pozew przeciwko Universal Pictures

• Autor wątku Autor wątku yarp2326
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yarp2326

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Universal Pictures naruszyło prawa do wydanego w filmie zdjęcia. Odnośnie prawa autorskiego już zebrałem informację jednak mam problem jak i kogo pozwać. Na opakowaniu filmu jest tylko Universal Pictures. Czyli rozumiem że to chodzi o główną spółkę z siedzibą w USA. Pisze o tym bo wydane było we Włoszech.
Niestety nie wiem totalnie jak się do tego zabrać. Mam następujące problemy.
Czy macie informacje co do np KRSu w USA? Muszę znaleźć dane spółki i zależności z innymi i mam z tym problem.
Jakie prawo będzie stosowane. Klient jest Polakiem. Universal Pictures prawdopodobnie ma siedzibę w Stanach. Wydanie było we Włoszech.
Prawdopodobnie dojdzie do ugody ale w razie czego czy trzeba jechać do Stanów w ostateczności?
Bardzo dziękuję za pomoc.

A film był oferowany w Polsce? Bo jeżeli tak, to mamy naruszenie praw i nie ma potrzeby fatygować się do Włoch czy USA, można i trzeba ich pozwać w Polsce.

Film jest oferowany w internecie choć pod włoskim tytułem.

Ciekawa sprawa. Z tego co widzę, mają oddział w Rzymie..

No z tego co poczytałem to prawdopodobnie to będzie jednak Włoski Universal. Niestety nie mogę znaleźć nic co by dawało mi prawo żebym pozwał ich w Polsce. Mógłbym gdyby chodziło o naruszenie własności ale dobra osobiste lub prawa autorskie to chyba nie własność.

Powrót