Pozew *** Polska w Sądzie Rejonowym

• Autor wątku Autor wątku justynan9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

A czy pozwany na tym formularzu, w tej sytuacji "uznaje powództwo w części" czy "wnosi o oddalenie powództwa w części"? Czy raczej "zgłasza inne wnioski"?

Wnosisz o oddalenie w całości. Oni nawet nie wykazali, że pozwany pieniądze otrzymał.

A no tak, faktycznie. Syphar, jesteś wspaniałym człowiekiem, nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła :)

Czy mógłbyś mnie jeszcze poinstruować co napisać w punkcie 6. na stronie drugiej?
Chodzi mi dokładnie o to, czy w przypadku oddalenia powództwa w całości mam coś wpisywać w "dokładnie określić, w jakiej częsci pozwany domaga się oddalenia powództwa"?

I jeszcze mam problem z 9. Wnioski dowodowe.
Ponieważ pozwany nie załącza żadnych dodatkowych dowodów, to znaczy, że tutaj nic nie wypełniaa?
Przepraszam od razu, ale pierwszy raz mam z czymś takim styczność.

Na tym formularzu https://bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/sprawy_cywilne/form3_op.pdf masz możliwość "niepotrzebne skreślić" no to skreślasz jak leci poza "wnoszę o oddalenie powództwa w całości".

Jak dobrze wypunktujesz wszystko, w tym koniecznie to na co zwrócił uwagę @robinson21, bo to, że pomylił podstawę nie znaczy, że nie należy do tego się czepić, bo należy - to potem czekasz na rozprawę.

W razie, gdyby powód w kolejnych pismach lub na samej rozprawie usiłował przedstawić dowód na to, że pieniądze zostały wypłacone - wnosisz o oddalenie dowodu jako spóźniony w sprawie, nie zgadzasz się na wycofanie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia, bo mogą chcieć cofnąć, uzupełnić i złożyć ponownie.

Co do wniosków to tak, bez. Natomiast fakty, którym zaprzecza - pozwany zaprzecza wszelkim faktom i twierdzeniom powoda. Po prostu. No i szerzej to uzasadnienie...

Ok. Już w takim razie wszystko rozumiem odnośnie odpowiedzi.

A odpis odpowiedzi na pozew, który należy załączyć, to po prostu ksero tego formularza, które idzie do powoda? Czy mam jeszcze raz wypełnić cały formularz i wysłać dwa egzemplarze?

Ksero może być, ale odręcznie dopisz na nim "odpis" i podpisz to.

Jeśli sąd uzna ten dowód wypłaty, jak dołączą, to warto przeprowadzić analizę umowy pod kątem sankcji kredytu darmowego i z ostrożności procesowej to podnieść. A co z wymagalnością umową, jak brak potwierdzenia, że skutecznie wypowiedzieli umowę (brak dowodu potwierdzającego odbiór pisma przez stronę pozwaną).

Ponadto ktoś kto podpisał umowę, czy mógł działać w imieniu powoda? Nie udowodnili tego.

Powrót