Pozew pomimo ugody

• Autor wątku Autor wątku mpn103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mpn103

Stały bywalec
Odpowiedzi
914
Witam.
20 czerwca 2016 roku, zawarłem z kancelarią ugodę na spłatę zobowiązania w 8 ratach.
Ostatnia rata ugody przypadała na koniec stycznia 2017.

6 lipca 2016 *** wystosował pozew o zapłatę do e-sądu w lublinie.
Złożyłem sprzeciw, sprawa została przekazana do sądu rejonowego.
Sprawa wyznaczona na 22 marca 2017.

10 lutego podczas rozmowy z nimi dowiedziałem się że mam pokryć jeszcze koszty postępowania na co ich wyśmialem.

20 lutego *** wycofuje pozew, ale żąda zasądzenie kosztów.
Według nich mam dopłacić im jeszcze ok. 950 zł.

Co ja mogę żądać?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zasądzenia kosztów na Twoją rzecz argumentując, że nie dałeś powodu do wytoczenia powództwa.

Ugoda jest wiążąca. Jeżeli złożyli pozew mimo jej zawarcia i wykonywania, powództwo powinno zostać oddalone co do zasady. Nawet jeśli kiedyś tam spóźniłeś się z jakąś ratą, to nie znaczy że ugoda stała się "sama z siebie" wymagalna. Mimo takich postanowień w niej zawartych. Jest sporo orzeczeń na ten temat. Minimum druga strona musi oświadczyć że w związku z niewywiązywaniem się ugody, ulega ona rozwiązaniu.

Jedyne co mogą mi zarzucić to to że ostatnią ratę zapłaciłem 6 dni po terminie.
Właśnie wtedy mi napisali maila że nie wywiązałem się z ugody.

Sąd pozwu nie odrzucił, wyznaczył najpierw termin, a później oni cofnęli pozew żądając ode mnie kosztów.

Napisali że cofają pozew w całości z uwagi na spłatę należności dokonaną przez pozwanego po wytoczeniu powództwa.

A tak to wygląda:
Proszę usunąć wszystkie dane ze zdjęcia i ponownie je wkleić. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jakie jest postanowienie sądu w tej sprawie? Niech się idą na... drzewo. Masz również prawo nie zgodzić się na wycofanie pozwu. Możesz skarżyć koszty.

O jakie postanowienie pytasz?

Chronologicznie powiem jak było...
1. 17 luty - odebrane 22 luty
- wezwanie - wyznaczenie terminu rozprawy, mam uzupełnić braki formalne i wykazać nowe dowody w sprawie w terminie 7 dniowym,
2. 23 luty - odebrane 3 marca
- Pismo procesowe - Cofnięcie pozwu w całości,
3. 27 luty - złożony mój sprzeciw w sądzie, zanim dostałem cofnięcie pozwu.

Ja w swoim sprzeciwie oprócz 19 stron uzasadnienia, napisałem że:
- wnoszę o oddalenie powództwa w całości,
- zasądzenie od powoda kosztów procesu,
- przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność powoda.

A co z wyznaczonym terminem rozprawy?

Kiedy dostałeś informację o wycofaniu pozwu ?
Z pewnością powód wraz z pismem o wycofanie pozwu , zwrócił się do sądu o zwrot zaliczki.
Jeśli jest czas na sprzeciw , to proponuję pełnomocnika , niech ich trochę kosztuje .

Ostatnia edycja:
3 marca, ale ja już swój sprzeciw do sprawy dałem.
Od ich "Pisma procesowego" też mogę wnieść sprzeciw?

Możesz napisać że nie wyrażasz zgody na wycofanie pozwu, bo powództwo było bezcelowe. Do tego oczywiście umowa ugody i dowody wpłat. Jeśli to nie pomoże, to skarga albo zażalenie (zależy kto wyda) na postanowienie o umorzeniu postępowania. Ewentualnie sąd może to umorzyć dopiero na rozprawie. Wówczas złóż taki wniosek do protokołu.

Jutro rozprawa :)
A oni chcą ode mnie jeszcze 956.10 zł kosztów pomimo spłaconej ugody.

Rozprawa trwała 12 minut.
Sędzina oddaliła ich cofnięcie pozwu, umorzyła postępowanie i zwolniła mnie ze wszelkich kosztów. Chyba poszło dobrze.
Ale zawsze druga strona może złożyć odwołanie.

Teraz to apelację. Może, ale raczej nie składają. Brawo, kolejna wygrana sprawa na tym forum. W razie gdyby jednak złożyli, bierz pełnomocnika - i tak oni zapłacą.

PS. Sędzina to żona sędziego. Po polsku na kobietę-sędziego mówi się sędzia. Ew z szacunkiem, to pani sędzia. Ale to poza tematem.

Moment. To umorzone postępowanie czy oddalenie powództwa? Aczkolwiek niewiele to zmienia dla Ciebie, bo kosztami Cię nie obciążono.

Powrót