Pozew sądowy przeciwko firmie kurierskiej

• Autor wątku Autor wątku Monique79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monique79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witajcie
Kupiłam stół szklany od osoby prywatnej w serwisie OLX, zapłaciłam z góry z towar oraz zamówiłam kuriera z opcją ubezpieczenia. Po dwóch dniach kurier dzwoni, że przywiezie przesyłkę, a po pół godziny, że jednak nie bo przesyłka jest uszkodzona czyli stół został rozbity w drobny mak. Do mnie przesyłka nie dotarła bo według kuriera paczka wraca do nadawcy celem spisania protokołu. W związku z tym, iż ja byłam osobą zlecającą kuriera dochodzę teraz odszkodowania od przewoźnika. Reklamacja została odrzucona, odwołałam się jednak znów odrzucili moją reklamację cały czas opierając się na zdaniu: brak właściwego zabezpieczenia wewnątrz przesyłki. Teraz moje pytanie: nie chcę odpuścić i chcę pisać pozew tylko jakie mam szanse na wygraną? a jeśli przegram jakie są koszty sądowe? Czy warto bo wartość stołu z przesyłką to 461zł. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Arturoooo w Twojej odpowiedzi wyczuwam, że skreślasz mnie jako wygraną?! :ooo:

Najpierw ustal stan faktyczny tj czy faktycznie zabezpieczenie było niewystarczające.

Tylko co dla przewoźnika jest zabezpieczeniem wystarczającym?

Dlatego chciałem żebyś ustaliła jak była zabezpieczona paczka, a czego wymaga przewoźnik. Inaczej z góry powiem, że pozew to czysta losowość z dużą szansą na sromotną porażkę.

Szczerze mówiąc nie wiem czy stół był dobrze zabezpieczony, nadawca twierdzi że tak. Kurier to potwierdza i nawet zostawił mi odręcznie napisane pismo że wszystko było ok. Poza tym jeśli przesyła jest źle zabezpieczona to ma prawo jej nie zabrać. Tylko czy ktoś na jakimkolwiek etapie jest w stanie stwierdzić czy wewnątrz jest wszystko jak trzeba. Poza tym wysyła to osoba prywatna, która nie koniecznie musi znać normy zapakowania przesyłek takie jak np. gdy wysyła firma.

Myślę, że najpierw trzeba zapoznać się bardzo dokładnie z regulaminem usługi kurierskiej. Może tam jest opisany sposób pakowania?

Jeśli jest to zlecająca usługę powinna przekazać sprzedającemu wytyczne odnośnie pakowania.

Powrót