Pozew o zapłatę.

• Autor wątku Autor wątku fiona1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiona1980

Użytkownik
Odpowiedzi
236
Witam.

Zakładam sprawę w sądzie o zwrot pożyczonych pieniędzy (mam umowę pożyczki,kwota spora i pisze sama pozew).
Mam pytanie,musze napisać to w 3 egzemplarzach,ale teraz co z oryginałami dowodów (umowa pożyczki,zwrotki wezwań do zapłaty) czy moge dać wszędzie kserokopie,a oryginały trzymać w domu,czy musze jakoś to poświadczyć przez notariusza czy radce prawnego że jest to zgodne z oryginałem?

fiona1980 napisał:
musze napisać to w 3 egzemplarzach,
Tak
fiona1980 napisał:
czy musze jakoś to poświadczyć przez notariusza czy radce prawnego że jest to zgodne z oryginałem?
fiona1980 jest on-line Raportuj zły post Odpowiedź z cytowaniem
Tak, poświadcz- za zgodność z oryginałem

dzieki,a teraz czy wystarczy ze napisze tytuł:"pozew o zapłate" czy mam pisać" pozew o zapłatę w postepowaniu nakazowym"?

W nakazowym (EPU) nie składasz dokumentów - wymieniasz. Pobierz formularz

pisze normalny pozew,gdyz w Epu tylko do 3 lat wstecz,a moj juz ma wymagalność sprzed 4 lat:(
Właśnie uzupełniam tzw braki formalne,bo z EPU przekazali do normalnego i stad moje techniczne pytania.
Jeszcze jedno czy mam pisać w pozwie ze każda próba kontaktu (wszystkie wezwania do zapłaty) wróciły niepodjęte w terminie i ze jest to jego celowe działanie,bo on wie o co chodzi i specjalnie nie odbiera,a ja go widuje w miejscu zamieszkania.

pisz pozew o zapłatę w postępowaniu nakazowym, i podaj wszystkie fakty, które mogą mieć znaczenie dla sprawy (również to o tym, że nie masz z gościem kontaktu)

Zadnego listu poleconego (wyslalam 4) nie odebral,2 wyslalam na adres zameldowania (wrocil z adnotacja ze sie wyprowadził) a 2 wyslalam na adres jego matki (bo on mieszka u niej),ale tez nie odebrał,pomimo ze wiem iz u niej mieszka.Wie o co chodzi i powiedzial mojemu koledze zeby mi przekazał,że on nie zyje,buhahahah

Powrót