Pozew przeciwko parafii o strasze "piekłem ognistym". Jaka wartość wpisu od 10mln zł?

• Autor wątku Autor wątku forowicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forowicz

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Pozew przeciwko parafii o strasze "piekłem ognistym". Jaka wartość wpisu od 10mln zł?

Cześć,
Ciekawy pozew pod sygn. akt I C 309/12 Sądu Okręgowego w Częstochowie z dnia 11 grudnia 2012 r. i Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 20 czerwca 2013 r. I ACa 353/13.

Powód wskazał przy tym, że zdarzeniami wyrządzającymi szkodę było przede wszystkich ochrzczenie go, a nadto jego uczestnictwo w mszach świętych i w lekcjach religii. Podał, że pozew opiera na dwóch podstawach tj. "chrzcie pozabiblijnym i nauce i piekle i duszy ludzkiej" oraz stwierdził: "przez 27 lat żyłem w ciągłym strachu przed piekłem ognistym. Męczono mnie w ten sposób psychicznie i dlatego myślę, że są to szczególne okoliczności do przyznania zadośćuczynienia przez Sąd".

Zastanawia mnie to od 8-9 lat czy ktoś musiał zapłacić 100.000zł wpisu, czy mógł skorzystać z jakiegoś zwolnienia z powodu biedy? Przecież to ewidentnie żart. Kto by wyrzucił 107.000 zł w błoto? Skąd by w ogóle miał taką kwotę 26-latek? Stawiam, że to jakiś student prawa zrobił dowcip. Może członek Kościoła
Latającego Potwora Spaghetti i mieli kasę z ofiary.

RE: Pozew przeciwko parafii o strasze "piekłem ognistym". Jaka wartość wpisu od 10mln

moim zdaniem, powód:
(1) mógł zostać zwolniony z opłaty 100.000zł za wpis, bo biedny
(2) mógł nierealistycznie ocenić sytuację, licząc że albo wygra albo sąd zwolni go z kosztów >7.000zł w przypadki przegranej

Powrót