Pozew sądowy PRESCO

• Autor wątku Autor wątku Grzesiek71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzesiek71

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam
Chciałbym przedstawić pokrótce sprawę związaną z Cyfrą+ i firmą PRESCO i moją osobą. W 2005 roku doszło do zerwania umowy pomiędzy Canal+ a mną z tytułu niezapłaconych faktur. W 2011 na podstawie wystawionego nakazu zapłaty przez e-sąd i braku podniesienia przeze mnie w terminie zarzutu przedawnienia, została wszczęta wobec mnie egzekucja komornicza. Spłaciłem zobowiązania wobec wierzyciela jakim była firma PRESCO jednorazowo i w całości. Myślałem, że to koniec sprawy, otóż nie - w 2013 roku otrzymałem od PRESCO nakaz zapłaty kary umownej za niezwrócony dekoder Canal+. Uznając że wszystkie zobowiązania wynikające z umowy z 2005r zostały uregulowane odmówiłem zapłaty o czym poinformowałem PRESCO. Nadmieniłem, że żądanie zapłaty kary umownej za niezwrócony dekoder stanowiący przedmiot umowy sprzed 9 lat jest roszczeniem przedawnionym i dziwi mnie że roszczenia tego nie wskazał wierzyciel w windykacji komorniczej. Zatem uznaję, że żądanie zapłaty kary umownej jest odrębnym roszczeniem wierzyciela wynikającym z umowy z 2005r a zatem na mocy prawa jest roszczeniem przedawnionym i w przypadku otrzymania nakazu zapłaty z e-sądu podniosę zarzut przedawnienia. Radca prawny PRESCO powiedział mi że nota obciążeniowa została wystawiona w październiku 2013 i jest wymagana od tej daty wiec nie może być mowy o przedawnieniu. Wczoraj otrzymałem wezwanie na sprawę z powództwa PRESCO o zapłatę kary umownej. Nadmienię, że nie było żadnego nakazu zapłaty wystawionego przez e-sąd. Oczywiście udam sie na rozprawę (czerwiec) chciałbym tylko dowiedzieć sie czy mam szansę na podniesienie zarzutu przedawnienia czy nie. Radca PRESCO coś bełkotał o pkt. regulaminu Canal+ według którego nie mam szans na podniesienie zarzutu przedawnienia. Nie mam tej umowy, minęło 9 lat więc nie mam pojęcia jak w 2005 roku brzmiał pkt dotyczący zwrotu dekodera i kary umownej związanej z brakiem jego zwrotu. Jak zatem w Państwa ocenie wyglądają szanse na zwycięstwo w rozprawie z PRESCO. Sprawa odbędzie się w Sądze Rejonowym właściwym dla mojego miejsca zamieszkania.
Dziękuję za odpowiedzi.

Proszę mi powiedzieć, czy mój tok rozumowania podąża w dobrym kierunku. Jeśli miałem windykację komorniczą z tytułu niezapłaconych należności, które w całości uregulowałem to rozumię, że ten etap jest zakończony ale nie przerywa biegu przedawnienia dla roszczenia PRESCO, które w moim pojęciu jest zupełnie odrębnym roszczeniem od tego co do którego została zastosowana windykacja komornicza. Zatem zgodnie z regulaminem Canal+ miałem obowiązek w ciągu 30 dni od ustania umowy zwrócić dekoder i po tym czasie rozpoczyna się bieg przedawnienia czyli od 2005 r ?

Dziękuję. Poczytałem, może bez zrozumienia:) ale większość wątków odnosi się do nakazów zapłaty a na tematy związane z pozwem nie ma jeszcze odpowiedzi. Widzę, że są to swieże wątki więc wygląda na to, że PRESCO przypuściło hurtowy atak. Korfi czy na pozew sądu powinienem odpowiedzieć podniesieniem zarzutu przedawnienia przed rozprawą czy wyłącznie na rozprawie?

Korf, proszę powiedz mi jeszcze jaka powinna być forma podniesienia zarzutu przedawnienia.
Mam wrażenie że forma sprzeciwu odnosi się do nakazu a jak jest w przypadku pozwu? Czy treść ma wyglądać mniej więcej tak, że w związku z pozwem o zapłatę podnoszę zarzut przedawnienia w stosunku do całosci żądanej zapłaty stanowiącej istotę sporu wraz z odsetkami? I czy w takim piśmię powinienem uzasadnić podstawę podniesienia zarzutu, czy wystarczy tylko powołać się na konkretny artykuł k.c bez wyjaśniania podstaw?

Grzesiek71 napisał:
czy powinienem uzasadnić podstawę podniesienia zarzutu, czy wystarczy tylko powołać się na konkretny artykuł k.c?
Nie ma konieczności ( choć można ) wskazywania konkretnego przepisu kodeksu cywilnego. Sąd zna prawo.

Trzeba jednak pamiętać, iż zarzut przedawnienia powinno się udowodnić.
Abstrahując od tego przypadku - przeważnie sprowadza się to do wykazania daty, w której roszczenie stało się wymagalne. Bowiem wtedy rozpoczął się bieg przedawnienia.

jak dostałeś wezwanie to zakładam że jest zobowiażanie do złożenia odpowiedzi na pozew badź w pouczeniu jest o tym, że masz dwa tygodnie na wniesienie odpowiedzi na pozew. więc wnieś takową, podnieś zarzuty przedawnienia oraz że roszczenie jest nienależne i nieudowodnione.

a radca presco to ci wszystko powie, nawet to że jutro putin odda ukrainie krym i jeszcze dorzuci kamczatkę w ramach odszkodowania. nawet tego barana nie słuchaj, zwłaszcza o 2013 roku... przedawnienie należy liczyć od 2005 roku, bo jeśli nawet nie zwróciłeś dekodera, to w umowie jest zapisany czas kiedy masz to zrobić (chyba 30 dni) i po tym terminie mogła być wystawiona ta nota, wiec od tego momentu biegnie termin - art. 120 § 1 k.c.

Ostatnia edycja:
W pouczeniu jest podany art.207.par.1 z którego treści wynika, że mogę przed pierwszym posiedzeniem wnieść odpowiedź na pozew. Nie ma określonego terminu od daty doręczenia pozwu.
Zgodnie z treścią art. 120 par.1 k.c. upoważniony mógł wystawić notę po upływie 30 dniowego okresu przysługującego na zwrot dekodera, czyli najwcześniej możliwym terminem jest pierwszy dzień po upływie regulaminowych 30 dni na zwrot, tak?
Mógł to zrobić w 2005r. a nie w 2012r. Chciałbym się jeszcze upewnić, czy uznanie roszczeń dotyczących zapłaty zaległych faktur które nastapiło na podstawie wydanego nakazu zapłaty i windykacji komorniczej nie ma wpływu na przerwanie biegu przedawnienia noty za dekoder. W sumie sąd wydał nakaz zapłaty uwzględniający tylko zaległe faktury - kara umowna za dekoder nie została wykazana w nakazie. Zatem roszczenie z tytułu zapłaty kary umownej za dekoder jest roszczeniem odrębnym mimo, że dotyczy tej samej umowy z 2005r w wyniku której zapłaciłem zgodnie z wydanym sądawym nakazem zaplaty zaległe faktury?

Tak odrębne. Napisz odpowiedz na pozew. Podnieś zarzut przedawnienia, wnoś o oddalenie.

Tak zrobię. Doczytałem w pouczeniu, że odpowiedź należy umieścić na druku urzędowym - myślę że jakoś sobie poradzę w razie wątpliwości będę pytał. Czy odpowiedź na pozew oprócz złożenia w sądzie powinienem przesłać również powodowi? Jeżeli nie mam potwierdzenia zwrotu dekodera do autoryzowanego przedstawiciela Cyfry+ (minęło ponad 8 lat) i nie posiadam druku umowy zawartej z Cyfra+ a w związku z tym nie pamiętam dokładnej daty rozwiązania umowy wystarczy że podam tylko rok?

wpisz zarzuty:
- roszczenie jest nienależne i nieudowodnione
- roszczenie jest przedawnione

aby dokładnie uzasadnić to trzeba by widzieć kwit pozwu. generalnie wykorzystaj to, co napisaliśmy tutaj (bieg terminu przedawnienia od 2005) + brak dokumentów w pozwie tj. umowy itd (jeśli nie dali). do sądu wysyłąsz dwa egzemplarze, sąd powodowi doręczy

Witam
Odgrzeję wątek ponieważ dzisiaj miałem sprawę związaną z powyżej opisanym przypadkiem. W odpowiedzi na pozew wskazałem brak poświadczonej kopii oryginału umowy zawartej między mną a cedentem na podstawie której została naliczona nota obciążająca. Zgodnie z powyższymi sugestiami w uzasadnieniu napisałem, że pozwany ma podstawy sądzić iż należnośc wynikająca z noty jest przedawniona ponieważ jedyna zawarta między stronami umowa została rozwiązana w 2005r. i zgodnie z prowadzoną działalnoscią cedenta w oparciu o treść art. 118 K.c przedawniła się w roku 2008. Teraz wynik. Sąd odroczył rozprawę podając kolejny termin na wrzesień tego roku. Zobowiązał strony w terminie miesięcznym do uzupełnienia dowodów. Sędzia powiedział, ze teraz na powodzie ciaży obowiązek udowodnienia że nie doszło do przedawnienia wierzytelnosci. Chyba muszę przygotować się na jakąś grubszą rozgrywkę bo dzisiaj strony powoda nie reprezentował nikt ale może na kolejnej rozprawie ktoś się pojawi. Jak myślicie jaki może mieć dalszy przebieg ta sprawa?

Grzesiek71 napisał:
Jak myślicie jaki może mieć dalszy przebieg ta sprawa?
Są dwie alternatywne możliwości:
1. Powód cofnie pozew (najprawdopodobniej bez zrzeczenia się roszczenia - wtedy będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody) i jeśli nie zaprotestujesz, sąd wyda postanowienie o umorzeniu postępowania,
lub
2. Powód nie cofnie pozwu (np. dlatego, że nie wyrazisz na to zgody) i sąd wyda wyrok oddalający pozew.

Dziękuję. Nawet gdyby PRESCO dotarło do oryginału umowy między mną a C+ to i tak jest to sprawa przedawniona. Natomiast bardziej nurtuje mnie załączenie przez Presco w materiale dowodowym choćby uprawomocnionego nakazu zapłaty, który uzyskali bodajże w 2011 dotyczącego zapłaty należności z tytułu niespłaconych faktur wynikających z tej umowy. Ja oczywiście spłaciłem wszystko w postępowaniu komorniczym "jednym strzałem" I tu pytanie - czy nie powołają się na przerwanie biegu przedawnienia w związku z tym że uzyskali ode mnie spłatę wierzytelności? Tylko teraz tak sobie myślę, czy zgodnie z jedną z norm zwartych w treści art.120 K.c powód miał możliwośc i dogodny termin do umieszczenia w tym nakazie również noty z tytułu niezwróconego sprzętu a jednak tego nie zrobił przez swoje zaniechanie.Jakieś mam przeczucie, ze będą się opierać na tym prawomocnym nakazie.

Miło, mało subtelne ale podnosi na duchu :). Ja rozumiem , że Twoja wiedza w zakresie prawa jest dużo głębsza niż moja, tylko ja staram się znaleźć odpowiedź na to co mnie nurtuje. Kto wie czy po drugiej stronie nie stanie człowiek, który będzie wnosił, że nakaz sądowy przerwał bieg przedawnienia dla wymagalności wynikających z tytułu tej właśnie umowy? I jak mam się wtedy do tego odnieść, powiedzieć, że brednie? A jak sąd nakaże uzasadnienie tegoż stwierdzenia to na co mam się powołać na treści norm zawartych w art. 120? Muszę wiedzieć jak się bronić:)

Grzesiek71 napisał:
Kto wie czy po drugiej stronie nie stanie człowiek, który będzie wnosił, że nakaz sądowy przerwał bieg przedawnienia dla wymagalności wynikających z tytułu tej właśnie umowy?
Wtedy możesz spokojnie zacząć zanosić się śmiechem. Niestety takiej sytuacji nie będzie, ten gość musiałby być z kosmosu.

Ok skoro ma to stanowić skuteczną obronę i nie będzie wymagało uzasadnienia to przyjmuję taką linię:). Wspominałem o tym, że sąd zobowiązał strony do uzupełnienia materiału dowodowego w terminie miesięcznym. Generalnie powodowi powinno bardziej zależeć na dostarczeniu dowodów, że roszczenie jest wymagalne, ale czy w związku z powyższym jeśli znalazłbym np dokumenty dotyczące zawarcia czy rozwiązania umowy z C+ to czy pisać znowu uzupełnioną i bardziej szczegółową odpowiedź na pozew czy materiał dowodowy składa się w inny sposób?

Powrót