Pozew przeciw ZUS za opieszałość

• Autor wątku Autor wątku panproblem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panproblem

Od 2 września oczekuje na rente. Mam przyznana grupe ale oczekuje na decyzje finansowa odnośnie wysokości ponieważ pracowałem za granicą. Ostatnio dostałem kolejne pismo z przeprosinami za opuznienia w postepowaniu sprawy z winy ZUS. Komplet dokumentów został złozony. Odmowiono mi nawet renty kredytowej z powodu braku dokumentu r205 o który wystepuje ZUS. Nikt nie poinformował mnie o potrzebie posiadania takiego dokumentu.

Nie mam ochoty dlużej czekać na pieniadze wiec chciałem się dowiedziec czy i jak moge wystąpić przeciw ZUS o odszkodowanie ze wzgledu na zbyt długi czas trwania postepowania? Czy człowiek chory ma jakieś prawa w tym kraju?

pytasz o to jak napisac pozew czy czy możesz wystąpić przeciwko ZUS?? W Polsce ludzie sądzą się o głupsze rzeczy, a w USA o wręcz absurdalne. Ja bym zaczał od skargi na przewlekłość postępowania.

no przyznasz ze 6 miesiecy bez wyplaty ciezko przezyc. Ajak i gdzie mozna zlozyc ta skarge?

panproblem napisał:
Ajak i gdzie mozna zlozyc ta skarge?

W kwestiach administracyjnych na zus skarżysz się do Izby Skarbowej - za pośrednictwem zusu.

megane napisał:
W kwestiach administracyjnych na zus skarżysz się do Izby Skarbowej - za pośrednictwem zusu.

Do Izby Skarbowej????
Chyba do Sądu Okręgowego Wydziału Ubezpieczeń Społecznych.

Witam,

Twój przypadek to paranoja ale z Zus-em tak jest bardzo ciężko. Dam Ci dobrą radę, nie pytaj na forum jak?

Idź do swojego oddziału ZUS, pokaż pisma jakie dostałeś, powiedz również, że 6 miesięcy to już lekka przesada i chcesz napisać skargę na opieszałość i jak masz to zrobić - czyli do kogo należy się zwrócić, aby sprawa została załatwiona.

Nie daj się spławić i wszelkie sprawy załatwiaj w sposób formalny - czyli na piśmie w dwóch egzemplarzach: jeden dla Ciebie i jeden dla ZUS. Napisz również, że domagasz się odsetek za zwłokę.

Powrót