Pozew przeciwko spółce cywilnej

• Autor wątku Autor wątku konradsonic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konradsonic

Użytkownik
Odpowiedzi
95
Witam,
Nie wiem czy w dobrym dziale udzieliłem zapytania.

Chciałbym pozwać spółkę cywilną, ze względu na niedotrzymanie warunków wynagrodzenia wynikającego z umowy o pracę.

Moje pytanie dotyczy adresów właścicieli spółki na pozwie.
Według informacji z Inspektoratu Pracy jakie otrzymałem muszę podać w przypadku spółki każdego z właścicieli spółki z osobna w raz z ich adresem zameldowania (w celu przysłania korespondencji). Problem jest taki, że skąd to wziąć? Rzekomo Urząd Miasta / Ewidencja osób. Jednak w tym celu muszę wysłać pismo na odpowiednim formularzu wskazując odpowiedni przepis (na podstawie artykułu). Czy ktoś mógłby mi udostępnić o jaki artykuł chodzi?

Pytanie czy w ogóle muszę to podawać czy nie wystarczy adres firmy, bo na umowie o pracę jest Zawarta pomiędzy JA a pozwany (nazwa firmy) reprezentowana przez jeden z właścicieli spółki. Najlepsze jest to, że w CEIDIG jak szukam tą firmę to pojawia się tylko jeden właściciel. Bo ogólnie rzecz biorąc strasznie dużo zabawy jest przy pozywaniu spółki razem z jej wszystkimi właścicielami i ich adresy zameldowania. Wydaję mi się, że wystarczy adres firmy, z która się zawarło umowę i jej adres a nie kolejnych współwłaścicieli. Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
W pozwie jako pozwanych należy wskazać wspólników s.c., i wskazać ich adresy zamieszkania, które mogą być tożsame z adresem prowadzenia działalności (ale nie jest to reguła). Na tej stronie można je wyszukać: https://prod.ceidg.gov.pl

w CEIDG nie znajdzie się adresów zamieszkania wspólników spółki cywilnej, bo już tam sprawdzałem. Na tej stronie są wszystkie informacje na temat firmy, gdzie zarejestrowana, jaki jest adres do doręczeń i jakie są adresy wykonywania działalności. Oraz dane właściciela spółki. Firma, którą ja wyszukałem nie ma żadnej informacji o adresie zameldowania właścicieli, można się domyśleć, że któryś z adresów wykonywania działalności jest adresem zameldowania jednego ze wspólników i odziwo nie ma żadnych informacji o drugim wspólniku. Taką informację uzyskałem właśnie przez CEIDG.

Dziwne natomiast jest , że należy wskazać adresy zamieszkania pozwanych, bo ja umowę nie miałem ze wspólnikami spółki ale ze spółką i reprezentowaną przez (podany jeden członek, w dodatku główny, spółki) a według informacji zamieszczonych tu : Jak napisać pozew na formularzu - Strona 3 - Pozwy cywilne - Pozwy - Wieszjak.pl

Uwaga! Adres.

Pozywając osobę fizyczną, wskazujemy jej adres ZAMIESZKANIA, nie wykonywania działalności gospodarczej. Adres zamieszkania powinien być wskazany w ewidencji działalności gospodarczej.
W przypadku spółek – możemy je pozwać na adres siedziby, który znajdziemy w rejestrze przedsiębiorców w KRS.

Zatem wystarczy, że podam adres spółki tak? Bo widzę, że tu kolega inne informacje podaje zupełnie.

konradsonic napisał:
Zatem wystarczy, że podam adres spółki tak?
Ja bym na Pana miejscu podał adres spółki jeżeli tam jest korespondencja odbierana ( nie uważam jednak, że jest to prawidłowe postępowanie). Jeżeli korespondencja zostanie odebrana, to nikt się Pana nie będzie "czepiał" o adres zamieszkania przedsiębiorcy.
Utajnienie adresów zamieszkania przedsiębiorców W CEIDG było (moim zdaniem) poważnym błędem prawodawcy.

Hm no na tym portalu jest napisane, że wystarczy w przypadku spółek adres spółki. CEIDG niestety nie udostępnia danych. Tak samo jak urząd miasta , gdzie została zarejestrowana firma, bo dane właścicieli spółki są tajne. Jakoś mnie to nie dziwi.

konradsonic napisał:
Hm no na tym portalu jest napisane, że wystarczy w przypadku spółek adres spółki.
Prawdopodobnie przeczytał Pan o spółkach prawa handlowego, a nie o spółce cywilnej.
Podstawowym źródłem informacji powinna być dla Pana ustawa - w tym wypadku kodeks postępowania cywilnego, a nie informacje na portalu ( które niestety często nie są prawdziwe).

Art. 27 k.p.c.. § 1.Powództwo wytacza się przed sąd pierwszej instancji, w którego okręgu pozwany ma miejsce zamieszkania.
§ 2.Miejsce zamieszkania określa się według przepisów kodeksu cywilnego.

Ja się nie dziwię błędom ustawodawcy, bo już dawno się do nich przyzwyczaiłem.

Proszę przeczytać artykuł jak niżej, może się coś Panu rozjaśni
Ewidencja przedsiębiorców: Nie tak łatwo o adres domowy dłużnika | rp.pl

Na tej stronie, której link podałem wyżej i cytat jest napisane ogólnie o spółkach , nie ujęto jaka spółka. Pan mi podał właściwości sądu, do którego należy składać pozew. Jeszcze się okazuję, że w Poznaniu nie złoże tego Pozwu tylko muszę w miejscowości , która odpowiada okręgowi miasta gdzie została zarejestrowana firma , czy dobrze rozumiem?

Co do adresów wspólników spółek, nie rozumiem jednej rzeczy. Czemu podając nazwę spółki pokazuje mi się jeden właściciel spółki a nie dwóch w CEIDG i dodatkowo czy mogę domniemać iż jeden z adresów wpisanych w rubryce adres wykonywania działalności (a w przypadku tej firmy jest ich kilka) może się okazać również adresem zamieszkania jednego ze wspólników? Adresu drugiego wspólnika nie uzyskam, bo nawet w CEIDG nie jest on ujęty. A gdy szukam po nazwisku i imieniu tego drugiego wspólnika baza zwraca pusty wynik. Wniosek tak jakby był tylko jeden wspólnik spółki , ale czy to możliwe?

Ostatnia edycja:
konradsonic napisał:
Pan mi podał właściwości sądu, do którego należy składać pozew. Jeszcze się okazuję, że w Poznaniu nie złoże tego Pozwu tylko muszę w miejscowości , która odpowiada okręgowi miasta gdzie została zarejestrowana firma , czy dobrze rozumiem?
Może Pan wybrać sąd , w którego okręgu Pan pracował. W pozwie pisze Pan wówczas, że
dokonał wyboru sądu według miejsca wykonania zobowiązania- art. 34 k.p.c.
konradsonic napisał:
Wniosek tak jakby był tylko jeden wspólnik spółki , ale czy to możliwe
Nie jest możliwe żeby w spółce cywilnej był tylko jeden wspólnik.
W inspekcji pracy powinni Panu pomóc napisać pozew.

Iliveagain napisał:
W inspekcji pracy powinni Panu pomóc napisać pozew.

Pomogli, dali ołówek i na zasadzie "Pisz Pan" , napisałem ale to co powiedzieli nie było jasne.

Jednak w CEIDG jest tylko jeden właściciel, nie ma żadnego wspólnika odnotowanego.

Nie można wpisać nazwę firmy i domniemany (moim zdaniem) adres zamieszkania jednego z właścicieli spółki, bo drugi nawet nie jest tam ujęty. Dziwne ale prawdziwe.

Iliveagain napisał:
Pomogli, dali ołówek i na zasadzie "Pisz Pan" , napisałem ale to co powiedzieli nie było jasne.
Niech Pan jeszcze raz pójdzie i domaga się pomocy.Pyta o to co jest dla Pana niejasne.

Dowiedziałem się, że w CEIDIG skoro jest jeden wpisany właściciel w przypadku spółki, znaczy, że ma wszystkie udziały. I można wystosować list do KRS o udostępnienie danych osobowych właściciela spółki, bo niewątpliwie takie prawo mi przysługuje za opłatą oczywiście. Zatem dane nie są udostępniane publicznie.

Chcę pozwać sc (dwóch wspólników) o niezapłacone f-ry (sprzedaż towaru).
Jaka jest właściwość sądu? Pozywa się obu wspólników solidarnie na jednym pozwie?
Myślę, że nie byłoby problemów z odbiorem korespondencji w siedzibie firmy (chociaż to nie do końca poprawne) - mają sekretariat.

Użytkownik miesza rejestry, CEIDG to zupełnie inny rejestr niż KRS.
DG osób fizycznych i SC podlegają wpisowi do CEIDG - tam użytkownik powinien poszukiwać informacji na ich temat.
Skoro w rejestrze jest informacja tylko o jednej osobie - wskazuje to na rozwiązanie SC i wykreślenie DG osoby, która była drugim wspólnikiem.
Co do adresu, w CEIGD jest pole "adres do korespondencji". Ten właśnie adres może Pan wskazać w pozwie.
W świetle art. 135 kpc, doręczenie powinno być skuteczne.
Aha, w pozwie może Pan wskazać tylko jednego z byłych wspólników.
Solidarność oznacza, że ma Pan wybór do kogo wystąpi Pan o spełnienie roszczenia. Jeżeli były wspólnik zapłaci całość, będzie miał tzw. regres do drugiego wspólnika.

Pozdrawiam,
LEX Assistance

konradsonic napisał:
Dowiedziałem się, że w CEIDIG skoro jest jeden wpisany właściciel w przypadku spółki, znaczy, że ma wszystkie udziały. I można wystosować list do KRS o udostępnienie danych osobowych właściciela spółki, bo niewątpliwie takie prawo mi przysługuje za opłatą oczywiście. Zatem dane nie są udostępniane publicznie.

To dziwne, bo inspektorat pracy powiedział mi co innego.

Zapamiętaj raz na całe życie, że spółka cywilna nie ma osobowości prawnej, tj. nie jest podmiotem praw i obowiązków i tym samym nie ma legitymacji procesowej do występowania w sądzie po żadnej ze stron. Oznacza to, że umowę o pracę miałeś zawartą ze wspólnikami (przedsiębiorcami działającymi w spółce cywilnej), ewentualnie z jednym z przedsiębiorców, który nadal używał nazwy z czasów gdy działał z kimś innym w spółce cywilnej. To już wiesz kogo masz pozwać (osobę fizyczną, lub osoby fizyczne). Możesz podać adres przedsiębiorstwa pozwanego wpisany w CIEDG. Nie jest to wprost zgodne z zasadami kpc, jednak jak korespondencja z sądu będzie odbierana, nie zaistnieje problem.

A kiedy takie sprawy się przedawniają? Ile czasu jest na pozwanie kogoś

Robilee napisał:
Zapamiętaj raz na całe życie, że spółka cywilna nie ma osobowości prawnej, tj. nie jest podmiotem praw i obowiązków i tym samym nie ma legitymacji procesowej do występowania w sądzie po żadnej ze stron. Oznacza to, że umowę o pracę miałeś zawartą ze wspólnikami (przedsiębiorcami działającymi w spółce cywilnej), ewentualnie z jednym z przedsiębiorców, który nadal używał nazwy z czasów gdy działał z kimś innym w spółce cywilnej. To już wiesz kogo masz pozwać (osobę fizyczną, lub osoby fizyczne). Możesz podać adres przedsiębiorstwa pozwanego wpisany w CIEDG. Nie jest to wprost zgodne z zasadami kpc, jednak jak korespondencja z sądu będzie odbierana, nie zaistnieje problem.

Pozwać należy pracodawcę - czyli spółkę cywilną (por. Art. 3 kp, por. Również II FSK 838/2010), chyba że faktycznie pracodawcami byli jeden lub obaj wspólnicy.

juriste napisał:
Pozwać należy pracodawcę - czyli spółkę cywilną (por. Art. 3 kp, por. Również II FSK 838/2010), chyba że faktycznie pracodawcami byli jeden lub obaj wspólnicy.
Tylko co ze zdolnością sądową spółki cywilnej?

Robilee napisał:
Tylko co ze zdolnością sądową spółki cywilnej?
art. 460 § 1 k.p.c.
Przepis prawny:
Zdolność sądową i procesową ma także pracodawca, chociażby nie posiadał osobowości prawnej, a w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych zdolność tę ma organ rentowy.

oraz
art. 3 k.p.
Przepis prawny:
Pracodawcą jest jednostka organizacyjna, choćby nie posiadała osobowości prawnej, a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają one pracowników.

Pojęcia pracodawcy i przedsiębiorcy nie zawsze się pokrywają.
A contrario:
art. 4 ust. 1 SDG
Przepis prawny:
1. Przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą.
2. Za przedsiębiorców uznaje się także wspólników spółki cywilnej w zakresie wykonywanej przez nich działalności gospodarczej.

Ostatnia edycja:
Powrót