Pozew *** Polska w Sądzie Rejonowym

• Autor wątku Autor wątku justynan9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justynan9

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam.

Czy są PańStwo w stanie coś doradzić w poniższej sytuacji?

1. Pożyczka zaciągnięta w *** Polska przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą. Nie spłacana. Działalność już nie istnieje.

2. Sprawa trafiła do e-sądu, a postanowienie brzmi: "Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty. Dlatego też przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego."

3. Sprawa w Sądzie Rejonowym, Wydział Gospodarczy: wezwanie do udzielenia odpowiedzi na pozew.
trzeba się "ustosunkować do stanowiska strony powodowej, pod rygorem pominięcia spóźnionych twierdzeń i dowodów, chyba, że uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że wystąpią inne wyjątkowe okoliczności; odpowiedź na pozew złożona z naruszeniem wskazanego terminu podlega zwrotowi"

Uff... proszę się na mnie nie gniewać, ale nic z tego nie rozumiem.

Co te słowa dokładnie znaczą?
Co jeżeli nie udzieli się odpowiedzi na pozew?
Jakiej odpowiedzi należałoby udzielać (czy na zasadzie "uznaję dług" lub "nie uznaję, ponieważ...")?
Jaka może być przyczyna przekazania sprawy do Sądu Rejonowego (stwierdzenie braku podstaw do wydania nakazu)?

P.S. Umowa została wypowiedziana.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wstaw tu cały pozew tylko zamarz dane wrażliwe, gdyż bez tego ani rusz.

Robinson21, dziękuję za odpowiedź.

Skany:

proszę usunąć wszelkie dane ze skanów. mod

To na pewno wszystko? Nie uzupełnili dowodów, na które się powołują?

Umowa pożyczki, itd., też zostały załączone. Na chwilę obecną nie jestem w stanie zeskanować, ale jutro rano to zrobię, jeśli jest taka potrzeba.

To akurat jest kluczowe. Co jest w samym pozwie, to po tym, że poszedł najpierw do e-sądu, można się domyślać...

Ale na przykład powołują się, że została ta pożyczka w dniu 22.03.2017 wypłacona - jest na to dowód? Opłata administracyjna dziwna, ciekawe jak to w umowie pożyczki wygląda...

Udało się jeszcze teraz zeskanować:

jak wyżej. mod

Roszczenie nienależne. Brak wykazania i udowodnienia faktu wypłaty pożyczki. W zakresie kosztów:
- brak wykazania co składa się na opłatę przygotowawczą
- brak rozliczenia kosztów monitów i wezwań

To tak w ramach "rzutu okiem". Dokładniej przeczytam wieczorem co tam takiego nawypisywali.

dołożyłbym jeszcze:
umowa zawiera klauzule niedozwolone (abuzywne),
opłata przygotowawcza w kwocie 4150,00 zł jest to lichwa w czystej postaci, Za niedozwolone klauzule umowne, w świetle art. 385 1 § 1 k.c., należy więc uznać te postanowienie umowne, które pod postacią opłaty pobieranej formalnie na poczet pokrycia kosztów konkretnych czynności, w rzeczywistości stanowią dla pożyczkodawcy źródło dodatkowego zysku, ukryte przed konsumentem, pozwalającego mu omijać przepisy dotyczące wysokości odsetek maksymalnych oraz niedopuszczalności kary umownej za niespełnienie świadczenia pieniężnego (art. 483 § 1 kc).

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
@robinson21 to nie jest umowa z konsumentem. A przynajmniej - tak wynika z umowy, że nie jest.

Syphar napisał:
to nie jest umowa z konsumentem. A przynajmniej - tak wynika z umowy, że nie jest.
o faktycznie, nie doczytałem - ale mimo to doczepiłbym się do tych punktów umowy,

Zdecydowanie się zgadzam, tylko nie na tej podstawie po prostu :) Ale tak tak, doczepić się i to mocno.

Syphar napisał:
tylko nie na tej podstawie po prostu
po prostu z rozpędu napisałem, gdyż dużo mam spraw z udziałem takich dziwnych umów pomiędzy firmami pożyczkowymi a konsumentami,

Wkrótce dojdzie sporo takich z właśnie przedsiębiorcami prowadzącymi JDG. Nowy rynek sobie "chwilówkowcy" znaleźli. To tak w ramach dygresji, ta sprawa tu opisana może być preludium.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. To znacznie pomogło. Mam jednak jeszcze kilka pytań, czy dobrze rozumiem wszystko:

1. Trzeba się ustosunkować, tak? A co by się stało, gdyby ktoś tego nie zrobił?

2. "Brak wykazania i udowodnienia faktu wypłaty pożyczki." Ok, ale pożyczka została wypłącona. To czy w tej sytuacji ktoś sobie nie strzela w kolano pisząc, że nie udowodnili tego? Wolę zapytać, aby potem nie mieć problemów. Nie mam pojęcia jak Sądy na to patrzą.

3. Dobrze rozumiem, że tutaj w ogóle nie chodzi o fakt, że wcześniej była prowadzona działalność, a teraz już nie jest? Dług normalnie przechodzi na osobę prywatną/właściciela?

4. Czy to wszystko wiąże się z jakąś rozprawą w przyszłości?

1. Jeśli się nie ustosunkujesz, to sąd prawdopodobnie im zasądzi tyle, ile chcą.
2. Jak to została? Ja żadnego dowodu na to nie widzę... Nie ma tu żadnego "strzelania w kolano".
3. Tak, to akurat nie ma znaczenia. On nie przechodzi, on od początku był osoby prywatnej/właściciela.
4. Oczywiście, że tak.

Ok, dziękuję :)

A czy wiesz może na jakim druku trzeba to wysłać? Ponieważ tam jest napisane, że ma być "na urzędowym formularzu, wraz z odpisem dla strony powodowej".

I to będzie taka normalna rozprawa, czy raczej zaocznie to Sąd zasądzi?

można też dołożyć to:

Kwota wypłacona: 5 000 zł Może różnić się od kwoty wnioskowanej, gdyż bywa, że kredytodawca potrąca opłaty dodatkowe.
Oprocentowanie: 10% Oprocentowanie w skali roku deklarowane przez bank
Okres spłaty: 20 miesięcy Czas potrzebny na spłatę zadłużenia
Inne koszta: 4 153 zł Dodatkowe opłaty takie jak prowizja, ubezpiecznie, opłata za rozpatrzenie wniosku itp.
Kwota kredytowana: 9 153 zł Kwota od której naliczane są odsetki. Uwzględnia ona prowizję i opłaty dodatkowe.
Pierwsza rata: 534 zł Miesięczna płatność z tytułu spłaty zobowiązania
Ostatnia rata: 461 zł
Odsetki: 801 zł Całkowita kwota odsetek jakie przyjdzie ci zapłacić
Kwota do spłaty: 9 954 zł Kwotaj jaką przyjdzie ci spłacać
RRSO: 150,17 % Rzeczywista roczna stopa oprocentowania

RRSO dla tego kredytu to 150,17%. Uwzględnia ono koszt z tytułu odsetek 801 zł oraz inne opłaty wynoszące w tym przypadku 4 153 zł .
obliczenia Rzeczywistej Rocznej Stopy Oprocentowania dla kredytu na kwotę 5 000 zł, oprocentowanego na 10%, z okresem spłaty 20 miesięcy, z prowizją 0% oraz dodatkowymi opłatami w wysokości 4 153 zł. Przy takich warunkach RRSO wyniesie 150,17% to o 140,17% więcej niż oprocentowanie nominalne deklarowane przez bank.

Jaki byłby koszt tego kredytu bez opłat w wysokości 4 153 zł?

Kredyt na kwotę 5 000 zł oprocentowany na 10% z okresem spłaty 20 miesięcy bez żadnych dodatkowych opłat będzie wymagał spłaty 438 zł odsetek, a pierwsza rata wyniesie 292 zł. To o 363 zł mniej odsetek do spłaty oraz rata niższa o 242 zł.

Kwota: 5 000 zł
Oprocentowanie: 10%
Pierwsza rata: 292 zł
Odsetki: 438 zł
Kwota do spłaty: 5 438 zł

reszta bez komentarza:

Powrót