ustawowych do 3 lat wstecz od dnia złożenia pozwu (starsze przedawniły się). Z dniem złożenia pozwu przerywasz bieg przedawnienia.
To że sąd zasądzi zwrot pożyczki, faktycznie nie oznacza, że środki fizycznie odzyskasz. Jak dłużnik nie ma majątku, to i komornik nie pomoże. Musi mieć co zająć.
Pozew możesz złożyć i dziś ( 3 egz. zachowaj dla siebie wraz z załącznikami). Przerwiesz bieg przedawnienia. Nie zrobisz nic, to z upływem czasu wszystko przedawni się.
Skorzystaj z pomocy w realu.

Ok mój błąd, oczywiście chodziło o odsetki za okres 2015.07.09 - 2018.07.09, o ile dziś byłby złożony pozew.

Byłabyś uprzejma odnieść się jeszcze do punktu nr 1 ?
Wezwanie do zapłaty zawiera błędy (nieprawidłowy okres odsetek oraz brak uwzględnienia oddanej kwoty 2000 pln), ale już zostało wysłane. Rozumiem, że pozew zaktualizować o Twoje uwagi, ale czy wspominać o błędzie ?

Czy długi nie przechodzą z rodziców na dzieci, ewnt pierwszą linię pokrewieństwa ?

Twoje wezwanie nie ma większego znaczenia. Treść również. Pisałem o tym wyżej. Ważne jest żądanie pozwu.
Czy długi nie przechodzą z rodziców na dzieci, ewnt pierwszą linię pokrewieństwa ?
Nie przechodzą bo nie mają nóg. Natomiast można je odziedziczyć. Z założeniem że spadkobiercy spadek przyjmą a nie odrzucą go.

Powrót