Pozew - postępowanie gospodarcze

• Autor wątku Autor wątku Nick122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nick122

Użytkownik
Odpowiedzi
115
Witam. mam pytanie. Czy jeśli powód wskazał w pozwie skróconą nazwę powoda i pozwanego np. FHU Dex sp. z o.o. i sąd wydał taki nakaz to czy moze to rodzić jakieś problemy?

Np. oddalenie pozwu z tytułu wskazania skróconej nazwy a nie takiej jak w KRS lub w postępowaniu egzekucyjnym. Czy miał ktoś taki przypadek? jeżeli nie posiadam KRS pozwanego to mogę wskazać tylko skrót firmy jaki widnieje w fakturze.

Niekoniecznie. Czasami komornik robi problemy, ze nakaz zaplaty na dłuznika rózni sie od dokumentów rejestracyjnych i każe prostowac nakaz. czy czesto sie to zdarza w praktyce?

Nick122 napisał:
Niekoniecznie. Czasami komornik robi problemy, ze nakaz zaplaty na dłuznika rózni sie od dokumentów rejestracyjnych i każe prostowac nakaz. czy czesto sie to zdarza w praktyce?

Prawie zawsze - jeżeli brzmienie firmy w treści nakazu nie zgadza się z KRS to należy żądać sprostowania nakazu - to tak jakby uzyskać nakaz na Jana Kowalskiego i żądać egzekucji od Janusza Kowala.

adamlukass napisał:
Prawie zawsze - jeżeli brzmienie firmy w treści nakazu nie zgadza się z KRS to należy żądać sprostowania nakazu - to tak jakby uzyskać nakaz na Jana Kowalskiego i żądać egzekucji od Janusza Kowala.

No nie zawsze. Co innego jeśli nakaz jest na Janinę Kowalską zamiast na Marię Kowalską. Ale inna jest sprawa jeśli nakaz jest na FHU DEX sp. z o.o. zamiast na Firma Handlowo Usługowa DEX sp. z o.o., jeśli zgodnie z umową spółki w/w firma może używać skrótu.

Nick122 napisał:
Np. oddalenie pozwu z tytułu wskazania skróconej nazwy a nie takiej jak w KRS lub w postępowaniu egzekucyjnym. Czy miał ktoś taki przypadek? jeżeli nie posiadam KRS pozwanego to mogę wskazać tylko skrót firmy jaki widnieje w fakturze.

No to jak jest w końcu w Twoim przypadku?

W moim przypadku jest tak, że użyłem skrótu spółki zamiast pełnej nazwy. Nie będę na razie nic prostować, Jeśli komornik będzie się burzył, to po prostu zmienię kancelarię komorniczą.

Powrót