M
mustafam
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
W pod koniec 2008 roku osoba A pożyczyła pieniądze osobie B. Spisano umowę pożyczki z osobą prywatną, ale prowadzącą firmę wraz ze wszystkimi danymi osobowymi. Oczywiście kwota nie została zwrócona w ustalonym terminie. Osoba A wielokrotnie kontatkowała się, z B, ale kilkukrotnie została zwiedziona w obietnicach. Ze strony A zapropnowano spotkanie mediację w obecności prawnika,udano się nawet do miejsca zamieszkania, ale nie doszło do skutku... B nie było w domu / nie otwierała drzwi. Późniejszy kontakt był bezskuteczny. Jako, że aktualnie zmieniaja się przepisy, skutecznie zmotywowało to A do ponownej próby rozlicznenia. W dniu 20 czerwca 2018 wysłano pierwsze i ostateczne wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru, z wyliczeniem odsetek. Adres B jest znany, potwierdzony - osoba nadal pod nim mieszka. Podobno nie prowadzi formalnie firmy, ale nadal handluje! Korzystając z emonitoringu poczty polskiej ustalono, że urząd poczotwy w dniu 6 lipca 2018 podjął decyzję o zwrocie przesyłki do nadawcy (minęło ustawowe 14 dni na odbiór listu).
Moje pytania/wątpliwości:
1
Czy można uznać, że B miał możliwość zapoznania się z przesłanym pismem ?
Z tego co mi wiadomo, dopiero w procedurze sądowej/urzędowej podwójną awizację (czyli jak powyżej) uznaje się jako równoznaczną z dostarczeniem ? A co w procedurze "cywilnej" dla osób fizycznych - chyba tak nie jest ?
2
Kiedy mogę złożyć do sądu pozew o zapłatę należności mając na uwadze sytuację z pkt 1? Wg nowych przepisów okres przedawnienia, dla takich spraw z 10 lat uległ skróceniu do 3 czy tam 4 lat, ale prawo chyba nie działa wstecz ? Poza tym na szczęście w nowych przepisach czas liczy się od ostatniego miesiąca roku ?
3
do którego sądu kierować sprawę? właściwego lokalizacją dla adresu B ? a może skorzystać z e-sądu w Lublinie ?
4
jaki rodzaj postępowania: zwykłe, upominawcze, uproszczone (mam wątpliwości co do progu 20000 pln) czy nakazowe ? pożyczono poniżej 20000 pln, ale z odsetkami wychodzi już ponad 20000 pln
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. Jeśli mój wątek jest w nie odpowiednim dziale, proszę o przeniesienie.
Moje pytania/wątpliwości:
1
Czy można uznać, że B miał możliwość zapoznania się z przesłanym pismem ?
Z tego co mi wiadomo, dopiero w procedurze sądowej/urzędowej podwójną awizację (czyli jak powyżej) uznaje się jako równoznaczną z dostarczeniem ? A co w procedurze "cywilnej" dla osób fizycznych - chyba tak nie jest ?
2
Kiedy mogę złożyć do sądu pozew o zapłatę należności mając na uwadze sytuację z pkt 1? Wg nowych przepisów okres przedawnienia, dla takich spraw z 10 lat uległ skróceniu do 3 czy tam 4 lat, ale prawo chyba nie działa wstecz ? Poza tym na szczęście w nowych przepisach czas liczy się od ostatniego miesiąca roku ?
3
do którego sądu kierować sprawę? właściwego lokalizacją dla adresu B ? a może skorzystać z e-sądu w Lublinie ?
4
jaki rodzaj postępowania: zwykłe, upominawcze, uproszczone (mam wątpliwości co do progu 20000 pln) czy nakazowe ? pożyczono poniżej 20000 pln, ale z odsetkami wychodzi już ponad 20000 pln
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. Jeśli mój wątek jest w nie odpowiednim dziale, proszę o przeniesienie.